Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα αλλά και της 13ης και 14ης σύνταξης σε ιδιωτικό και δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε ότι θα δοθούν επιδόματα υπό όρους στους εργαζόμενους που θίγονται. Από τα νέα μέτρα δεν επηρεάζονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, όμως έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
Ο υπουργός παρουσίασε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία, προκειμένου η Ελλάδα λάβει το πακέτο στήριξης από την τρόικα.
Τα βασικά μέτρα:
– Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όσοι έχουν μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα. Όσοι ξεπερνούν το όριο δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα.
– Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα
– Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 2.500 ευρώ μικτά το μήνα, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων, διαμορφώνοναι αντίστοιχα σε 200 – 200 και 400 ευρώ.
– Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.
– Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
– Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
– Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και αύξηση των φόρων πολυτελείας
– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
– Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
– Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
– Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.
– Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
– Αναστέλλεται η β’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης,
– Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
– Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
– Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
– Φορολόγηση σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια με νέο νομοσχέδιο
– Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
– Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ)
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην εξοικονόμηση δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Ακόμα, μειώνεται το πρόγραμμα δημόσιων δαπανών 500 εκατ. ευρώ.
Ασφαλιστικό
Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επιγραμματικά κάποιες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός:
– Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής
– Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
– Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε 3.
– Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
– Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
– Επανέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
– Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
– Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
– Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
– Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Όσο αφορά το ύψος του πακέτου στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε όμως ότι είναι το ποσό που ακούγεται, δηλαδή, 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.
Στόχος μας, διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού της βοήθειας, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει μια βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή τη σωτηρία.
Στην εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος δημοσιονομικών προσαρμογών ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να σώσει τη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως με την ενεργοποίηση του προγράμματος η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012.
Το νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα, και προσηρτημένες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως το τέλος της εβδομάδας.
Παπανδρέου: Εθνική κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας
Εθνική κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας, τόνισε ο ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε πως: «δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη».
Αναγκαζόμαστε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα που θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής. Οι επιπτώσεις για τους πλέον αδύναμους θα είναι οι μικρότερες δυνατές, τόνισε ενώ επεσήμανε πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει πρώτο το παράδειγμα, και ζήτησε οι βουλευτές και το κοινοβούλιο να παραιτηθούν των δώρων τους. Λίγο αργότερα, το κοινοβούλιο προχώρησε σε περικοπή των δώρων και των επιδομάτων των βουλευτών, καθώς και σε μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ύψος του χρέους, είπε ότι κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το χρέος που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για αναζήτηση ευθυνών. Μιλώντας για τη διεθνή στήριξη της οικονομίας μας τόνισε ότι «καταφέραμε να πείσουμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δικό μας» και πρόσθεσε πως «ελπίζαμε ότι η ύπαρξη του μηχανισμού και μόνο θα άλλαζε τις συνθήκες, αλλά αυτό δεν έγινε. Κάποιοι έβαλαν στο στόχαστρο την Ελλάδα, η οποία με τη δική της ευθύνη μπήκε στη θέση του αδύναμου κρίκου και του πειραματόζωου».
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα τρίπτυχο δεσμεύσεων: ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, θα εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου και ότι θα παλέψει, ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγή. Θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουμε, είπε.
Διαβάστε επίσης: Αντιπολίτευση και συνδικάτα αντιδρούν στα νέα μέτρα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >