Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τονίζει ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιούνται και συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Ads

«Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την αποφασιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιούνται και συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής. Αυτή η βοήθεια θα είναι καθοριστική για να ενισχυθεί η Ελλάδα να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά και να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ενίσχυση, στη βάση επί της οποίας έχει συμφωνηθεί να δοθεί, αποδεικνύει την κοινή αποφασιστικότητα των μελών της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της για δράση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», προσθέτει.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε «ολοκληρωμένο και φιλόδοξο» το πρόγραμμα νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Αθήνα.

Ads

«Πιστεύω ότι η Ευρωομάδα, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας και θα ήθελα να συμβουλεύσω σήμερα την Ευρωομάδα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δε θα είναι μόνο για την Ελλάδα, θα είναι ακόμη για την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Ικανοποιημένη με το πρόγραμμα λιτότητας δηλώνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας όμως, από την Ελληνική κυβέρνηση, να «είναι έτοιμη να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

«Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές δημόσιες αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Πολύ φιλόδοξο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η οικονομική βοήθεια έχει καταστεί πλέον «ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ». Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Το πρόγραμμα λιτότητας χαιρέτησε από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι η ώρα για να «υπερασπιστούμε» τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ έχει φτάσει. Ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τον «μεγάλο του σεβασμό» για τις άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές περικοπές που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές. «Πρόκειται για ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα» ανέφερε ο Σόιμπλε.

«Πολύ σκληρό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στις δημοσιονομικές προσπάθειες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα επικαλούμενη «μια προσπάθεια αλληλεγγύης».

«Όλος ο κόσμος έχει σαφώς όφελος να υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα και οι αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα», τόνισε. Παράλληλα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ελαχιστοποίησε τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες εκτιμώντας πως «η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις». «Η Ελλάδα είναι πράγματι ιδιαίτερη», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι «ίσως υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα και λανθασμένα στοιχεία» στο παρελθόν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, την επόμενη Παρασκευή ή το επόμενο Σάββατο είναι πιθανό να συναντηθούν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων και των κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Η σύνοδος αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.