Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 25% μειώνει η μεσογειακή διατροφή, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που μια έρευνα παρουσιάζει τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.
Για την έρευνα οι μελετητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.
Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >