Μισθός 635.565 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ ήταν ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που έφερε στο φως το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη για λογαριασμό του ΥΠΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στο tvxs.gr.
Ήταν μια αποκάλυψη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δράσεων.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σκάνδαλο: 52.000 ευρώ το μήνα έπαιρνε ο Διευθυντής της ΑΕΠΙ – Όλο το πόρισμα
Σχεδόν σύσσωμο το Ελληνικό τραγούδι σε μια πρωτοβουλία, με περισσότερους από 400 δημιουργούς ζήτησαν άμεση επέμβαση της πολιτείας για να προστατευθεί η πνευματική δημιουργία και να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά το πόρισμα που έβγαλε στο φως το σκάνδαλο ΑΕΠΙ.
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ στάλθηκε από το υπουργείο στον εισαγγελέα.
Μετά από τις αποκαλύψεις, οι λογαριασμοί των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ δεσμεύτηκαν, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργεί, ώστε να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση της Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτά της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής.
Μετά ήρθε η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και μια ειδική διάταξη προκειμένου να δημιουργηθεί Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων και συστάθηκε νέο ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μην μείνουν σε κενό οι δημιουργοί οι διανομές και το αρχείο των έργων τους.
Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά, η Φωτεινή Λαμπρίδη που παρακολούθησε την υπόθεση, έγραφε για τις παρασκηνιακές προσπάθειες να προωθηθούν άλλα σχέδια από ομάδες συμφερόντων , δικηγόρους και τεχνοκράτες.
Τελικά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, ύστερα από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Πολιτισμού, η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το Ελληνικό Δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >