Ντοκουμέντο – φωτιά, έφερε στο φως το Έθνος της Κυριακής. Ο λόγος για το τιμολόγιο που αποδεικνύει πως η ΑΕΠΙ έδωσε 120.000 ευρώ χορηγία στον ΟΠΙ το 2008. Η εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων που έκλεισε υπό το βάρος των σκανδάλων και των ελέγχων, έδινε χρήματα με λίγα λόγια στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος όφειλε να την ελέγχει. Ο ελεγχόμενος έκανε δωρεές στον ελεγκτή. Το ρεπορτάζ μας θυμίζει πως εκείνη την περίοδο υπουργός πολιτισμού ήταν ο Μ. Λιάπης, πρόεδρος στον ΟΠΙ ήταν ο Ιωάννης Σπυριδάκης και διευθύντρια η Ειρήνη Σταματούδη η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή έως σήμερα. Οι δημιουργοί που αναρωτιόντουσαν τόσα χρόνια γιατί ο ΟΠΙ δεν άσκησε ως όφειλε τον εποπτικό του ρόλο, πριν διατάξει τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ με τη διαταγή Ξυδάκη, διαβάζουν με έκπληξη για την «ύποπτη συναλλαγή» και περιμένουν εξηγήσεις από τους υπεύθυνους αλλά και την αντίδραση του υπουργείου. Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ της Αναστασίας Κουκά.

Ads

Είναι δυνατόν ένας οργανισμός που λειτουργεί στο ευρύτερο πλαίσιο υπουργείου να δέχεται δωρεά, και μάλιστα γενναία, από άλλον οργανισμό τον οποίο οφείλει να εποπτεύει; «Όχι βέβαια» θα ήταν η αναμενόμενη απάντηση. Κι όμως ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) εισέπραξε από την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), την μεγαλύτερη μέχρι προσφάτως ελληνική εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, την οποία υποτίθεται πως έπρεπε να ελέγχει, το ποσό των 120.000 ευρώ με την δικαιολογία της… δωρεάς. Σαν να λέμε δηλαδή πως ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έδωσε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης!

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το σχετικό τιμολόγιο που εξασφάλισε και δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» το οποίο έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2008, περίοδο που πρόεδρος του ΟΠΙ ήταν ο. Ιωάννης Σπυριδάκης και διευθύντρια η κ. Ειρήνη Σταματούδη η οποία κατέχει την ίδια θέση μέχρι σήμερα. Το τιμολόγιο φέρει την σφραγίδα του ΟΠΙ, με την επωνυμία, το ΑΦΜ, την διεύθυνση και τα τηλέφωνά του ενώ ως αποδέκτης του, αυτός δηλαδή που έδωσε το ποσό των 120.000 ευρώ, εμφανίζεται η Ελληνική Εταιρεία Προς Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕ η οποία έχει την έδρα της στην οδό Σάμου 51, στο Μαρούσι, εκεί που βρίσκεται δηλαδή, εδώ και χρόνια, το κτίριο της αμαρτωλής ΑΕΠΙ. Ως αιτιολογία είσπραξης του υψηλού αυτού ποσού αναφέρεται η «δωρεά υπέρ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την εκπλήρωση των σκοπών του».

Βεβαίως, σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του, ο ΟΠΙ έχει δικαίωμα να δέχεται δωρεές. Πόσο νόμιμο όμως και πόσο ηθικό είναι οι δωρεές αυτές να προέρχονται από το μεγαλύτερο οργανισμό που έχει την ευθύνη να εποπτεύει…; Και κατά πόσο κάποιος μπορεί να ασκήσει αντικειμενικό οικονομικό έλεγχο σε ανθρώπους από τους οποίους έχει ευεργετηθεί; Το γεγονός μάλιστα ότι εδώ και χρόνια αναδυόταν οσμή κακοδιαχείρησης από την ΑΕΠΙ και ο ΟΠΙ δεν είχε καταφέρει, ως όφειλε, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο ξεσκεπάστηκε τελικά μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πέρσι στην εταιρεία και οδήγησε στην παύση της λειτουργίας της, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Ads

Παράλληλα, προκύπτει το ερώτημα ποιοι από το διοικητικό συμβούλιο που είχε ο ΟΠΙ το 2008 γνώριζαν γι’ αυτή την ύποπτη οικονομική συναλλαγή και αν η πληροφορία αυτή έφθασε στον τότε επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη, από το οποίο και εποπτεύεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ΟΠΙ, η προετοιμασία και η εισήγηση σχεδίου προϋπολογισμού, η υποβολή στο Δ.Σ, ανά τρίμηνο, η έκθεση για τον ρυθμό εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η υποβολή του για έγκριση στον Υπουργό Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις του διευθυντή του, δηλαδή της κ. Σταματούδη.

Όλα αυτά έρχονται στο φως σε μια χρονική στιγμή που το «απόστημα» της ΑΕΠΙ επιτέλους έσπασε, η διοίκησή της, η οποία κατηγορείται για κακουργήματα, θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου και έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα μεταβατική Ειδική Υπηρεσία του ΟΠΙ που έχει αναλάβει, προσωρινά, την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει η πρώτη διανομή προς τους δικαιούχους μέλη της νέας υπηρεσίας προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα η προσωρινή διαχειρίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Βλάχου, μέσα σε διάστημα ενός έτους θα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ο νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που θα διοικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς.