O Aλέξης Τσίπρας έχει κάνει μια κεντρική, όσο και δύσκολη, επιλογή – να μην ρισκάρει σ’ αυτή την φάση την κυβερνητική σταθερότητα λόγω του πολιτικού χάσματος με τους ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό. Στόχος του είναι να κερδίσει τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινωνική, μεταμνημονιακή ατζέντα της κυβέρνησης και να αναστραφεί – όπως τουλάχιστον εκτιμούν στο Μαξίμου – το δημοσκοπικό κλίμα.

Ads

Η εν λόγω επιλογή έγινε απολύτως καθαρή στην χθεσινή – θυελλώδη εν τέλει – συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και βασίστηκε στην εξής άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων: Ο μεν Πάνος Καμμένος διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών αλλά, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του αποσυνδέουν την διαφωνία αυτή από την κυβερνητική ευστάθεια – εν ολίγοις, αίρουν κάθε απειλή για πτώση της κυβέρνησης. Ο δε μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται επίσης ότι θα σταματήσουν οι δημόσιες επιθέσεις στελεχών στον υπουργό Αμυνας και, μαζί, θα σταματήσουν και τα μηνύματα περί αναζήτησης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναφέρουν σε, εύθραυστη έστω, ισορροπία την κυβερνητική «συγκατοίκηση» εάν δέσμευαν και τον Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως έχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση τόσο ως προς την διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και ως προς αυτή καθαυτή την κυβερνητική λειτουργία. Θεωρεί αφενός πως ο πρωθυπουργός έπρεπε χθες να έχει καταστήσει σαφές στον Πάνο Καμμένο ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως συνέβη με το «plan B» στις ΗΠΑ, Και θεωρεί επίσης πως σε πολιτικό επίπεδο ίσως είναι και η ώρα του «τελικού ξεκαθαρίσματος» με τους ΑΝΕΛ και η αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «προθύμων». Πέραν τούτων δεν είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η θυελλώδης αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο χθες στο υπουργικό, εξ ου και η επακόλουθη εύγλωττη επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – εξ ου και η κλιμακούμενη από χθες το βράδυ φημολογία περί απειλής παραίτησής του.

Αυτή η φημολογία, όπως και οι διαρροές των διαλόγων από το υπουργικό συμβούλιο ήταν που προκάλεσαν την οργή στο Μαξίμου και το απολύτως σαφές μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Το τρένο της κυβέρνησης», είπε, «προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Ads

Το μήνυμα συμπληρώθηκε με την επισήμανση για «φαντασιόπληκτες διαρροές» στον Τύπο και «πολιτικές σκοπιμότητες». Και είχε ως προφανή αποδέκτη πρωτίστως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κατάσταση από χθες το βράδυ είναι οριακά φορτισμένη.

Κατόπιν τούτων, ο νέος κύκλος σεναρίων των τελευταίων ωρών φέρει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, τον υπουργό Εξωτερικών να αναμένει κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού – που δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα υπάρξει – και την κατάσταση εντός της κυβέρνησης να περιγράφεται από παράγοντες με γνώση των εξελίξεων ως «αρκούντως σοβαρή».

Σ’ αυτό το κλίμα οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται καθοριστικές, το στίγμα όμως που δίνεται από το Μαξίμου είναι σαφές και κατηγορηματικό και «αφορά άπαντες», όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Το διατύπωσε, δε, εύγλωττα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «οπρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν. Δεν έχει φοβηθεί αυτός ο πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Ποτέ. Στις πολιτικές εξελίξεις όμως ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός δεν σύρεται, τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της».

Άλλη κυβερνητική πηγή το προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας στο tvxs.gr ότι «εκβιασμοί και ομηρείες δεν υπάρχουν. Όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει φεύγει».

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση προσώρας, οι απαντήσεις – ή η μη απαντήσεις – αναμένονται εντός των επόμενων 24ώρων, και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης…