Ισχυρές παραμένουν οι παρασκηνιακές εσωκομματικές “φουρτούνες” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στoν δρόμο προς τις εκλογές, με πρωταγωνιστές τους δυο πρώην πρωθυπουργούς από τους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται πως αμφότεροι είχαν εξαπολύσει στο πρόσφατο παρελθόν “καρφιά” κατά του Μεγάρου Μαξίμου με επίκεντρο τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ δεν έλειψαν και οι διαρροές για διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι δυο τους.
Σε ότι αφορά τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό πάντως, είχαν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο περί αποκατάστασης των σχέσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κατά τα ίδια ρεπορτάζ “επισφραγίστηκε” με ένα δείπνο μεταξύ των δυο ανδρών. Και μπορεί το “δείπνο” να διαψεύστηκε από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όμως οι εντυπώσεις για τις καλές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό -για ευνόητους λόγους- παρέμειναν.
Η κηδεία Γλύξμπουργκ (ξανα)χάλασε το “καλό κλίμα” Σαμαρά – Μητσοτάκη
Δεν έμελλε όμως το “καλό κλίμα” να κρατήσει για πολύ, καθώς ήρθε η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ για να επιφέρει μια ακόμη ηχηρή διαφοροποίηση εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έσπευσε να αμφισβητήσει ευθέως την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να ταφεί ο τέως Βασιλιάς ως ιδιώτης κι όχι ως αρχηγός κράτους.
Φρόντισε μάλιστα να είναι ο πρώτος από τους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Μητρόπολη Αθηνών για την τελετή, προκαλώντας έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον Κ. Μητσοτάκη αλλά και σοβαρές αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Το γεγονός μάλιστα πως στο πλευρό του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού βρέθηκαν υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης, αλλά και γαλάζιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θανάσης Δαβάκης, Κατερίνα Μονογυιού και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και τον (διαγραφέντα από τη ΝΔ) Κωνσταντίνο Μπογδάνο, έχει τη δική του ξεχωριστή πολιτική σημασία. Εκτιμάται δε πως η τοποθέτηση Σαμαρά λειτούργησε “λυτρωτικά” για κάποιους από αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στα υπόψη των στελεχών της Πειραιώς φέρεται να περιήλθαν στοιχεία δημοσκόπησης (η οποία δεν θα δει το φως της δημοσιότητας), που πραγματοποιήθηκε μόνο στη βάση της Ν.Δ. –δηλαδή σε όσους είχαν ψηφίσει Ν.Δ. το 2019– με το ερώτημα να είναι εάν ήθελαν ταφή του τέως ως ιδιώτη ή με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 60% απάντησε πως ήθελε κηδεία ως ιδιώτη, ενώ το 40% δήλωσε πως θα ήθελε να δει τιμές αρχηγού κράτους. δείχνοντας πως η βάση της Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερα συντηρητικά χαρακτηριστικά.
Η “δραστηριότητα” Καραμανλή
Από την άλλη, σε ότι αφορά τον Κώστα Καραμανλή ζήτημα αποκατάστασης των σχέσεων με το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να υπήρξε, κάτι που αποτυπώθηκε και στην “παγωμένη” χειραψία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της κοινής παρουσίας του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς.
Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός, η οποία μάλιστα εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα. Δεν περνά απαρατήρητο δηλαδή το γεγονός πως η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την περίφημη -πλέον- ομιλία του στα Ανώγεια, αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να παρευρίσκεται και στην επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου στη Φλώρινα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος φροντίζει σε κάθε ευκαιρία μέσω της αρθρογραφίας του να βάλει με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του “μετάλλαξη της ΝΔ”.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο και οι αποστάσεις που παίρνουν από τη γραμμή του Μαξίμου σε ζητήματα όπως η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, βουλευτές που πρόσκεινται στην καραμανλική πτέρυγα, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας.
Από την άλλη μεριά, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως επιθυμούν τη συστράτευση του Κώστα Καραμανλή ενόψει της δύσκολης εκλογικής μάχης, συνεκτιμώντας την επιρροή που έχει αυτός στη δεξαμενή μετριοπαθών κεντροδεξιών ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο ίδιος πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την υποψηφιότητά του ή μη, ενισχύοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την πρόθεσή του να στηρίξει ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >