Οι συναντήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά έχουν πυκνώσει και αυτό δεν είναι ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και οι δύο βρίσκονται σε απόσταση από τον Κ. Μητσοτάκη και αποτελούν πρόσωπα αναφοράς για όσους μέσα στη ΝΔ έχουν δυσαρεστηθεί από την ηγεσία του.

Ads

Το νέο δείπνο τους στα βόρεια προάστια, μετά από πρόσκληση του Αντ. Σαμαρά, όπως ακούστηκε, προς ανταπόδοση εκείνου που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, τις μέρες της ΔΕΘ, με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, άρχισε να συζητιέται με το που έγινε γνωστό.

Αναμενόμενο. Και οι δύο μιλούν λίγο δημόσια και έχουν μεγάλη επιρροή στο κυβερνών κόμμα.

Την επόμενη Τετάρτη θα γίνουν τα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στην πρώτη σειρά. ΄Εχει προσκληθεί και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραστεί «εφόσον το πρόγραμμά του το επιτρέψει».

Ads

Ο Κ. Καραμανλής έχει διαφοροποιηθεί από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό με τη στάση του.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει μιλήσει γι αυτό το ζήτημα και συνομιλητές του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κ. Μητσοτάκη γιατί «το μείζον είναι η μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλωστε, ο ίδιος έχει επιλέξει το χώρο της εξωτερικής πολιτικής για τις δικές του διαφοροποιήσεις («δεν συνομιλούμε με πειρατές» έχει πει για την Τουρκία).

Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν σε σχέση με τις προθέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για τις επόμενες εκλογές. Για τον Κ. Καραμανλή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα. Για τον Αντ. Σαμαρά πιθανολογείται το ίδιο, εφόσον κάνει το βήμα προς την ενεργό πολιτική ο γιος του.

Οπωσδήποτε θα ενδιαφερθούν για την επανεκλογή βουλευτών της επιρροής τους και οπωσδήποτε θα έχουν άποψη για τις μετεκλογικές συνεργασίες της ΝΔ, εφόσον προκύψει τέτοιο θέμα.

Σίγουρα δεν είναι σε τροχιά πολιτικής αποστρατείας και σίγουρα δεν είναι εξαρτημένοι από τον Κ. Μητσοτάκη σε κανένα επίπεδο. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βασίζεται πάνω τους και είναι λογικό να ανησυχεί για την όλο και μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεών τους.