Τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το σκάνδαλο με το Predator προχωρούν σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ελλάδα
Συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτή την ώρα τα μέλη της επιτροπής PEGA, της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που βρίσκεται στη χώρα μας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ολλανδή ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ βελντ, προχώρησε και στην αποκάλυψη μιας ακόμη υπόθεσης παρακολούθησης δημοσιογράφου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πρόσωπο που βρέθηκε στο «στόχαστρο» του Predator. «Νέες αποκαλύψεις για εντοπισμό λογισμικού παρακολούθησης σε κινητό δημοσιογράφου, ενώ η Επιτροπή PEGA βρίσκεται στην Ελλάδα για έρευνα (σ.σ. σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών). Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για αυτή την υπόθεση», ανέφερε σε ανάρτησή της.
Σιωπή από την κυβέρνηση
Άγνοια για τον λόγο που παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς και για το ποιός χρησιμοποίησε το κακόβουλο λογισμικό Predator εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Χρήστου Σπίρτζη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που βρίσκονται από την Τετάρτη στην Αθήνα.
Και σε αυτή την περίσταση, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι κάνει ό, τι καλύτερο μπροστά σε μια συνθήκη με πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. Από τη μία ορισμένα κέντρα – σύμφωνα με πληροφορίες έγινε εικασία περί επιχειρηματιών που θέλουν να ελέγξουν την αγορά – χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator και από την άλλη το Κράτος αξιοποιεί τις νόμιμες παρακολουθήσεις για να θωρακίσει την εθνική ασφάλεια που βρίσκεται σε διαρκή και σοβαρό κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το tvxs.gr, ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε το επιχείρημα πως η τεχνολογία πάντα τρέχει πιο μπροστά από τα νομικά συστήματα των χωρών και πως καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει άτομα που ευθύνονται για την χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών. Φέρεται να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα μέλη της PEGA εμφανίζονται να ρώτησαν σχετικά με το γιατί οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα στα γραφεία της Intellexa που εμπορεύεται το Predator για να λάβουν την απάντηση ότι δεν είναι παράνομη η κατοχή εξοπλισμού τέτοιας φύσης αλλά η χρήση της.
Λόγος έγινε και για την επιλογή της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής να μην καλέσουν ως μάρτυρες πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση, με τον υπουργό Επικρατείας να μιλά για πολύ μεγάλο αριθμό προτεινόμενων μαρτύρων που δεν ήταν δυνατό να κληθούν στο σύνολό τους.
Όπως προκύπτει από τα tweets της PEGA, στη συνάντηση με τον κο. Γεραπετρίτη τέθηκαν επίσης θέματα όπως η διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών, η ελευθερία του Τύπου και οι καταχρηστικές αγωγές τύπου SLAPP, ο ρόλος της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης και τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες.
In a meeting with Minister of State George Gerapetritis in Athens, MEPs asked him about placing @androulakisnick under surveillance, the reasons for this and why the data was deleted, and whether the govt attempted to find out where illicit spyware used in came from.
— PEGA Committee Press (@EP_PegaInquiry) November 3, 2022
Πάντως ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται πως «στριμώχθηκε» σε τέτοιο βαθμό που η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με non paper έσπευσε να γνωστοποιήσει πως ο κ. Γεραπετρίτης υποσχέθηκε την επαναξιολόγηση της επίμαχης διάταξης που προβλέπει να μην ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη.
Η PEGA έμαθε για το «πολιτικό bullying» στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ
Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης τα μέλη της PEGA είχαν συναντήσει Έλληνες βουλευτές που υπήρξαν μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές της οποίας οι εργασίες τερματίστηκαν πρόωρα μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν ως μάρτυρες ο αποπεμφθείς γ.γ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης και οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος.
Από τις πληροφορίες του tvxs.gr προκύπτει ότι οι βουλευτές ενημέρωσαν τα μέλη της PEGA για τα εμπόδια που σύμφωνα με εκείνους έβαλε η κυβέρνηση στις εργασίες της επιτροπής, επιτρέποντας ακόμα και τη νόμιμη εκπρόσωπο της Intellexa τελικά να μην παραστεί ως μάρτυρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η περιγραφή που εμφανίζονται να έκαναν της αντιμετώπισης που έλαβε ο πρόεδρος της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος από το «γαλάζιο» προεδρείο της εξεταστικής, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πολιτικό bullying».
Πώς η κυβέρνηση έφερε το σύστημα παρακολούθησης στην Ελλάδα
Το βράδυ της Τετάρτης, στην πρώτη συνάντηση της PEGA στην Αθήνα, οι δημοσιογράφοι που έχουν ερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές σχετικά με τα βήματα που φέρεται να ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο κακόβουλο λογισμικό Predator.
Πιο συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση άλλης εταιρίας για την νόμιμη αγορά σύγχρονου λογισμικού παρακολούθησης και αντ’ αυτού επέλεξε να συνεργαστεί με την Intellexa με τρόπο μη θεσμικό, με τρόπο που δε θα επέτρεπε στους θεσμούς του Κράτους να ελέγχουν το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας.
Ανδρουλάκης: Επόμενο βήμα μου η προσφυγή στο ΕΔΑΔ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε υπόμνημα που κατέθεσε προς την Επιτροπή PEGA, σημείωσε πως από τις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία που κατέθεσε ενώπιον της PEGA στις Βρυξέλλες, «η πρόοδος των εξελίξεων δεν αποκάλυψε την αλήθεια». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι το επόμενο βήμα του θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ως μόνο στόχο τη συγκάλυψη και την αποσιώπηση των ευθυνών της, κάτι που -όπως τονίζει- «δυστυχώς φαίνεται να επιχειρεί και στην επίσκεψη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα», αφού «πάλι τα πρόσωπα-κλειδιά απέφυγαν να συναντήσουν την Eπιτροπή».
«Στις Δημοκρατίες δεν μπορεί να υπάρχουν σκοτεινές νησίδες, εκτός πολιτικού και δικαστικού ελέγχου, καλυπτόμενες από το απόρρητο», συμπλήρωσε με νόημα, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στην ελληνική Βουλή, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή εκ μέρους της πλειοψηφίας κλήσης κρίσιμων μαρτύρων, όπως π.χ. ο πρωθυπουργός, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, οι επιχειρηματίες Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος κ.α..
Παράλληλα, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο υπόμνημά του ανέφερε ότι τέτοιες τοποθετήσεις «είναι ενδεικτικές του θράσους και της απόγνωσης να προτείνεται σε έναν πολιτικό αρχηγό να παρανομήσει, αποδεχόμενος μία άτυπη και παράτυπη ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει νόμιμο στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δικαιοσύνη».
Τέλος, τόνισε ότι μάρτυρες-κλειδιά (Δεμίρης, Κοντολέων) επιστράτευσαν το απόρρητο ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, κάτι που όμως ίσχυσε μόνο στην περίπτωσή του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >