Για τα βήματα που φέρεται να ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο κακόβουλο λογισμικό Predator πληροφορήθηκαν οι ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά τη συνάντηση που είχαν με Έλληνες δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης.

Ads

Πληροφορίες του tvxs.gr, αναφέρουν ότι στη συζήτηση επισημάνθηκε πως η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση άλλης εταιρίας για την νόμιμη αγορά σύγχρονου λογισμικού παρακολούθησης και αντ’ αυτού επέλεξε να συνεργαστεί με την Intellexa με τρόπο μη θεσμικό, που δε θα επέτρεπε στους θεσμούς του Κράτους να ελέγχουν το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τονίστηκε ο ρόλος της Krikel, της εταιρίας που έχει σημεία τομής με την Intellexa και η οποία ως τοπικός συνεργάτης της ιταλικής RCS Lab που αποτελεί νόμιμο προμηθευτή της ΕΥΠ, εμφανίζεται να απέκτησε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των ελληνικών υπηρεσιών.

Στους ευρωβουλευτές-μέλη της PEGA έγινε επίσης αναλυτική παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου για τις νόμιμες συνακροάσεις που εκτελεί η ΕΥΠ και το οποίο αφήνει μεγάλο περιθώριο για κατάχρηση της δυνατότητας αυτής από την πλευρά του Κράτους. 

Ads

Τα μέλη της PEGA ενημερώθηκαν και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μεταφορά της εταιρίας από την Κύπρο στην Ελλάδα και την τυπική ίδρυση της Intellexa με έδρα στην Αθήνα.

Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της PEGA, σύμφωνα με πληροφοριες, τόνισαν πως ενώ οι εμπορικές συναλλαγές κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων με πρόσωπα που συνδέονται με την Intellexa θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι συμπτωματικές, ο χειρισμός του όλου θέματος από την κυβέρνηση οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι οι συναλλαγές αυτές στόχευαν στην χρήση του Predator από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Συνεχίζουν με τους πολιτικούς παράγοντες

Μετά από αυτή την άκρως αποκαλυπτική, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, συνάντηση με τους Έλληνες δημοσιογράφους που έχουν ερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα μέλη της PEGA συνεχίζουν σήμερα Πέμπτη τις επαφές τους στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά υπήρχε πρόθεση των ευρωβουλευτών να συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αποπεμφθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς και τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, οι συναντήσεις αυτές δεν κατέστη δυνατό να κλειστούν.

► Διαβάστε επίσης: H PEGA και ο Economist ζορίζουν το Μαξίμου

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το πρόγραμμα για τη συνέχεια της επίσκεψης των μελών της PEGA στην Αθήνα διαμορφώνεται ως εξής. Οι ευρωβουλευτές μεταβαίνουν το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή και θα δουν σε πρώτη φάση ορισμένα από τα μέλη της, πρώην πλέον, εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, και συγκεκριμένα τον Χάρη Θεοχάρη από τη Νέα Δημοκρατία, το Δημήτρη Τζανακόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα από το ΜέΡΑ25 ήταν η Σοφία Σακοράφα, η οποία όμως δήλωσε ότι βρίσκει τη διαδικασία «προσχηματική» και ως εκ τούτου θα απέχει.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι τα μέλη της PEGA θα γευματίσουν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Ακολουθούν συναντήσεις με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα. Για τις 4:15 μ.μ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρόεδρο της πρώην εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ύστερα τα μέλη της PEGA θα μεταφερθούν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της λεωφόρου Αμαλίας όπου και θα συναντήσουν τα θύματα των παρακολουθήσεων, δηλαδή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επίσης ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Για το πρωινό της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον επικεφαλής της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο. Θα ακολουθήσουν επαφές με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στη συνέχεια τα μέλη της PEGA θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Με βάση αυτά που εμφανίζονται να έμαθαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τους δημοσιογράφους, οι δηλώσεις τους αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.