Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Μάθιου Αχμάντι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν σχεδόν 72.000 ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, με μέση ηλικία 62,5 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος περίπου επταετίας.

Ads

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενα πέντε χρόνια ήταν 4% για όσους δεν έκαναν καθόλου έντονη σωματική άσκηση/δραστηριότητα, 2% για όσους έκαναν τέτοια άσκηση συνολικά για λιγότερο από 10 λεπτά μέσα στην εβδομάδα και μόνο 1% για εκείνους που έκαναν πάνω από 60 λεπτά έντονης άσκησης.

Σε σχέση με μόνο δύο λεπτά έντονης εβδομαδιαίας άσκησης, τα 15 λεπτά σχετίζονταν με 18% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 15% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, ενώ τα 12 λεπτά με κατά 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Τα 53 λεπτά εβδομαδιαίως σχετίζονταν με 36% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η μεγαλύτερη συχνότητα σύντομων αλλά έντονων διαστημάτων άσκησης (δύο λεπτά κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ημερησίως) σχετίζονταν με 27% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

Ads

Δέκα τέτοια δίλεπτα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονταν με 16% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και 17% καρκίνου.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο συχνότερα κάνει κάποιος σύντομες “δόσεις” έντονης δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα, τόσο μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει περισσότερο. Δεδομένου ότι η έλλειψη χρόνου είναι το συχνότερα αναφερόμενο εμπόδιο για μια τακτική σωματική άσκηση, η συσσώρευση μικρότερων σποραδικών αλλά έντονων διαστημάτων άσκησης στη διάρκεια της μέρας μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή για τους πολυάσχολους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ. Αχμάντι.