Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμίχαλ, υπέγραψαν αίτηση για τάχιστη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η υποτονική αντίδραση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πως για την ένταξη χρειάζεται ομόφωνη έγκριση από τις 30 χώρες μέλη, προϊδεάζει τη μεγάλη απόσταση μεταξύ της ρητορικής επιθυμίας του Κιέβου και της νατοϊκής πραγματικότητας, λόγω των δυτικών φόβων, αλλά και των ρωσικών απειλών.
Υπενθυμίζεται ότι θρυαλλίδα των εξελίξεων στάθηκε η απόφαση του Πούτιν να υπογράψει το διάταγμα για την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ στη Ρωσία, ενώ πλέον «θα είναι σε θέση να στείλει εκ νέου στρατεύματα σε στη γραμμή του μετώπου το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα έχει μήκος πάνω από 1.000 χλμ».
Η προσάρτηση των περιοχών αυτών διαφέρει από την περίπτωση της Κριμαίας η οποία το 2014 καταλήφθηκε χωρίς μεγάλες απώλειες και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, ενώ οι τέσσερις αυτές περιοχές αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας και «εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας».
Η Δύση διστάζει
Την ίδια ώρα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το αίτημα που υπέβαλλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση του Κιέβου «αποτέλεσε έκπληξη για την κυβέρνηση Μπάιντεν», όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησαν οι δημοσιογράφοι. Και η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι «αρνήθηκε να την υποστηρίξει ρητά, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει μια εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο».
«Η Δύση φοβάται ότι η άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί την ομόφωνη έγκριση και των 30 κρατών μελών, θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», καταλήγει το Politico.
Ερωτηθείς την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με την αίτηση του Ζελένσκι για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετική στιγμή». Το δε γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι φανατικοί του “ΝΑΙ” στο ουκρανικό αίτημα
Πάντως, μέχρι την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από την κεντρική και ανατολική Ευρώπης δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι τότε, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν τελικά μέλη χωρίς να ορίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη. Η διαδικασία σταμάτησε με τα χρόνια και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φαινόταν όλο και πιο απίθανο να γίνει πραγματικότητα, υπενθυμίζει το Euractiv.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε (από τη Ρωσία) να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία», ανέφεραν οι ηγέτες των εννιά χωρών.
Η ρωσική απειλή: «Υπέροχη ιδέα…»
Πάντως, η είδηση της αίτησης ένταξης της Ουκρανία στο NATO προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να τονίζει πως η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιθυμία του Κιέβου να «επιταχύνει την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου».
«Ο Ζελένσκι θέλει να επιταχύνει την υπαγωγή του στο ΝΑΤΟ. Υπέροχη ιδέα. Απλώς παρακαλεί το ΝΑΤΟ να επισπεύσει την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», έγραψε ενώ σχολίασε ότι «ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μη αναγνώριση της προσάρτησης νέων εδαφών στη Ρωσία. Είναι μάλιστα περίεργο που μας θυμήθηκε. Ωστόσο, είναι κρίμα. Θα μπορούσαμε να βρούμε ένα καλό μέρος για να ανοίξουμε ένα αμερικανικό προξενείο στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα». «Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», είχε αναφέρει τότε ο Μεντβέντεφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ότι τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, και όχι βάσει συναισθήματος, μετά τη δήλωση του ηγέτη της Τσετσενίας και σημαντικού συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Σαββατοκύριακο τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει «πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος» στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τα σχόλια που έκανε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος επέκρινε επίσης την ηγεσία του στρατού της Ρωσίας για αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι αυτός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >