Την στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας είχε στο επίκεντρό της η χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Ads

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική».

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας» τονίστηκε σχετικά.

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».

Ads

Στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η Άγκυρα κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας σχολιάζοντας τις παραπάνω ανακοινώσεις επεσήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίστηκε στην ανακοίνωση και υπογραμμίστηκε πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Οι παρεμβάσεις ΗΠΑ – ΕΕ και οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν στον απόηχο της αναφοράς που έκαναν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Από τη δική του μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σήμερα νέα παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά στέλνοντας νέο μήνυμα προς την Άγκυρα σημειώνοντας: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται, δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα, δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί. Και είναι λάθος, μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν»

Σημειώσε επίσης ότι είναι λάθος κάποιοι να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.

Ακόμη, τόνισε πως «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα» και ότι «τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα».

Νωρίτερα, θέση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είχε λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωνε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Της ανακοίνωσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο κάλεσε την τουρκική πλευρά «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα της καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Που οδηγεί η ρητορική Ερντογάν;

Όλα τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο των νέων δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.

Όπως αναφέρουν σχετικά, το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.

«Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι. Το κλωθογυρίζει το ζήτημα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα» υποστηρίζει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι κάποια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει επί του πεδίου. «Δηλαδή, θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας».

«Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο κι εμείς πρέπει να θωρακιστούμε διπλωματικά, νομικά και στρατιωτικά για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια ενέργεια. Το ερώτημα όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ποιος θα επιλέξει να ρίξει την πρώτη σφαίρα αν κι εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο» επισημαίνει ο κ. Φίλης.