Την επιθυμία του να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τονίζοντάς το όμως ότι η Ουκρανία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη των στόχων της στο πεδίο της μάχης.

Ads

Οι δηλώσεις έγιναν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται μετάφραση της ινδικής τηλεόρασης των δηλώσεων του Πούτιν. Οι δύο ηγέτες μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε όλο αυτό το συντομότερο δυνατό». Ο Πούτιν σημείωσε ότι το Κίεβο έχει απορρίψει τις διαπραγματεύσεις και είναι αποφασισμένο να πετύχει τους δικούς του στόχους «στο πεδίο της μάχης».

Ο Ναρέντρα Μόντι με τη σειρά του δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή.

Ads

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι’ αυτό», είπε ο Μόντι στον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο.

Στενές σχέσεις

«Οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθειές σας ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν αυξηθεί οκτώ και πλέον φορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία, καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Και οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικής ενέργειας, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι δυτικές χώρες αγοράζουν λιγότερες προμήθειες.