«Χωρίς μουσική σημαίνει χωρίς ζωή» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης με την οποία η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών djs εκφράζει την αντίθεση της στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στις επιχειρήσεις εστίασης που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ads

Κόντρα στο στερεότυπο που θέλει την παρουσία dj στο χώρο να σημαίνει απαραίτητα πάρτι χωρίς όρια και κανόνες, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτοί επαγγελματίες του χώρου τονίζουν πως «το άνοιγμα της εστίασης με ήπια, συνοδευτική στη συνολική εμπειρία του πελάτη μουσική μπορεί να σημάνει την έστω μερική επανεκκίνηση της εργασίας για το επάγγελμά μας και άρα μια οικονομική ανακούφιση». Και σημειώνουν επίσης ότι «είμαστε κι εμείς άνθρωποι που δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση ούτε να διασπείρουμε, ούτε να κολλήσουμε τον ιό. Όμως θέλουμε και έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε».

Οι επαγγελματίες djs, οι άνθρωποι δηλαδή που επιλέγουν τη μουσική σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, είναι ένα από τα πλέον πληττόμενα επαγγέλματα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλοί από αυτούς έχουν εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες και προσπαθούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αναστολής ή τα μικρά επιδόματα που προκύπτουν από το νεοσύστατο μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών. Όπως είχαν περιγράψει κάποιοι από αυτούς σε σχετικό θέμα του tvxs με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, το εισόδημά τους έχει μειωθεί έως και 60%.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η “Πρωτοβουλία Επαγγελματιών djs”, η αντίθεση της στην ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει να κάνει με δύο λόγους:

Ads

«Πρώτον, γιατί η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που αναζητά ο πελάτης κατά την προσέλευσή του σε μια επιχείρηση εστίασης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα καφενεία στα χωριά μέχρι τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, παντού υπάρχει μουσική.

Δεύτερον, γιατί ως επαγγελματίες της μουσικής και της διασκέδασης έχουμε εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες, με αρκετούς από εμάς να αντιμετωπίζουμε ζητήματα βιοπορισμού. Το άνοιγμα της εστίασης με ήπια, συνοδευτική στη συνολική εμπειρία του πελάτη μουσική μπορεί να σημάνει την έστω μερική επανεκκίνηση της εργασίας για το επάγγελμά μας και άρα μια οικονομική ανακούφιση».

Οι επαγγελματίες djs καταλήγουν λέγοντας ότι «Η μουσική στην εστίαση είναι ζήτημα που αφορά στο «ζην» και το «ευ ζην» εργαζομένων και πελατών. Ελπίζουμε στην κυβέρνηση να το αντιληφθούν, έστω και τώρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:

image