Περισσότερες και φθηνότερες δυνατότητες στους εργοδότες, λιγότερα χρήματα και εισόδημα για εργαζόμενους που θα καλούνται να προσαρμόζουν ακόμη παραπάνω τη ζωή τους στις ανάγκες της εργασίες, θα είναι η συνισταμένη των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, σύμφωνα με τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Τεμπονέρας βλέπει επίσης «de facto ποινικοποίηση της συμμετοχής στα συνδικαλιστικά όργανα», μέσα από τις ρυθμίσεις που φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση και στον συνδικαλιστικό νόμο.
Πρόκειται προς το παρόν για σχέδια, που ενδεχομένως δεν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως σκεφτόταν κάποιος. «Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει. Άλλωστε η βούλησή της να εφαρμοστούν αντίστοιχες ρυθμίσεις έχει διατυπωθεί ήδη πριν τις εκλογές του 2019. Θυμίζω ότι το 2018 από το Digital Economy Forum ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θεωρεί το 8ωρο «ξεπερασμένο». Αυτή ακριβώς η έκφραση είναι που αντικατοπτρίζεται στις ρυθμίσεις τις οποίες φέρνει στην παρούσα φάση στα εργασιακά», υποστηρίζει ο εργατολόγος.
Ζητήσαμε από τον κο. Τεμπονέρα να εξηγήσει πώς θα εφαρμόζεται το 10ωρο εργασίας. «Θα πρόκειται για περαιτέρω ελαστικοποίηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες. Για μια περίοδο 6μηνης, ή μηνιαίας ή εβδομαδιαίας αναφοράς ο εργαζομένος θα δουλεύει 8 αντί για 10 ώρες και αυτές οι επιπλέον ώρες θα αναπληρώνονται σε μια άλλη περίοδο αναφοράς, ενδεχομένως δουλεύοντας 6ωρο. Αυτό έως τώρα θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ο εργοδότης ερχόταν σε συμφωνία με το συμβούλιο των εργαζομένων ή το συνδικάτο. Αν περάσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ο εργοδότης έχοντας στη διάθεσή του και την απειλή της απόλυσης θα μπορεί με ατομική σύμβαση να ανακοινώνει στον εργαζόμενο ότι πχ «το επόμενο 6μηνο θα εργάζεσαι 10ωρο και θα σου αναπληρώσω αυτές τις επιπλέον ώρες μια περίοδο που η ένταση της δουλειάς θα είναι μειωμένη». Εξηγεί ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κλάδους των οποίων η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές.
Τί σημαίνει η αύξηση του αριθμού των ωρών υπερωρίας που φαίνεται έτοιμη να φέρει η κυβέρνηση; «Πρόκειται για περαιτέρω μείωση κόστους υπερωριών για τους εργοδότες. Τώρα προβλέπονται 96 ώρες το εξάμηνο για τη βιομηχανία και 120 ώρες για τις υπηρεσίες. Για τυχόν περισσότερες ώρες οι εργοδότες έως τώρα επιβαρύνονται με προσαύξηση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει το όριο των νομίμων υπερωριών στις 150 για όλους τους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή +36% υπερωρίες για τη βιομηχανία και +20% για τις υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει πολύ πιο φθηνές υπερωρίες για τους εργοδότες και πολύ μικρότερο εισόδημα για τους εργαζόμενους», σημειώνει.
Ο κ. Τεμπονέρας στέκεται και σε μία ακόμη σχεδιαζόμενη αλλαγή. «Σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όπως για παράδειγμα τα logistics, data centers και ενδεχομένως εταιρίες υψηλής τεχνολογίας οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή χωρίς επιπλέον αμοιβή, με χορήγηση αντίστοιχου ρεπό, ημερών ανάπαυσης, σε άλλες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό βάζει ταφόπλακα στην κυριακάτικη αργία και στην ανάπαυση του σαββατοκύριακου. Πρόκειται για περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας η οποία ουσιαστικά θα οδηγήσει στον εργαζόμενο-λάστιχο ο οποίος θα δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες και θα αμείβεται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές», τονίζει.
Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο
Ως «άγρια χειραγώγηση των σωματείων και των συνδικαλισμένων εργαζόμενων» ερμηνεύει τις ρυθμίσεις που φαίνεται έτοιμη να κάνει στο συνδικαλιστικό χώρο η κυβέρνηση. «Τα σωματεία θα πρέπει να αναγράφονται σε ειδικά μητρώα, όχι μόνο τα ίδια αλλά και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε αυτά. Αν δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα αυτά, δε θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις. Πρόκειται για απόπειρα ξεκάθαρης χειραγώγησης όχι μόνο των ίδιων των σωματείων αλλά ενδεχομένως και της χρηματοδότησής τους και μιας σειράς άλλων θεμάτων που τα αφορούν. Και φυσικά δημιουργείται ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων, ποιός θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά κ.ο.κ. Μιλάμε για de facto ποινικοποίηση της συμμετοχής στα συνδικαλιστικά όργανα».
Στην ίδια λογική ο κ. Τεμπονέρας βλέπει και την εξαγγελία για αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που θα εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας, μέτρο που «περιορίζει κατάφωρα το δικαίωμα της απεργίας», όπως λέει. «Ζήτημα επίσης ενδέχεται να ανοίξει με τη μη προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μένει να δούμε αν και με ποιό τρόπο θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που θα έρθει το Μάιο», καταλήγει ο εργατολόγος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >