Μεγάλες ανατροπές στο 8ωρο, στο πενθήμερο εργασίας, στις υπερωρίες και στον συνδικαλιστικό νόμο, φέρνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Μάιο.

Ads

Αναλυτικότερα, βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη – εργαζόμενου.

Μεταξύ άλλων, αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια, ενώ, παράλληλα, όπως αναφέρει με ανακοίνωση της, η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) του Αλέξη Μητρόπουλου, στα μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του πενθημέρου εργασίας.

Δεύτερο στοιχείο του νομοσχεδίο, οι υπερωρίες, που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σημειωτέον πως, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Ads

Το τρίτο στοιχείο αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ και συνεχίζει ως εξής:

«Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ.Κώστα Παπαδή της εφημερίδας Το Βήμα, είναι τα εξής:

  1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!
  2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!
  3. «Ευέλικτη» τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!
  4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!
  5. Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας!!
  6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!
  7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας!!
  8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό».

«Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.