Παρά το γεγονός πως,  οι αστυνομικές δυνάμεις σχεδίαζαν για το βράδυ της Δευτέρας, επιχείρηση εκκένωσης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, η οποία τελεί υπό κατάληψη το τελευταίο διάστημα, οι αντιδράσεις από καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, οδήγησαν στην αναβολή του σχεδίου.

Ads

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη, οι οποίες  ξεκίνησαν από την Πρυτανεία, με κύριο σύνθημα τους «η καταστολή δε θα περάσει ποτέ, ποτέ ξανά ΜΑΤ στις σχολές», «το νομοσχέδιο Κεραμέως δε θα εφαρμοστεί».

image

image

Ads

image

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση – εμπρηστής και Πανεπιστήμιο – παρανάλωμα

Tόσο το βράδυ της Δευτέρας, όσο και στις πορείες της Τρίτης, στο πλευρό των φοιτητών, βρέθηκαν και αρκετοί καθηγητές. Τους λόγους, αναλύει στο tvxs.gr, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Οι καθηγητές, βρεθήκαμε έξω από την Πρυτανεία τη Δευτέρα το βράδυ, για να εγγηθούμε τη μη άσκηση βίας σε βάρος των φοιτητών. Για να αποφύγουμε δηλαδή, τα χειρότερα. Ήμασταν εκεί για να μη συμβεί αστυνομική εισβολή, για να μη συμβούν πάλι οι επαίσχυντες σκηνές βίας και καταστολής που είδαμε όλοι στις  22 Φλεβάρη, που ντροπιάζουν το πανεπιστήμιο. Οι καθηγητές υποστηρίζουμε τα αιτήματα των φοιτητών, διότι, η απόρριψη ενός εκτρωματικού νόμου, ο οποίος προκάλεσε και τα επεισόδια, γιατί πολύ απλά, είναι και δικό μας αίτημα. Είναι αίτημα του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ομόφωνες οι σύγκλητοι, ομόφωνη η σύνοδος των Πρυτάνεων, συνελεύσεις σχολών-τμημάτων, φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων καθηγητών, έχουν απορρίψει τον νόμο. Αυτή την στιγμή, ο νόμος είναι η αιτία για οποιαδήποτε αναταραχή στο πανεπιστήμιο αλλά και για τις καταλήψεις. Ο νόμος αυτός λοιπόν είναι αναχρονιστικός, αντιδημοκρατικός και αντιεκπαιδευτικός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος και συνεχίζει:

«Άρα, αυτό που κάνουμε εμείς, οι καθηγητές, είναι να προστατεύουμε το πανεπιστήμιο από την άσκηση βίας, υποστηρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος ορθού λόγου και διαλόγου. Για αυτό λοιπόν και βρισκόμαστε απέναντι στην επίδειξη βίας, η οποία είναι εντελώς “ξένη” από όσα διδάσκουμε στους φοιτητές μας. Σαφώς, ως καθηγητές, δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα μέσα αγώνα και άσκησης πίεσης που επιλέγουν οι φοιτητές. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους φοιτητές μας, να εκκενώσουν το κτίριο ειρηνικά, να ενωθούμε όλοι μαζί, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές, σε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε να ασκήσουμε ειρηνικά πίεση προς την κυβέρνηση και να ακυρώσουμε αυτόν τον νόμο».

Όσον αφορά τις ευθύνες του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, ο κ. Μυλόπουλος, επισημαίνει: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι ακόμη και οι συνάδελφοι καθηγητές που είναι αντίθετοι με την κατάληψη και στηρίζουν τον πρυτανή, είναι εναντίον του νόμου. Διότι ο νόμος, είναι και η αιτία που ο πρύτανης προσκάλεσε την αστυνομία, και έγινε η εισβολή των ΜΑΤ. Το γεγονός λοιπόν ότι όλοι συμφωνούμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί, είναι μια καλή βάση. Σε ό,τι αφορά τώρα τις κινήσεις του πρύτανη, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε, ώστε να κάνει διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που έθεταν. Ο πρύτανης επίσης, δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε για να προστατέψει τη δημόσια περιουσία, γιατί κατέφυγε κατευθείαν στην πρόσκληση της εισαγγελίας και ουσιαστικά, στην πρόσκληση της αστυνομίας».

«Δεν αξιοποίησε την πανεπιστημιακή φύλαξη. Ευρισκόμενος και αυτός στην ίδια πολιτική γραμμή με την κυβέρνηση, προσπάθησε να δείξει με αυτήν του την κίνηση, ότι, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αστυνομία εντός του. Αυτό ακριβώς δηλαδή, που υποστηρίζει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Ο πρυτανής λοιπόν προσκαλώντας την αστυνομία, λειτούργησε εμπρηστικά, διότι όξυνε την κατάσταση και οδήγησε σε ακραία πόλωση. Παράλληλα, ο πρύτανης ήταν απών από την επέμβαση της αστυνομίας και έτσι δεν προσπάθησε να εμποδίσει την αστυνομία να ασκήσει υπέρμετρη βία. Ο πρύτανης, προφανώς, δεν ήθελε να φάνε ξύλο οι φοιτητές του. Ήθελε να εκκενωθεί το κτίριο διοίκησης», προσθέτει ο καθηγητής, για να τονίσει:

«Δεν υπήρχε επομένως λόγος να πέσει ξύλο, όμως εκείνος δεν υπερασπίστηκε το πανεπιστήμιο του, δεν προστάτευσε τους φοιτητές του, ούτε ήταν εκεί να προστατέψει τους φοιτητές του όταν συνελήφθησαν. Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για πολιτικά ζητήματα, δεν είναι εγκληματίες. Δεν είναι ποινικό αδίκημα η ελεύθερη έκφραση. Οι φοιτητές δεν έκαναν τίποτα παράνομο και κάτι πολύ σημαντικό: Οι φοιτητές δεν προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο, όπως αποδεικνύεται. Επίσης, όντας παρών ο πρύτανης στα συμβάντα της 22ης Φεβρουαρίου, δεν εμπόδισε το να ξανακαταληφθεί το κτίριο που εκκένωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Δεν ήταν εκεί με τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, για να προστατέψει το κτίριο και τη δημόσια περιουσία, επιτρέποντας και την κατάληψη που κρατάει ακόμα. Εάν είχε πράξει, ως όφειλε, η κατάληψη θα είχε αποφευχθεί»

«Τέλος, ο πρύτανης, από την απόφαση του να προσκαλέσει την εισαγγελία μέχρι σήμερα, δεν πήρε καμία άλλη πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης. Ο πρύτανης είναι υπεύθυνος κατά νόμο για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Δεν μπορεί να είναι απών. Θα έπρεπε να είναι στο πανεπιστήμιο κάθε μέρα και να συζητά με τους φοιτητές και να προσπαθεί να μιλήσει στους φοιτητές με επιχειρήματα. Αυτό που έχει κάνει ο πρύτανης, είναι να έχει εκχωρίσει την αρμοδιότητα του, στην αστυνομία. Το κενό του πρύτανη, προσπαθήσαμε να καλύψουμε εμείς, όταν αντιδράσαμε στην εκκένωση του κτιρίου. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρύτανης είναι ένας εκ των ελαχίστων που υποστήριξε αυτόν τον νόμο. Παρ’ όλα αυτά, στηρίζω τον πρύτανη θεσμικά. Είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρύτανης. Κανείς από εμάς (σσ. τους καθηγητές) δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του», καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.

«Εφόσον η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί στα πολιτικά αιτήματα των φοιτητών και εφόσον όλοι είμαστε απέναντι στον νόμο, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία, προκειμένου να λυθεί ειρηνικά η κατάληψη αυτή. Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη διεκδίκηση μας για την ακύρωση του νόμου, θα πρέπει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα μαζί με τους εργαζόμενους να αντιταχθούμε στον νόμο αυτό που φέρνει μια “κόλαση” στο πανεπιστήμιο», υπογραμμίζει επίσης ο καθηγητής για να καταλήξει:

«Κάποιοι όμως, επιδιώκουν σκηνικό ωμής βίας. Κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς, παρά μόνο με την Αστυνομία. Για αυτό πολώνουν την κατάσταση. Ασφαλώς, αυτή είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου που να λειτουργεί με τη βία, με την καταστολή, με την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων εντός αυτού, με την χρήση ηλεκτρικών μέσων για να παρακολουθούν την πανεπιστημιακή ζωή, με την αναβίωση πειθαρχικών διώξεων. Ασφαλώς, ο χώρος της ελεύθερης έκφρασης δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από τον φόβο της επίδειξης αστυνομικής δύναμης. Για αυτό και πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχει ήδη κοινός τόπος».