Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφέρει σε μερικά σημεία από τον Βίκτορ ‘Ορμπαν και τον Ματέους Μοραβιέσκι, τον Ούγγρο και τον Πολωνό ομόλογό του. Παραδείγματος χάριν, στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 2 τελευταίοι απείλησαν ότι θα βάλουν βέτο. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήθελαν να θέσουν ως όρο τον σεβασμό του κράτους δικαίου, για την εκταμίευση των δις του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών από την πανδημία.

Ads

Δεν θα ενισχυόταν δηλαδή οικονομικά μια χώρα, αν δεν σέβεται το κράτος Δικαίου, επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, καταργεί τις ανεξάρτητες αρχές και ελέγχει τα ΜΜΕ. Οι πρωθυπουργοί των 2 χωρών, που υποπίπτουν ακριβώς στα προηγούμενα παραπτώματα, απείλησαν: «αν τα θέσετε τέτοιο όρο, θα βάλουμε βέτο και δεν θα πάρετε καμία απόφαση». Κάποιες χώρες που είχαν ανάγκη τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης , όπως η Πορτογαλία, άρχισαν να ρίχνουν νερό στο ευρωπαϊκό κρασί και στο τέλος όλες υποχώρησαν. Οι κύριοι ‘Ορμπαν και  Μοραβιέσκι γύρισαν στις πατρίδες τους και δήλωσαν δικαιολογημένα νικητές.

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κ. Μητσοτάκης έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, προσπάθησε να «συνετίσει» την Κύπρο, που απειλούσε με βέτο. Εν όψει της προχθεσινής Συνόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, που μας διαβεβαιώνει εδώ και μήνες ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι έτοιμες και πάνω στο τραπέζι, δήλωσε ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει από τις Βρυξέλλες αν δεν πάρει κάτι». Αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι ακόμη στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός γύρισε στην Αθήνα με άδεια χέρια.

Οι τρεις πρωθυπουργοί μοιάζουν σαν 3 σταγόνες νερό στη σημασία που δίνουν στην προπαγάνδα και τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Σε μία πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων που είχα με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, αναφέροντας τις λίστες Πέτσα και τον ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, η κυρία Γιούροβα είπε επί λέξει: «Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα».

Ads

Ας δούμε τις ομοιότητες: ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιράζει συνεχώς δημόσιο χρήμα στα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχει διορίσει τον διευθυντή τύπου του γραφείου του για πρόεδρο στην ΕΡΤ. Ο Πολωνός αγόρασε προχθές, μέσω της Orlen, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, 20 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες της χώρας. «Θα έχουμε έτσι πρόσβαση σε 17,4 εκατ online αναγνώστες », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Φέτος το καλοκαίρι, ένας επιχειρηματίας φίλος του Ούγγρου πρωθυπουργού εξαγόρασε το index, το κυριότερο ανεξάρτητο site της χώρας, στην οποία η ραδιοτηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, καθώς και όλες σχεδόν οι εφημερίδες ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα. (εδώ όλη εικόνα και πόσο μοιάζει με την ελληνική)

Εξήντα Ούγγροι δημοσιογράφοι του index παραιτήθηκαν, ιδρύοντας ένα άλλο ανεξάρτητο site που θα στηριχθεί σε μικρές συνδρομές των πολιτών που το επισκέπτονται. Δύο site σε γειτονικές χώρες, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έχουν ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με μεγάλη επιτυχία. Σε χώρες όπου η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η κυβερνητική προπαγάνδα οργιάζει, όπως στην Ελλάδα και τις πρώην κομουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η στήριξη στους αναγνώστες μοιάζει να είναι το μοναδικό βιώσιμο μοντέλο για μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία.