Σε σύγχυση εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπαθώντας να εξηγήσει τόσο το πρωινό φιάσκο, όπου κατέρρευσε στην πράξη η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, όσο και το όργιο καταστολής στη συγκέντρωση του ΚΚΕ το απόγευμα και όχι μόνο. Από τη μία υποστήριξε πως ο ίδιος αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση που ο ίδιος είχε αποφασίσει και από την άλλη δήλωσε πως ήταν πετυχημένη η επιχείρηση της αστυνομίας καθώς όπως είπε «στόχος ήταν να είναι ειρηνική ημέρα, να μην έχουμε καμιά απώλεια και το πετύχαμε».
Σχετικά με τις πρωινές συγκεντρώσεις, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε επί της ουσίας πως η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών σε όλη τη χώρα από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου ήταν μια απόφαση χωρίς νόημα. Είπε πως ο ίδιος αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η απόφαση «λόγω της ημέρας», όταν όμως η εν λόγω απόφαση ελήφθη ακριβώς για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Κληθείς από τη δημοσιογράφο του Σκάι να εξηγήσει γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε τις συγκεντρώσεις των κομμάτων το πρωί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι με την απόφαση δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. Όπως εξήγησε τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα όσο και στη συγκέντρωση του ΚΚΕ με 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση της στάσης της ΕΛΑΣ στις απογευματινές συγκεντρώσεις, τόνισε ότι ήταν προσωπική του ευθύνη και παρότι παραβιάστηκε από τα κόμματα η διαταγή απαγόρευσης, υπήρξε ανοχή στις πολιτικές εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου. Όμως για το απόγευμα και τη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στα Προπύλαια, υποστήριξε ότι οι επικεφαλής (σ.σ. μεταξύ αυτών ήταν και ο γγ Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά και βουλευτές του κόμματος) δεν άφησαν άλλη επιλογή στον ίδιο και την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως αρνήθηκαν να διαλυθούν παρότι, όπως είπε, υπήρξαν πάνω από 10 εκκλήσεις του αστυνομικού διαπραγματευτή.
«Αποφασίσαμε σήμερα να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη πρέπει να λειτουργεί σα να είναι καθημερινή ημέρα, και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή […] Δέκα φορές ο αξιωματικός που διαμεσολαβούσε ζητούσε από την ηγεσία να αποχωρήσουν, αλλά αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ από τη διάλυση. Φανταστείτε 1500 άτομα να περπατάνε εν μέσω πανδημίας μέσα στην πόλη».
Όσον αφορά τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα διερευνηθούν. «Όλα θα ερευνηθούν, αλλά όχι μονομέρεια κατά της ΕΛΑΣ. Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα, πέρα από την ποινική μεταχείριση όσων τυχόν πάνε στον εισαγγελέα».
Καταλήγοντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε: «Τι θέλαμε να πετύχουμε σήμερα;» και συνέχισε: «Να είναι ειρηνική ημέρα, να μην έχουμε καμιά απώλεια και το πετύχαμε. Να είναι δημοκρατική ημέρα, να μπορούν κόμματα, φορείς και πολίτες να εκφράσουν το καθήκον τους».
«Και για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε λίγο υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα, και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια» κατέληξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >