Αρνητικοί θα παραμείνουν, μετά το -2% του 2009, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας και για τα επόμενα δυο χρόνια και συγκεκριμένα θα κινηθούν στο -2% για το 2010 και στο -1,1% για το 2011, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010, η οποία δημοσιεύεται σε μια περίοδο που οι διαβουλεύσεις της τρόικας των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, απειλούνται από τις δημοσιονομικές αδυναμίες που παρατηρούνται στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ειδικότερα, στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ο χειρισμός καθίσταται πολύ πιο δύσκολος, καθώς από τη στιγμή που συμμετέχουν στο ευρώ αδυνατούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας το νόμισμά τους.
Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο οι δυσκολίες της Ελλάδας να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί πρόβλημα.
Παράλληλα, η έκθεση σημειώνει ότι «οι προοπτικές επανόδου της ευρωζώνης σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα» και πως «αυτή η πραγματικότητα αυξάνει τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία στη δημοσιονομική τους πολιτική».
Χαρακτηρίζει, επίσης, «ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα» τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία «θα συμβάλλει ώστε οι ανησυχίες για την Ελλάδα να μην οδηγήσουν σε επέκταση της κρίσης».
Γενικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την Ευρώπη και αυτό διότι όταν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών επλήγησαν από την κρίση αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές αδυναμίες. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τα μεγάλα ελλείμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Βρετανίας και της Λιθουανίας.
Ευοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ, καθώς από την ύφεση του 2009 (-2,4%) προβλέπεται να έχουν ανάπτυξη 3,1% το 2010 και 2,6% το 2010. Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται και για την Ασία, ενώ αντίθετα η ευρωζώνη από το -4,1% του 2009 θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2010, και 1,5% το 2011.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ αναθεωρεί ελαφρά προς τα άνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή κινδυνεύει από το υπέρογκο χρέος των αναπτυγμένων χωρών, αλλά και των «ανισορροπιών», που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό, η «ροή» κεφαλαίων ανά διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Πέρυσι, η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας είχε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, αρνητικό πρόσημο (-0,6%), αλλά φέτος προαλείφεται ανάπτυξη της τάξης του +4,2%. Το ίδιο το ΔΝΤ τον Ιανουάριο ανακοίνωνε ποσοστό ανάπτυξης +3,9%.
Παράλληλα, φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα είναι κατά πολύ εντονότερος αυτού των ανεπτυγμένων. «Οι διάφορες οικονομίες στον πλανήτη θα συνέλθουν από την κρίση του φθινοπώρου του 2008 με διαφορετική ταχύτητα η καθεμία, παραδείγματος χάρη η Κίνα θα έχει και φέτος έναν πολύ ισχυρό ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, “ακολουθούμενη” από τη Βραζιλία, την Ινδία, αλλά και την Ινδονησία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >