Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό του χώρου όπου φυλάσσεται ο οπλισμός της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», με τις αρχές να επικεντρώνονται σήμερα σε Κυψέλη και Νέα Φιλαδέλφεια. Εντολή να σταματήσει την παρακολούθηση του Νίκου Μαζιώτη δηλώνει ότι έλαβε ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν αύριο έλαβαν από ανακριτή οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση, Ε. Σταθόπουλος, Χ. Κορτέσης και Κ. Γουρνάς.
Διώροφο κτίριο στην οδό Μηδείας στην Κυψέλη εξετάζουν διεξοδικά σήμερα οι αρχές, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη όπλων του Ε.Α και το οποίο ξενοίκιασαν προ τριμήνου τα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στις δραστηριότητες του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν την σχέση των συλληφθέντων με το οίκημα από τηλεφώνημα του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, λίγους δρόμους πιο μακριά από το ύποπτο διαμέρισμα, στην οδό Δροσοπούλου, βρέθηκε το πρωί ένα σακίδιο με ένα περίστροφο, το οποίο όμως είναι πιθανόν να μην έχει κάποια σχέση με την υπόθεση.
Έντονη παραμένει η αστυνομική παρουσία και στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τη «γιάφκα» με τα όπλα της οργάνωσης, ενώ χθες σημειώθηκε μεγάλη κινητικότητα των αρχών σε Περισσό, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Ιωνία. Στην οδό Ανακούς στη Νέα Φιλαδέλφεια εντοπίστηκε αυτοκίνητο που ανήκει σε έναν συλληφθέντα στο οποίο εντοπίστηκε ένας σκληρός δίσκος με την πλειοψηφία των προκηρύξεων της οργάνωσης, όπλα και άλλα αντικείμενα. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της ολονύχτιας επιχείρησης, αφού βγουν τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Το στοιχείο που οδήγησε τις αρχές στην ανακάλυψη του εγκαταλελειμμένου οχήματος φέρεται να είναι το τελευταίο τηλεφώνημα που έκανε ο Λάμπρος Φούντας πριν από το θάνατό του.
Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική φαίνεται να έχει εικόνα για τον τρόπο που προμηθευόταν η οργάνωση τα όπλα της, με τον σύνδεσμο να εκτιμάται ότι είναι ένας Βαλκάνιος που κατοικεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Τέσσερα νέα εντάλματα αναμένεται να εκδώσει η ΕΛ.ΑΣ για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που φέρεται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση, καθώς αποτυπώματά τους βρέθηκαν σε κινητά αντικείμενα στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα. Με κείμενό της που δημοσιεύει στο athens.indymedia.org, η Λήδα Σοφιανού σχολιάζει τη «διαρροή» του ονόματός της σε σχέση με αποτύπωμα που αναφέρεται ότι βρέθηκε σε βιβλίο στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα, δηλώνοντας ότι «Πρώτον, δεν συνηθίζω στην καθημερινότητά μου να κυκλοφορώ με γάντια! Και, δεύτερον, η μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή με γεμίζει με αισθήματα τιμής και συγκίνησης για αυτόν, και οργής για τους φονιάδες του».
Κοραντής: «Εντολή Πολύδωρα να πάψω την παρακολούθηση του Μαζιώτη»
Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοράντης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε ότι η ΕΥΠ είχε μέχρι το 2007 βάσιμες υποψίες και στοιχεία ότι ο Μαζιώτης ήταν από τα μεγάλα στελέχη του «Επαναστατικού Αγώνα». Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2007, μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ότι ο φάκελος έπρεπε να περάσει στην Αντιτρομοκρατική, στην οποία πέρασε και η ευθύνη της παρακολούθησης του κατηγορούμενου σήμερα ως τρομοκράτη. Ο κ. Κοράντης δήλωσε δε άγνοια για το πόσο συνεχίστηκε η παρακολούθηση του Μαζιώτη από την Αντιτρομοκρατική στη συνέχεια.
«Η ΕΥΠ πράγματι παρακολουθούσε τον Μαζιώτη ως και λίγες ημέρες μετά την επίθεση με ρουκέτα RΡG εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας» είπε ο κ. Κοραντής. «Τότε την παρακολούθησή του ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική». Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι από τότε είχαν αντιληφθεί οι αρχές τον ρόλο του Μαζιώτη αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλοι ευθύνονται που δεν συνελήφθη νωρίτερα. «Σαφώς και είχαμε εικόνα για τη δράση του, αλλά γι΄ αυτό ακριβώς τον παρακολουθούσαμε, δίναμε πληροφορίες και στοιχεία στην Αστυνομία, θεωρούσαμε τον Μαζιώτη ένα από τα μεγάλα στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα. Επαναλαμβάνω, ο Μαζιώτης ήταν ένα άτομο πολύ γνωστό» παρατήρησε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. «Βλέπαμε ότι ο Μαζιώτης εκινείτο κατά τρόπο συνωμοτικό. Ήταν πολύ δύσκολο να τον παρακολουθεί κανείς. Από εκεί και ύστερατο πώς παρακολουθήθηκε και πόσο, αφ΄ ης στιγμής έφυγε από τη δική μας εποπτεία, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω».
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι διακόπηκε η παρακολούθηση του Ν. Μαζιώτη. Σε διάψευση προχώρησε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Προφυλακιστέος ο Γουρνάς – Προθεσμία για Σταθόπουλο και Κορτέση
Να απολογηθούν κληθηκαν σήμερα ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας οι έτεροι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Ε. Σταθόπουλος, Χ. Κορτέσης και Κ. Γουρνάς. Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Κ.Γουρνάς, ο οποίος αρνήθηκε να απολογηθεί, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν αύριο έλαβαν οι άλλοι 2 συλληφθέντες Σταθόπουλος και Κορτέσης, ενώ ένα άτομο συνελήφθη έξω από την Ευελπίδων, το οποίο συμμετείχε σε εκδήλωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος. Οι δύο πρώτοι αρνήθηκαν να απολογηθούν, χαρακτηρίζοντας πολιτική τη δίωξή τους, ενώ ο τρίτος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Στο κατηγορητήριο που έχει εκδοθεί σε βάρος τους αναφέρεται ότι την τρομοκρατική οργάνωση διηύθυναν από κοινού οι Μαζιώτης και Ρούπα, καθώς και άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση πρόσωπα.
Τέλος, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν σήμερα οι τρεις νεαροί και η μητέρα του ενός, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην Καλλιθέα και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για πλημμεληματικές πράξεις. Δεν διώχθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή και δεν παραπέμφθηκαν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
«Ελλείψεις στη δικογραφία στερούν το δικαίωμα δίκαιης δίκης από τους κατηγορούμενους»
Ελλείψεις στη δικογραφία που οδήγησε χθες τους τρεις πρώτους κατηγορούμενους στον Κορυδαλλό για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώνει τη βιασύνη των διωκτικών αρχών στον σχηματισμό της δικογραφίας, οι συνήγοροι επικαλούνται το γεγονός ότι απουσιάζει το σχεδιάγραμμα που κατά την αστυνομία συνδέεται με επικείμενο χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα. Πρόκειται, όπως λένε, για το ίδιο σκαρίφημα που τις τελευταίες μέρες δημοσιεύθηκε στον Τύπο και προβλήθηκε σε τηλεοπτικά δελτία, αλλά με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι δεν αποτελούσε μέρος της επίσημης δικογραφίας μέχρι και τη στιγμή που κρίθηκε η προσωρινή κράτηση των εντολέων τους.
Από την δικογραφία απουσιάζουν επίσης και τα πρωτότυπα CD με τις συνομιλίες των κατηγορούμενων, ενώ κατά τα καταγγελλόμενα «δεν υπάρχει αριθμημένο σαν πειστήριο ιδιόγραφο κείμενο των πρωτόλειων προκηρύξεων που αποδίδονται στην οργάνωση». Όλα αυτά συνιστούν, σύμφωνα με τους συνήγορους, «δικονομικές παραβάσεις που ουσιαστικά στερούν από τους κατηγορούμενους το στοιχειώδες δικαίωμα να γνωρίζουν επακριβώς όσα τους αποδίδονται, ώστε να είναι σε θέση να τα αντικρούσουν, να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και να έχουν μία δίκαιη δίκη».
Για «αστυνομικές διαρροές, συνολικές ή κατ΄ επιλογή, εκτιμήσεις και προσδοκίες της Αντιτρομοκρατικής, αναφορές στις ιδέες και τη δράση των συλληφθέντων (όλοι τους πολύ γνωστοί στο ευρύτερο κίνημα) που ανακατεύονται με ανεκδιήγητα ρεπορτάζ και αφόρητη τηλεοπτική λογοδιάρροια δημιουργώντας κλίμα ενοχοποίησης και απαξίωσης των κατηγορουμένων χωρίς στοιχεία», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους για την υπόθεση τα μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Διαβάστε σχετικά:
Προφυλακιστέοι οι 3 συλληφθέντες για «Επαναστατικό Αγώνα»
Αρνήθηκαν να απολογηθούν οι Μαζιώτης και Ρούπα
Σοβαρά ερωτηματικά για τις συλλήψεις και το ρόλο των ΜΜΕ
Δίωξη με 4 κακουργήματα στους συλληφθέντες για Επαναστατικό Αγώνα
Αποκλειστικές εικόνες από τα επεισόδια στην Ευελπίδων
Εξάρθρώθηκε πράγματι ο Επαναστατικός Αγώνας; του Σ. Κούλογλου
Έξι συλλήψεις για τον Επαναστατικό Αγώνα
Νίκος Μαζιώτης: Γιατί έβαλα τη βόμβα στο υπουργείο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >