Με επιτυχία πέρασε το «τεστ» το ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία των έντοκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων που εξέδωσε σήμερα, αντλώντας ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία θεωρείτο ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα καθώς πρόκειται για την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ και δείχνει την ψυχολογία των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Ads

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την υπερκάλυψη της έκδοσης των εντόκων γραμματίων ετήσιας και εξάμηνης διάρκειας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, επανέλαβε ότι είτε χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, είτε όχι – και αυτό θα αξιολογηθεί – αυτός είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη ηρεμία να κάνουμε τη δουλειά μας.

Το ελληνικό δημόσιο εξασφάλισε το ποσό των 1,2 δις. ευρώ από την υπερκάλυψη των γραμματίων ενώ εξασφάλισε 360 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 6,5 από 3,05 στην προηγούμενη έκδοση.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,85% από 2,20% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου, ενώ το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο.

Ads

Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία είχαν δυνατότητα συμμετοχής οι Βασικοί Διαπραγματευτές, αλλά και φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) τα οποία είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το spread μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών Bunds υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε στις 347 μονάδες βάσης. Πτώση της τάξης του -1,28% παρουσιάζει το χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.034,76 μονάδες.

Αμφιβολίες παρά τη στήριξη από τον οίκο Moody’s

Παρά τη συμφωνία για στήριξη ύψους 45δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν αίρει τις αμφιβολίες του για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος», δηλώνει σήμερα στο Bloomberg η Sarah Carlson, επικεφαλής ανάλυσης της Moody’s για την Ελλάδα.

Αναφορικά με το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η Carlson υποστηρίζει ότι αυτό δεν αλλάζει και πολλά στις αγορές καθώς η στήριξη ήταν δεδομένη ήδη πριν την 11η Απριλίου, που συγκεκριμενοποιήθηκε. Ενισχυτικός παράγοντας για να καθησυχάσουν οι αγορές, η αναλύτρια της Moody’s κρίνει πως θα ήταν η διάθεση περισσότερων λεπτομερειών για την φύση της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε Α2, που είναι η έκτη μεγαλύτερη διαβάθμιση, επικαλούμενη «μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας».

Την ικανοποίησή του για την αντίδραση των αγορών στον συμφωνηθέντα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιτυχής έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα έδειξε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το πακέτο στήριξης, μπορεί να ενεργοποιηθεί εύκολα και χωρίς παρερμηνείες. «Όλα τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα του επονομαζόμενου ελληνικού πακέτου έχουν συμφωνηθεί», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για παρερμηνείες σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ ξεκάθαρο είτε αφορά το επιτόκιο, είτε το ποσό, είτε αυτό που ονομάζουμε ενεργοποίηση», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ», ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιντιέ Ρέϊντερς, σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» επισήμανε ότι σε περίπτωση που η Αθήνα το ζητήσει, το Βέλγιο θα δανείσει στην Ελλάδα ποσό ύψους 1 δισ ευρώ (προκύπτει βάσει της συνεισφοράς του Βελγίου στην ΕΚΤ) και προσθέτει ότι η ευρωζώνη θα έχει την κύρια ευθύνη εφαρμογής του μηχανισμού. «Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι βοηθητικός, γεγονός που προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει με μεγαλύτερα ποσά από το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα «εξουδετέρωσε» την κρίση και θα εμποδίσει να γίνει η Αθήνα στόχος κερδοσκόπων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά την άποψη της ΕΚΤ, η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών θα επιτρέψει «να βοηθηθεί η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», εκτίμησε ο τραπεζίτης, κυρίως εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:
ΝΔ: «Το κόστος του δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό»
Οριστικοποιούνται οι τελικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης