Συμφώνησε τελικά η Γερμανία στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, ανακοινώνοντας ότι θα συνεισφέρει ποσό ύψους 8,4 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης, σε περίπτωση που ζητηθεί. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, πρόκειται για ένα ποσό «τελείως θεωρητικό» και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας δεν θα πρέπει να είναι αυτόματες.

Ads

«Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί», σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κρίστοφ Στέεγκμανς.

Από την πλευρά της, η Ισπανία θα συνεισφέρει το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ. «Ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές», υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο.

Συνολικά 1,8 δισ. ευρώ – που ισοδυναμούν με το 5,9% του πακέτου στήριξης – θα συνεισφέρει η Ολλανδία.

Ads

Τα ποσά συμμετοχής των κυριότερων κρατών της ευρωζώνης στο μηχανισμό στήριξης:

– Γερμανία: 8,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων, 103 ευρώ ανά Γερμανό.

– Γαλλία: 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.

– Ιταλία: 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.

– Ισπανία: 3,675 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 46,08 εκατομμυρίων, 80 ευρώ ανά Ισπανό.

– Ολλανδία: 1,8 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Ολλανδό.

– Πορτογαλία: 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.

Τα παραπάνω ποσά συναρτώνται με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διέθεταν την πρωτοχρονιά του 2009 η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Παπανδρέου: «Ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός»

«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας», τόνισε από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, και στις διεργασίες οριστικοποίησης των όρων δανεισμού που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Τα spreads – τα οποία σήμερα σημείωσαν σημαντική πτώση – «είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν», σημείωσε, μη θέτοντας χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

Έκανε λόγο για «μια ψυχολογική τρομοκρατία» που πέρασε η Ελλάδα από τις αγορές, προσθέτοντας ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση «ανεμοδαρμένη» και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. «Και αυτό πληρώνουμε τώρα», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

Στρος Καν: «Η μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός»

«Ο αποπληθωρισμός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την Ελλάδα να ξεπεράσει τις μακροοικονομικές αδυναμίες της», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι αυτό έχει προταθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο αποπληθωρισμός θα είναι οδυνηρός, καθώς θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», κατέληξε.

Morgan Stanley: Το πακέτο στήριξης απλώς αγοράζει λίγο χρόνο στην Ελλάδα

Ο μηχανισμός στήριξης που προσφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ε.Ε. απλώς «αγοράζει λίγο χρόνο στη χώρα», καθώς είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα οικονομικών αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ασίας, Στίβεν Ρόατς.

«Mειώνει την πιθανότητα χρεοκοπίας στο άμεσο μέλλον. Το ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται και να μαζέψει χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Marfin Egnatia Bank προχώρησε η Fitch Ratings. Οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής υποβαθμίστηκαν σε Α+ από AA, της Alpha σε ΑΑ- από ΑΑ+ και της Marfin Egnatia σε ΑΑ- από ΑΑ. Τα προγράμματα των καλυμμένων ομολογιών αντιστοιχούν σε χρέος 8,5 δισ. ευρώ.