Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά το κύμα παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, σχεδόν 60 το τελευταίο 48ωρο. Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης εναντίον του στράφηκαν ακόμα και υπουργοί που αντικατέστησαν τους παραιτηθέντες. Όπως ειπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, «αυτή ήταν η βούληση του κόμματος».

Ads

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αλλά σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην οδό Ντάουνινγκ. «Ακόμα κι αν τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά τώρα, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό», τόνισε, ενώ δήλωσε λυπημένος που αποχωρεί από την «καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Ανέφερε ακόμη πως νιώθει περήφανος για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Brexit, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η Βρετανία πέτυχε την ταχύτερη διάθεση εμβολίων σε όλη την Ευρώπη. Επεσήμανε επίσης ότι εκλέχθηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων από το 1979. Η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Συντηρητικών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, όπως είπε, ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τις εξελίξεις σχολίασε ακόμη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι μια μέρα θα έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία άνθρωποι που θα είναι πιο επαγγελματίες και πιο ικανοί να παίρνουν αποφάσεις μέσω του διαλόγου».

Ads

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο (για την Βόρεια Ιρλανδία) ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

Θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το Φθινόπωρο; 

Το κρίσιμο ερώτημα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τζόνσον, είναι το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει και κυρίως αν θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο του να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο στην πρωθυπουργία. Η απάντηση, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει, τείνει να είναι αρνητική.  το κόμμα των Συντηρητικών είναι και πάλι διχασμένο. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο στη θέση του και οι διαδικασίες της διαδοχής να γίνουν βάση του καταστατικού του κόμματος. Άλλοι παρόλα αυτά θέλουν να γυρίσουν σελίδα εδώ και τώρα. Το υπουργικό συμβούλιο πάντως έχει ήδη αντικατασταθεί, γεγονός που δεν θα συνέβαινε χωρίς την παραίτηση.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Είναι καλό νέο ότι ο κ. Τζόνσον παραιτήθηκε», σχολίασε Κιρ Στάρμερ, πριν καν κάνει τις δηλώσεις του ο Μπόρις Τζόνσον. «Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία», σημειώνει ο Στάρμερ. «Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες», τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Βρετανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του προσωρινά, αφού ανακοινώσει την παραίτησή του, και ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές. «Είναι αρκετά απίστευτο να υπονοεί ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για άλλους τρεις με τέσσερις μήνες», επισήμανε η Στέρτζον μιλώντας στην τηλεόραση. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, η πρωθυπουργός της Σκωτίας απάντησε ότι αυτό «θα ήταν προς το συμφέρον του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Αντίστοιχη άποψη με τη Στέρτζον, ότι δηλαδή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει τον διάδοχό του, εξέφρασαν και αρκετά μέλη των Τόρις σήμερα, ζητώντας να αναλάβει κάποιος υπηρεσιακός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Βασικά ανακούφιση. Και επίσης θλίψη για μια χαμένη ευκαιρία. Ένας άνδρας που καταστράφηκε από τα δικά του εκ βάθρων ελαττώματα», σχολίασε ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών. 

«Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε. Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση για να βοηθήσει τις οικογένειες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κουάζι Κβάρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής .

«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης», δήλωσε η Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζάστιν Τόμλινσον, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, σημείωσε: «Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως Κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα».

«Λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και παράλληλα ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Άλιστερ Τζακ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας. 

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία των Τόρις;

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ήταν και παραμένει μία από τις βασικότερες υποψήφιες για την νέα ηγεσία του κόμματος. Πλάι της ακούγονται και άλλα ονόματα όπως του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, του πρώην υπουργού Υγείας Σάτζιτ Τζάβιντ αλλά και του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας. (Διαβάστε αναλυτικότερα: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον)

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.  Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922. 

Τα σκάνδαλα και η πτώση… 

Η κυβέρνηση του Τζόνσον βρισκόταν σε κρίση εδώ και μήνες, κυρίως εξαιτίας μιας σειράς αποκαλύψεων. Αρχικά, εξαιτίας των πάρτι που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών προσώπων και του ίδιου του Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο μάλιστα είχε επιβληθεί και πρόστιμο.

Ωστόσο, η σταγόνα που φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσφατο «σκάνδαλο Πίντσερ». Ο αναπληρωτής υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Συντηρητικούς Κρις Πίντσερ κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο άντρες στο μπαρ κομματικής λέσχης. Το θέμα είναι πως όπως αποκαλύφθηκε, ο Μπόρις Τζόνσον ενώ γνώριζε για τις καταγγελίες εναντίον του, τον διόρισε σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός λοιπόν και ηγέτης των Συντηρητικών δεν αποφάσισε να θέσει τον Πίντσερ εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά μόνο την Παρασκευή, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και τις εσωκομματικές επικρίσεις, ενώ αναγκάστηκε στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη. Μάλιστα, μετά από την αποκάλυψη του νεότερου περιστατικού, έχουν αναδειχθεί 13 καταγγελίες ανδρών για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή, στο διάστημα από το 2012 και μετά.

Παράλληλα, ο Τζόνσον κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.

► Διαβάστε αναλυτικότερα: Τα σκάνδαλα που «έκαψαν» τον Μπόρις Τζόνσον