Μετά την σημερινή παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η συζήτηση για τους πιθανούς διαδόχους, που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα, γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Ads

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θέλει να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι το φθινόπωρο, όταν και θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός των Τόρις, ωστόσο μέλη του κόμματος σημειώνουν πως αυτό το σχήμα δεν θα είναι βιώσιμο, αφού ουσιαστικά ο ίδιος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματος.

Οι στοιχηματικές πάντως έχουν αρχίσει τις προβλέψεις τους, με το Sky Bet να δίνει τα εξής ποσοστά:

  • Πένι Μορντόντ 9/2
  • Ρίσι Σούνακ 9/2
  • Μπεν Γουάλας 6/1
  • Λιζ Τρας 8/1
  • Σατζίντ Τζάβιντ 8/1
  • Ναντίμ Ζαχάουι 9/1
  • Τζέρεμι Χαντ 10/1
  • Τομ Τούγκεντχατ 12/1
  • Μάικλ Γκόουβ 16/1
  • Στιβ Μπέικερ 18/1

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως στην τελευταία δημοσκόπηση του YouGov, o Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος έχει ανεβάσει την δημοτικότητά του τους τελευταίους μήνες, είναι πρωτοπόρος στη μάχη για τον επόμενο ηγέτη του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ ρόλο ενδέχεται να παίξει το γεγονός ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Σκωτία.

Ads

Η Πένι Μορντόντ, πρώην υπουργός Άμυνας, απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του Τζέρεμι Χαντ κατά την τελευταία αναμέτρηση ηγεσίας. Η Μορντόντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό σχετικά με το «Partygate».

Η Λις Τρας, υπουργός Εξωτερικών, είναι η αγαπημένη της βάσης του Συντηρητικού Κόμματος. Η 46χρονη πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον ως υπουργός διεθνούς εμπορίου. Υποστήριζε το Brexit και πέρυσι διορίστηκε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών την Τρίτη λέγοντας ότι το βρετανικό κοινό «περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να διενεργηθεί σωστά, ικανά και σοβαρά», ήταν μέχρι πέρυσι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον.

Επαινέθηκε για ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης σχετικά με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός δαπανηρού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία. Οι αποκαλύψεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του και το πρόστιμο που έλαβε, μαζί με τον Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας για τον COVID-19, έχουν επιβαρύνει ωστόσο τη θέση του.

Ο Σαντζιντ Τζάβιντ ήταν ο πρώτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε το κοινό σχετικά με όσα ήξερε για τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον ενός του Κρις Πίντσερ.

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών, ο Τζαβίντ έχει υπηρετήσει σε αρκετούς υπουργικούς ρόλους, πιο πρόσφατα ως υπουργός Υγείας. Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον το 2020. Γιος Πακιστανών μουσουλμάνων μεταναστών, είναι θαυμαστής της Θάτσερ και τερμάτισε τέταρτος στις εκλογές της ηγεσίας του 2019 για να αντικαταστήσει την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.