Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η λίστα υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση ή ακόμα αποπέμπονται από τον ίδιον τον Μπόρις Τζόνσον. Τελευταίες παραιτήσεις είναι αυτές του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και της υφυπουργού Οικονομικών Έλεν Γουάτελι, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τη Τετάρτη 6 Ιουλίου παραιτήθηκε το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς, ενώ την Τρίτη 5 Ιουλίου είχαν εγκαταλείψει τον Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Έτσι, μετά τις τελευταίες παραιτήσεις, περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους μέσα σε λίγα 24ωρα, ζητώντας άμεσα την παραίτησή του, κρίνοντάς τον ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, μάλιστα, με τις παραιτήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει και «απολύσεις» με τελευταία την απομάκρυνση ενός εκ των επιφανέστερων στελεχών των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ.

Ads

Γιατί τόσες παραιτήσεις;

Αφορμή για το τελευταίο «κύμα» παραιτήσεων φαίνεται πως είναι η «ανακριβής» ενημέρωση που είχε ο Τζάβιντ για τον διορισμό ενός πολιτικού, του Κρις Πίντσερ, εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο ίδιος μάλιστα είχε παραδεχθεί πως αφού είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, θώπευσε δύο άνδρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πάντως είχε ζητήσει συγνώμη για τον διορισμό του, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. «Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό. Θέλω απλώς να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτήν την κυβέρνηση για κανέναν που κάνει κατάχρηση της θέσης εξουσίας του».

Πάντως, δεν πρόκειται για μια νέα κρίση, αλλά μάλλον για την κλιμάκωση μιας ήδη υπάρχουσας, η οποία έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες. Μια σειρά αποκαλύψεων, αρχικά για τα πάρτι εν μέσω καραντίνας που συμμετείχαν κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής, ακόμη και ο ίδιος ο Τζόνσον, στον οποίο μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο και πρόσφατα για τους χειρισμούς του αναφορικά με την υπόθεση του Κρις Πίντσερ, έχουν κλονίσει την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Τζόνσον κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.

► Διαβάστε επίσης: Διαδοχικές παραιτήσεις – Ψάχνουν τρόπο για νέα πρόταση μομφής οι Συντηρητικοί

Πιθανοί τρόποι απομάκρυνσης του Τζόνσον και εμπόδια

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη των Συντηρητικών, του κόμματός του, αναζητούν τρόπο για να διεξαχθεί εκ νέου μια εσωκομματική ψηφοφορία για πρόταση μομφής. Ορισμένοι προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κι άλλη ψηφοφορία για πρόταση μομφής νωρίτερα από το επιτρεπόμενο. Εκλογές άλλωστε για τα μέλη της λεγόμενης «Επιτροπής 1922», η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.

Αρχικά, ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι εφόσον έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και μέρους του υπουργικού του συμβουλίου, να παραιτηθεί.

Επιπλέον, είναι πιθανό κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί, αυξάνοντας την πίεση. Ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, στηρίζουν τον Τζόνσον και παραμένουν στη θέση τους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, δεν υπάρχει άμεσος μηχανισμός για την απομάκρυνσή του. Γι’ αυτό άλλωστε δύο βουλευτές των Συντηρητικών, ο Κρις Σκίντμορ και ο Τομ Χαντ υπέβαλαν την Τετάρτη επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ο Σκίντμορ ζητά στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο για την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τότε, του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

► Διαβάστε επίσης: Ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης

Τζόνσον: «Δεν φεύγω»

Ο ίδιος ο Τζόνσον όμως, όπως δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα συνεχίσει να εκπληρώνει «τη θητεία που του ανατέθηκε», υπογραμμίζοντας ότι «η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω». Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέιρ Στράμερ να τονίζει πως είναι «η πρώτη φορά που βυθίζεται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, σενάρια, θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να «επιστρατεύει» τη βασίλισσα για να σώσει την πρωθυπουργία του.

► Διαβάστε επίσης: «Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον;

Βρετανικός Τύπος για Τζόνσον: «Game Over»;

Την ίδια στιγμή, οι Times στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Game Over», υποστηρίζουν πως το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας». «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο, καταλήγοντας πως για το καλό της χώρας «πρέπει να φύγει».

Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός, ο Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διότι διαφορετικά «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας. Προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων.

Επίσης, η αρθρογράφος του Guardian Πόλι Τόινμπι θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν». «Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», προεξοφλεί η ίδια.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail Στίβεν Γκλόβερ εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δεν διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του».

Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία». Ο Μάικλ Χέζελταϊν πάντως, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπάρχηγός της Μάργκαρετ Θάτσερ.