Σε δεκαεφτά ανέρχονται συνολικά οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και στελεχών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο διακυβέρνησης του πρωθυπουργού και τους χειρισμούς του σε μια σειρά από θέματα, με πιο σημαντικές τις παραιτήσεις του υπουργού Στέγασης Στιούαρτ Άντριου, του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, αλλά και του υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ads

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του.

Ο Σκίντμορ ζητά στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

Από την πλευρά του, ο Στιούαρτ Άντριου, ανέφερε ότι «η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που πάντα προσπαθούσα να παρέχω στο υπέροχο κόμμα μας. Ωστόσο, φοβάμαι ότι τα άφησα να υπερισχύσουν της κρίσης μου πρόσφατα. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να φροντίσεις για την προσωπική σου ακεραιότητα και αυτή η στιγμή είναι τώρα».
«Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ», πρόσθεσε.

Ads

Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση, καθώς τις προηγούμενες ώρες προηγήθηκαν οι παραιτήσεις του μέλους των Συντηρητικών και υφυπουργού Παιδείας Γουίλ Κουίνς, του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, του υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, της υπουργού Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Τζο Τσόρτσιλ, της Υφυπουργού Δικαιοσύνης Βιτκόρια Άτκινς αλλά και του υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών Τζον Γκλεν. Συνολικά από χθες οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης ανέρχονται σε 17.

Συνολικά, έχουν παραιτηθεί οι εξής: 

  • Jo Churchill – Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων
  • Rishi Sunak – Υπουργός Οικονομικών
  • Victoria Atkins 0 Υφυπουργός Δικαιοσύνης
  • Sajid Javid – Υπουργός Υγείας
  • John Glen – Υπουργός Οικονομικών και Πόλης
  • Robin Walker – Υπουργός Σχολικών Προτύπων
  • Will Quince – Υπουργός για τα παιδιά και τις οικογένειες
  • Alex Chalk – Γενικός Δικηγόρος

Ιδιωτικοί βοηθοί Υπουργείων

  • Felicity Buchan – Βοηθός (PPS) στον Γραμματέα Επιχειρήσεων
  • Laura Trott – Βοηθός στον Γραμματέα Μεταφορών
  • Jonathan Gullis – Βοηθός στον Υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας
  • Saqib Bhatti – Βοηθός στον Υπουργό Υγείας
  • Nicola Richards – Βοηθός στο Υπουργείο Μεταφορών
  • Virginia Crosbie – Βοηθός για το χαρτοφυλάκιο της Ουαλίας
  • Bim Afolami – αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος
  • Theo Clarke – εμπορικός απεσταλμένος στην Κένυα
  • Andrew Murrison – εμπορικός απεσταλμένος στο Μαρόκο

Αφορμή των παραιτήσεων φαίνεται πως είναι η «ανακριβής» ενημέρωση που είχε ο Τζάβιντ για τον διορισμό ενός πολιτικού του Κρις Πίντσερ, εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πάντως είχε ζητήσει συγνώμη για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό. Θέλω απλώς να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτήν την κυβέρνηση για κανέναν που κάνει κατάχρηση της θέσης εξουσίας του», είπε ο Τζόνσον στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Μπόρις Τζόνσον: Θα συνεχίσω

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, οι οποίες τον αποδυναμώνουν με φόντο μια διαδοχή σκανδάλων.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, ειναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ’ αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.