Την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο οικονομικής στήριξης που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας ωστόσο στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για αποπροσανατολιστική προσπάθεια η οποία δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει αδυναμία της Ε.Ε. να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Ικανοποιημένος δηλώνει ο Λα.Ο.Σ. από την επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ποικίλλουν οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος από τη Σύνοδο του ΕΛΚ δήλωσε ότι έδωσε μάχη για τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει για μέτρα ανάσας για την τόνωση της οικονομίας. «Ως πολιτικός τους είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα. Ως οικονομολόγος τους είπα ότι είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πάντα θα χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ως ευρωπαίος τους είπα ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» σημείωσε ο κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ηγετών- μελών του ΕΛΚ ήταν υπέρ της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση άλλων μέτρων που θα τραυματίσουν την ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργήσουν πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προωθήσει νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο ωστόσο δεν προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία σε αντιδιαστολή προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τόνισε σήμερα ότι οι ώρες αυτές είναι ώρες περισυλλογής και όχι για πανηγυρισμούς, σημειώνοντας στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». Εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριο μέρος της συμφωνίας και ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό.
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης πέρασε η θέση της Γερμανίας, σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ρ/σ Real FM. Επίσης, έκρινε θετικά την προαναγγελία Τρισέ για παράταση των ελαστικών κριτηρίων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
ΚΚΕ: «Νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό»
«Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ).
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το Κ.Κ.Ε. αναφέρει: «Η κυβέρνηση εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών, και χρησιμοποιώντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων αναζητά την καλύτερη δυνατή συμμαχία για λογαριασμό των στρατηγικών συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας. Είναι καιρός να αντιληφθεί ο λαός ότι όποιο σενάριο και αν επιλεχθεί θα είναι σε βάρος του».
Κρίση συνοχής της Ε.Ε. βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Ε.Ε. αδυνατεί να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της. Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά και παρατεταμένη πορεία αστάθειας και κρίσης της συνοχής της, εκτιμά ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Συ.Ριζ.Α), και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση «που με τους άστοχους χειρισμούς της “νομιμοποίησε” τη λύση του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε., αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους» και τονίζει ότι «η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος “βοήθειας” προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης».
«Όσοι κινδυνολόγησαν περί χρεοκοπίας της χώρας, αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στον λαιμό κάθε Έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου, συνταξιούχου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μαζί με αυτό, μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή τα σενάρια για συμμετοχή του ΔΝΤ, σε δήλωσή του, τονίζει ότι πρόκειται για «το χειρότερο, το πιο αρνητικό, το πιο αντικοινωνικό, σενάριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ευρωζώνη». Προσθέτει μάλιστα ότι «όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραβιάζει την κοινοτική νομιμότητα», αλλά «ταυτόχρονα δημιουργεί ένα επικίνδυνο πολιτικό και νομικό προηγούμενο, που οδηγεί στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και βάζει από το παράθυρο τις ΗΠΑ στις εσωτερικές διαδικασίες της ευρωζώνης».
Ικανοποιημένος ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
«Δε χωράει αμφιβολία ότι το σήμερα, μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το αύριο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λα.Ο.Σ., και προσθέτει: «Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Λα.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής» αναφέρει η ανακοίνωσή του.
Οικολόγοι Πράσινοι
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τους πανηγυρισμούς για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον υπερβολικούς. Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, και κανένα σχέδιο δεν εμφανίζεται για το πώς θα αξιοποιηθεί η πίστωση χρόνου που κερδήθηκε. Χωρίς να απαξιώνουμε την προσπάθεια για κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό και τη θετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας ανησυχεί η έμμεση νομιμοποίηση των απαιτήσεων για μηχανισμούς εκδίωξης από την ευρωζώνη, κυρίως όμως η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της “τεχνογνωσίας” του. Αν δεν προβληματίζει η οικολογική καταστροφή δεκάδων χωρών στο όνομα των εισηγήσεων του Δ.Ν.Τ. για εξαγωγικό προσανατολισμό, ας προβληματίσει τουλάχιστον η πρόσφατη αποτυχία του να βγάλει από το αδιέξοδο ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός, που άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για προσφυγή στο συγκεκριμένο οργανισμό, ας αναλάβει και τις ευθύνες που του αναλογούν».
Κριτική για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής άσκησαν και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Η Ρεμπέκα Χαρμς, συμ-πρόεδρος της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, τόνισε πως «Το σχέδιο χρηματοδότησης έρχεται την τελευταία στιγμή και αποκαλύπτει την αδυναμία των Ευρωπαίων. Ο συνδυασμός Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στήριξης από την Ε.Ε. αποτελεί μάλλον διάσωση των προσχημάτων για την Άγκελα Μέρκελ παρά βήμα προς τα εμπρός για την απαραίτητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στη συνεχιζόμενη κρίση, η κ. Μέρκελ έβαλε τα γερμανικά συμφέροντα πάνω από την κοινή υπευθυνότητα. Η εξασθένιση όμως του ευρώ, ως συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη γερμανική οικονομία. Την επιτυχία της Μέρκελ στα μάτια του κίτρινου τύπου, δε θα την πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Τώρα επιστρέφει στη χώρα της ως νικήτρια, τις συνέπειες όμως της στρατηγικής της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα τις δούμε στο μέλλον».
Κύπρος
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση των “16” για την Ελλάδα και ευχήθηκε να μη χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε λειτουργία ούτε για την Ελλάδα ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μηχανισμός στήριξης που εγκρίθηκε.
Ε.Β.Ε.Α
Ως θετικές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, για τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική υπόθεση. Παράλληλα χαρακτήρισε αναμενόμενες τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της χώρας μας και πρότεινε την έκδοση στην ελληνική αγορά κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό.
ΕΣΕΕ
«Ανακούφιση για την οικονομία μας, τις τράπεζες και τον κρατικό δανεισμό επέφερε η τελική στάση των ηγετών της ευρωζώνης. Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η απόφαση των Κοινοτικών Εταίρων επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποτελεί οριστική λύση, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του EUROGROUP θεωρείται πολύ σημαντική για την χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >