Τον θαυμασμό και σεβασμό προς τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και το έργο τους τόσο σε «προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο» εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε απάντηση της στην επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, την οποία συνυπέγραψαν ακόμη 33 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου του 2022, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρτήθηκε η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθεροτυπία, που έδειχνε την Ελλάδα να έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είχαν αποδοκιμάσει την έκθεση αλλά και τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ως αναξιόπιστους!

Μια μέρα αργότερα η ανάρτηση αυτή αποσύρθηκε, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Πολλοί, δε, ευρωβουλευτές υποστήριξαν την τοποθέτηση του Στ. Κούλογλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία έκανε λόγο για πρωτοφανές περιστατικό λογοκρισίας. Μάλιστα, τον παρότρυναν να ηγηθεί πρωτοβουλίας με την οποία θα ζητούνται εξηγήσεις. 

Σε απάντηση αυτού του αιτήματος, η Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ανάρτηση αφού «επικαιροποιήθηκε, αναρτήθηκε εκ νέου με αναφορά στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

Ads

Το σημαντικότερο στοιχείο της απάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μάλιστα προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι η σαφής αναγνώριση του έργου της διεθνούς οργάνωσης, το κύρος και την αξιοπιστία της οποίας η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να απομειώσει: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η απόφαση να γίνει επεξεργασία του άρθρου ήταν μια απόφαση της σύνταξης, και ουδεμία πρόθεση υπήρξε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ή να προκληθεί κάποια πολιτική αντιπαράθεση. 

Θα επιδιώξω συνάντηση με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, μια ΜΚΟ για την οποία ο σεβασμός και ο θαυμασμός μου είναι τόσο προσωπικός όσο και θεσμικός, προκειμένου να εξετάσουμε μελλοντική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί τους για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα [ελευθερία του Τύπου]».

Ολόκληρη η απαντητική επιστολή της Ρ. Μέτσολα στον Στ. Κούλογλου: 

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ελευθερία του Τύπου. 

Απευθύνθηκα στις αρμόδιες υπηρεσίες και ενημερώθηκα πως το προαναφερθέν άρθρο ενημερώθηκε και επαναδημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις συντακτικές αρχές των υπηρεσιών επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κύρια αποστολή των υπηρεσιών επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η επικοινωνία των δραστηριοτήτων του. 

Στην προκειμένη περίπτωση, η αναφορά ήταν πρωτίστως βασισμένη σε πληροφορίες δημοσιευμένες από τρίτα μέλη (εν προκειμένω από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα), και όχι στις δραστηριότητες, ψηφίσματα ή αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Επομένως, οι συντακτικές ομάδες αποφάσισαν να επικαιροποιήσουν το άρθρο και να το εστιάσουν γύρω από τις πρόσφατες συζητήσεις και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία του Τύπου, διατηρώντας την ίδια στιγμή την αναφορά στον δείκτη των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, που στο παρελθόν έχουν λάβει το βραβείο Ζαχάρωφ, και αποτελούν μια οντότητα με την οποία οι υπηρεσίες επικοινωνίας μας έχουν συνεργαστεί στενά για χρόνια. Θέλω να υπογραμμίσω σε αυτό το σημείο ότι η απόφαση για την επικαιροποίηση του άρθρου ήταν μια απόφαση της σύνταξης και και ουδεμία πρόθεση υπήρξε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ή να προκληθεί κάποια πολιτική αντιπαράθεση. 

Θα επιδιώξω συνάντηση με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, μια ΜΚΟ για την οποία ο σεβασμός και ο θαυμασμός μου είναι τόσο προσωπικός όσο και θεσμικός, προκειμένου να εξετάσουμε μελλοντική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί τους για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα επεδίωκε και θα υπερασπίζεται έναν ισχυρό και ελεύθερο Τύπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Δε μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς ελευθερία του Τύπου».