Σκάνδαλα στην πολιτική υπήρχαν πάντα. Και ερωτικά σκάνδαλα στην πολιτική υπήρχαν πάντα. Η εμπλοκή του ερωτικού και πολιτικού στοιχείου και οι διάφορες ίντριγκες έχουν αποτελέσει το «χρυσό» συνδυασμό, τουλάχιστον στη σύγχρονη πολιτική ζωή και με δεδομένο τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ερωτικά πολιτικά σκάνδαλα τύπου Κλίντον – Λεβίνσκι, πάντα συγκλόνιζαν και…σκανδάλιζαν την κοινή γνώμη που ωστόσο ενδιαφερόταν έντονα για κάθε επιπλέον λεπτομέρεια που θα μπορούσε να μάθει.
Κι αν το σκάνδαλο Κλίντον – Λεβίνσκι προκάλεσε την αμερικανική κοινή γνώμη, το σκάνδαλο Προφιούμο, συγκλόνισε την βρετανική κοινή γνώμη και μάλιστα αρκετά παλαιότερα, συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου – από τον οποίο πήρε και το όνομά του – ο τότε υπουργός Πολέμου, Τζον Ντένις Προφιούμο, ο οποίος αν και ανήκε στην συντηρητική παράταξη, κράτησε τα…συντηρητικά του ένστικτα μόνο για την οικονομική πολιτική, επιλέγοντας να μην τα εφαρμόσει στην προσωπική και ερωτική του ζωή. Παρτενέρ του στο ροζ σκάνδαλο, η Κριστίν Κίλερ, 19 μόλις χρόνων, στην οποία έχουν αποδοθεί οι επαγγελματικές ιδιότητες, της χορεύτριας σε καμπαρέ, της σερβιτόρας αλλά και της πόρνης πολυτελείας.
Η βρετανική κοινή γνώμη έχει κατά καιρούς δείξει ότι είναι πολύ ανθεκτική στα ερωτικά σκάνδαλα ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις όπως αυτή του επίσης συντηρητικού Στίβεν Μίλιγκαν, ο οποίος έπεσε θύμα αυτοερωτικού παιχνιδιού που περιελάμβανε ερωτική ασφυξία και ίδιου δεσίματος. Ωστόσο, η περίπτωση του Προφιούμο έκανε πάταγο στη Βρετανία. Ενδεχομένως, επειδή το σκάνδαλο κατέληξε στην παραίτηση του Τζον Προφιούμο όταν η μόλις λίγων εβδομάδων σχέση τους είδε το φως της δημοσιότητας αλλά κυρίως επειδή δεν επρόκειτο για απλό ερωτικό σκάνδαλο. Παράλληλα αποκαλύφθηκε το γεγονός ότι η Κριστίν Κίλερ, μοιραζόταν το κρεβάτι της, όχι μόνο με τον Προφιούμο, αλλά και με τον ακόλουθο του σοβιετικού ναυτικού στη Βρετανία, Γιεβγκένι Ιβανόφ. Το θέμα πήρε τεράστιες πολιτικές διαστάσεις.
Οι δύο πρωταγωνιστές του σκανδάλου γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι που διοργάνωσε στο Μπέρκσαϊρ ο Στίβεν Γουόρντ, ο οποίος, όντως εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές γυναίκες σε επιφανές Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη. Η Κίλερ ήταν μία από αυτές. Και ο Προφιούμο παρότι παντρεμένος και οικογενειάρχης στο πλευρό της Βαλερί Χόμπσον, δεν αντιστάθηκε στη γοητευτική νεαρή. Η σχέση τους κράτησε μόλις λίγες εβδομάδες και την τερμάτισε ο ίδιος ο Προφιούμο. Παρά το γεγονός, η ερωτική αυτή σχέση του στοίχησε ανεπιστρεπτί την πολιτική του καριέρα.
Το 1962 το ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Προφιούμο – λόγο της σχέσεις της Κίλερ με τον Ιβανόφ- κατηγορήθηκε εμμέσως από τον τύπο για εσχάτη προδοσία. Αυτό που άφησαν να εννοηθεί ήταν μέσω της Κίλερ και του Ιβανόφ, που χαρακτηρίστηκε ως Ρώσος κατάσκοπος, διοχετεύτηκαν στη Μόσχα, βρετανικά κρατικά μυστικά. Ο Προφιούμο μαθαίνει για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ από τον τύπο. Καλείται, ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Παρουσιάζεται, στις 21 Μαίου 1963, κάνοντας το μοιραίο λάθος να αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση μαζί της. Δέκα εβδομάδες αργότερα και ενώ το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί πλήρως, παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τη Βουλή, για να προστατέψει τη σύζυγο και την οικογένειά του, και αναγκάστηκε σε παραίτηση.
Το σκάνδαλο έριξε την κυβέρνηση του Μακμίλαν, κάτι που λέγεται ότι ο Προφιούμο ποτέ δεν συγχώρησε στον εαυτό του. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, έως το 2006, σε φιλανθρωπικά έργα και πέθανε χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ για το σκάνδαλο που τερμάτισε την πολιτική του καριέρα. Στο μεταξύ, ο Ιβανόφ ανακλήθηκε στη Μόσχα ενώ ο Στίβεν Γουόρντ δικάστηκε με την κατηγορία των εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες. Αυτοκτόνησε, ωστόσο, μία ημέρα πριν από την ετυμηγορία. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία από το βρετανικό δικαστήριο και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Μετά την έξοδό της από τη φυλακή, η Κίλερ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια».
Υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της είχε ζητήσει να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι υπήρξαν πιέσεις από κατεστημένα συμφέροντα, ώστε τα ΜΜΕ να εστιάσουν στο ροζ σκάνδαλο και να μη ρίξουν φως στα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια. Το 1989 το σκάνδαλο Προφιούμο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Scandal» και πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ, Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >