Τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έβαλε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τα ευφάνταστα και αστειότητες. Διαβεβαίωσε ότι «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις», τονίζοντας ότι δεν είμαστε «επαίτες», και ζήτησε από την αντιπολίτευση αντί συναίνεσης πνεύμα συνεργασίας, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ads

Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη, που αφορούσε στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε ότι ζητά ένα “γεμάτο όπλο” κατά των κερδοσκόπων, το οποίο θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Τόνισε ότι λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, της διεθνούς συγκυρίας αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας, η χώρα ήταν εύκολο να γίνει το «μαύρο πρόβατο» και άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, θέλησαν να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι κάποιοι πολιτικοί αλλά και κάποια μέσα ενημέρωσης «θέλησαν παίζοντας με το λαϊκισμό να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, σε συνδυασμό με το έλλειμμα αξιοπιστίας, η Ελλάδα ήταν εύκολο να γίνει το «μαύρο πρόβατο». «Αυτή η κατάσταση δεν θα ανατρέπονταν με ευχολόγια και ξόρκια», σημείωσε. «Για να πείσουμε ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες για να ανατρέψουμε την κακή εικόνα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για τη χώρα …και αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Ads

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα μέτρα ήταν επίπονα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, αλλά και τις ευθύνες «απέναντι στην πατρίδα, για τη διάσωση της οικονομίας και τη διάσωση της χώρας». Αναπτύσσοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «μία πραγματική επανάσταση σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη μάχη έχουμε μεγάλο αριθμό συμμάχων και μιλώντας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, είπε, «χωρίς να γνωρίζουμε την οριστική έκβαση, με αφορμή την Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες μας, η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά και σύντομα βήματα για την επίλυση αυτών των θεμάτων».

Σημείωσε όμως ότι οι μάχες δεν τελειώνουν με τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε, η επόμενη μάχη, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική φάση, περιλαμβάνει «μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση» και απευθυνόμενος στα κόμματα τόνισε πως ζητά «πνεύμα συνεργασίας».

Βέβαιος ο Τσίπρας ότι η κυβέρνηση θα πάρει και νέα μέτρα

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πάρει και νέα μέτρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο κατήφορος είναι μεγάλος», είπε από τη Βουλή καλώντας τον πρωθυπουργό να πει πόσες ακόμη φορές θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα.

«Μιλάτε σα να είστε σε Κοινοβούλιο άλλης χώρας» σχολίασε και σημείωσε: «η πρόβλεψη της Ντόιτσε Μπανκ για ανάπτυξη το 2010 στο -4% και ανεργία στο 20% μαρτυρά κοινωνική χρεοκοπία και μία χώρα σε διάλυση». «Γι’ αυτό δε φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι κινδυνολόγησε παραδίδοντας τη χώρα βορά στις κερδοσκοπικές πιέσεις, ενώ του καταλόγισε επίσης έλλειμμα διαπραγματευτικής πυγμής. «Τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο όσο και να στρίβετε το τιμόνι δεν έχει νόημα…Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε για να στρίψετε το τιμόνι, εσείς αντί να το κάνετε πατήσατε γκάζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι να πάρετε τα μέτρα η κρίση χρέους ήταν υπαρκτή αλλά διαχειρίσιμη… Με τις επιλογές σας μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», επεσήμανε.

Κατά της λύσης του ΔΝΤ ο Σαμαράς

Κατά της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διότι, όπως ανέφερε, διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, υποστηρίζοντας πως άνοιξε το δρόμο για εξωευρωπαϊκές λύσεις, φλερτάροντας με το ΔΝΤ και πως παίζει με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο ίδιος «έβαλε πλάτες» όχι στην κυβέρνηση, αλλά για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, «μας έφτασαν ως εδώ» και της επέρριψε ευθύνες για την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς όπως ανέφερε το κυβερνών κόμμα άφησε τα δημοσιονομικά να χειροτερέψουν, τα γνωστοποίησε, μίλησε για Τιτανικούς και μετά βγήκε να δανειστεί.

«Tην Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει, λάθη ξελάθη ο καθένας θα κάνει το καθήκον του, την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Παπαρήγα: Στα όρια της πολιτικής διαστροφής τα μέτρα

Στα «όρια της πολιτικής διαστροφής» εκτιμά ότι κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Διαφωνούμε αλλά δεν αισθανόμαστε σαν απατημένοι σύζυγοι. Το ΠΑΣΟΚ τηρεί το προεκλογικό του πρόγραμμα με μερικές τροποποιήσεις. Αν είχε υπόψη να λάβει κάποια μέτρα σε ένα χρόνο, τα παίρνει μερικούς μήνες νωρίτερα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στο θέμα του δανεισμού της χώρας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στη λογική «ευρωενωσιακή λύση ή λύση από το ΔΝΤ».

Καρατζαφέρης: Το ΔΝΤ έρχεται από μόνο του, δεν πάει ο κ. Παπανδρέου

Η Ελλάδα έχει καρκίνο και πρέπει να το παραδεχτούμε όλοι, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης, διότι πρόκειται για «προσπάθεια του έθνους, όχι του Παπανδρέου». Η Ελλάδα δεν επιβιώνει αν δεν δανειστεί και ο δανεισμός γίνεται πιο δύσκολος, το θέμα είναι αν συμπαραστέκεσαι σε αυτή την προσπάθεια ή αν γυρίσεις την πλάτη, σημείωσε.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως το ζήτημα είναι το ναι ή το όχι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανείς που να το θέλει: «Έρχεται από μόνο του, δεν πάει ο κ. Παπανδρέου». “Η Ελλάδα δεν επιβιώνει αν δεν δανειστεί”, είπε και σκωπτικά σχολίασε την αλλαγή στάσης του Αντώνη Σαμαρά. «Χαιρετίζω τον πρόεδρο της ΝΔ που μετά από 3 μήνες έρχεται σήμερα και λέει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αντιλήφθηκε με τρεις μήνες καθυστέρηση αυτά που λέγαμε εμείς εδώ και μήνες».

«Παράθυρο» για βελτιώσεις στη φορολόγηση των χαμηλών αποζημιώσεων

O υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στα μικρά ποσά των αποζημιώσεων απόλυσης ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω όσον αφορά την φορολόγηση των μεγαλοστελεχών που εισπράττουν αποζημιώσεις μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αντιτίθενται στην ανάπτυξη τόνισε πως «δεν υπάρχει κανείς που μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης προτιμάει την ύφεση». Υποστήριξε πως το ΠΣΑ ξεκίνησε από μια κακή αφετηρία, καθώς χτίστηκε πάνω στο έλλειμμα αξιοπιστίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο κληροδότησε, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απουσία πολιτικών που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη, ενώ βολές εξαπέλυσε και εναντίον του Α. Σαμαρά Ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του δεν μίλησε για ευθύνες της ΝΔ, ενώ του καταλόγισε επιλεκτική μνήμη σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έστρεψε τα βέλη του και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως με την ομιλία του έδωσε συγχωροχάρτι στη ΝΔ.

Το θρίλερ της 25ης Μαρτίου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ευρωπαϊκή συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση στήριζε τις ελπίδες της για ένα πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας. Πολιτικοί αρχηγοί, διεθνής Τύπος και Έλληνες πολιτικοί επιδίδονται σε έναν μαραθώνιο δηλώσεων σχετικά με το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Διαβάστε περισσότερα: Το θρίλερ της 25ης Μαρτίου

Διαβάστε επίσης: Επιμένει η Μέρκελ στην εξέταση της λύσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα