Σε θρίλερ εξελίσσεται η ευρωπαϊκή συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση στήριζε τις ελπίδες της για ένα πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το απόγευμα ότι δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι προέχει να υπάρξει απόφαση της Συνόδου σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
O Γιούνκερ τόνισε όμως ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον ενδεχόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας σημειώντας ότι «δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, οι «αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες προς την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής», όμως, η ισπανική προεδρία της ΕΕ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν να υιοθετηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ένας μηχανισμός υποστήριξης της Αθήνας, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μόνον σε περίπτωση ανάγκης.
Η Γερμανία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με τον Βίλχελμ. Όμως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε σήμερα την άρνηση της χώρας του να εγκρίνει άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Χθες το πρωί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική ραδιοφωνία η Merkel όχι μόνο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα αφού δεν την ζητάει, αλλά έθεσε υπό αμφισβήτηση ακόμα και αν το ελληνικό θέμα θα λυθεί στην συνάντηση κορυφής.
«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη χρημάτων και θα συμβούλευα όλους να μη δημιουργήσουν αναταραχή στις αγορές, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες για λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν η Ελλάδα βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών, τότε θα υπάρξει διμερής στήριξη από τα άλλα κράτη – μέλη, ενώ θα μπορούσε επίσης θα ζητηθεί και η βοήθεια του ΔΝΤ».
Ακολούθησε το απόγευμα έντονο παρασκήνιο με τηλεφώνημα Παπανδρέου προς την κα. Merkel, κατά το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να απέσπασε από τον Έλληνα πρωθυπουργό επανάληψη της δήλωσης του ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια. Προφανώς θέλει να το χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο στις πιέσεις που δέχθηκε χθες από ευρωπαίους παράγοντες και εταίρους όπως Barroso και Berlusconi οι οποίοι ζήτησαν και χθες την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Το τηλεφώνημα έγινε γνωστό με ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας και επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Η Γερμανίδα καγκελάριος «επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε.- σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου- να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης».
Στο μεταξύ νέες δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα έρχονται σήμερα στο προσκήνιο. «Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης. Εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει, ωστόσο ότι δεν θεωρεί ανέφικτη τη λύση μιας συνδυασμένης διμερούς βοήθειας από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, υιοθετώντας ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, εκτιμώντας πως αν στη Σύνοδο Κορυφής δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ’ αυτήν» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Τη στήριξη της στην Ελλάδα δήλωσε σήμερα και η Ισπανία, η οποία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, διαμήνυσε ότι θα «η Ισπανική προεδρία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να δείξει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την οποία και αξίζει, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας».
Επίσης, κοινό ψήφισμα για την ελληνική κρίση υιοθετήθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Βαρκελώνη.
Η παροχή ή όχι ουσιαστικής βοήθειας προς την Ελλάδα διχάζει πλέον όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και την γερμανική κυβέρνηση. Στο Spiegel που πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα, δημοσιεύεται ρεπορτάζ για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Merkel και υπουργό Οικονομικών.
Αν επικρατήσει η πολιτική Μέρκελ, η οποία στη ουσία αρνείται κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης, ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει σε δοκιμασία και μπορεί η ελληνική κρίση να αποτελεί την αρχή του τέλους της ΕΕ. Συγχρόνως, χωρίς σαφή ευρωπαϊκή υποστήριξη, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσκολία να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται τον Απρίλιο.
Πάντως, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών δηλώνει αντίθετη στην προοπτική να συνεισφέρει η χώρα τους στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται στους Financial Times.
Να υπάρξει απόφαση, για την Ελλάδα, στην επικείμενη Σύνοδο ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, τονίζοντας πως κατά την άποψή του «ο χρόνος πιέζει» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξουν κατά το δυνατότερο, συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας λίγο πριν από το κλείσιμο απώλειες της τάξης του 2,30% ενώ το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων άγγιξε μέχρι και τις 355 μονάδες βάσης. Η Μerrill lynch σε έκθεσή της επισημαίνει ότι όσο υψηλότερα διαμορφώνεται το spread, τόσο πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να ζητήσει επισήμως οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας . Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί, επίσης, το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Διεθνής Τύπος
Οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα να σταλεί η Αθήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η περηφάνια έχει κάνει τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης να διστάζουν να καλέσουν το ΔΝΤ για να βοηθήσει τα μέλη που έχουν κάνει σφάλματα», αναφέρει και εκτιμά ότι οι αγορές αμφιβάλουν για την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.
Κύριο άρθρο με τίτλο «Συμβολική ήττα του ευρώ» δημοσιεύει η εφημερίδα της Γενεύης «Le Temps», για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Ο συντάκτης του άρθρου γράφει ότι, η ιδέα προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ κερδίζει έδαφος με μόνη αντιτιθέμενη πλέον τη Γαλλία, συμβολικά όμως, αποτελεί μία ήττα του ευρώ καθώς δείχνει την ανικανότητα των Ευρωπαίων να βάλουν τάξη στα του οίκου τους, υπονομεύοντας έτσι το στόχο της μετατροπής του ευρώ σε ένα πανίσχυρο νόμισμα, εφάμιλλο του δολαρίου.
Την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο», «χώρα υπόδειγμα» της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του, στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ».
Αντιδράσεις στην Ελλάδα
«Εμείς θέλουμε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να λυθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Χαρακτήρισε ως αναφορά μιας απλής δυνατότητας την προσφυγή στο ΔΝΤ και τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να λύσει το πρόβλημα μόνη της, αλλά ζητά την πολιτική στήριξη της Ευρώπης. «Η Ευρωζώνη είναι μια κατάκτηση και εμείς δεν προσδοκούμε λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε. «Θεωρούμε αδιανόητο, να μην δώσει η Ε.Ε. τη βοήθεια και πολιτική στήριξη που ζητάμε», πρόσθεσε.
«Ακόμη και αν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε συνδυασμό ή όχι με το ΔΝΤ, απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα», επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε όχι απλώς με χρεοκοπία, αλλά με οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση και τονίζει ότι πρέπει μόνοι μας και για δικό μας όφελος να αναλάβουμε τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουμε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >