Η είδηση πως τα αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν τελειώσει και, μάλιστα, δεν θα αποκατασταθούν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα και την οργάνωση του συστήματος υγείας, πόσο μάλλον όταν η αιτιολογία ήταν πως υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων».
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με επίσημο έγγραφο, όχι μόνο δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αλλά ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρός του αναφέρει πως τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο. Ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε πως «είναι προφανές ότι δεν μπορούν, η Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testingγια τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα . Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία».
Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντζαμάνης, επιβεβαιώνοντας την είδηση, υποστήριξε σε δήλωσή του: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.»
Το έγγραφο
Έλλειψη οργάνωσης ή σκοπιμότητα ;
Η πρώτη διαπίστωση είναι πως σε μια περίοδο έξαρσης του δεύτερου κύματος με διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων το βασικό εργαστήριο του Λεκανοπεδίου που εξετάζει περίπου το 10% των δειγμάτων της χώρας «ξέμεινε» από αναλώσιμα, δείγμα κακού προγραμματισμού και οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα διοχετευτεί ένας μεγάλος αριθμός αλλά και κόστος για τεστ σε ιδιωτικά («συνεργαζόμενα») εργαστήρια που θα φτάσει 1 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Όμως το ερώτημα είναι γιατί οι ιδιώτες έχουν επαρκή ποσότητα αναλωσίμων ενώ το Εθνικό Κέντρο έχει «ξεμείνει;».Παράλληλα, υγειονομικές πηγές επισημαίνουν την πληροφορία ότι υπάρχουν εργαστήρια που λειτουργούν ως ιδιωτικά και συνδέονται με Καθηγητές που στελεχώνουν την αρμόδια Επιτροπή. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας που θα διοχετευτούν τα τεστ το προσεχές διάστημα.
Συνεχίζεται η «θολή» ενημέρωση
Το νέο πρόβλημα εκτός από την αποδιοργάνωση των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπενθυμίζει και ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό ζήτημα, που είναι η απόκρυψη των στοιχείων για τα τεστ που γίνονται καθημερινά. Μετά από μήνες άρνησης διεξαγωγής μαζικών τεστ, το Υπουργείο και η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν ανακοινώνουν σε ποιες περιοχές γίνονται κάθε μέρα τα τεστ, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για απόκρυψη κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές, στη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες, σε επιστημονικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >