Πολύ έντονη ανησυχία επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας, μετά την είδηση πως τελείωσαν τα αντιδραστήρια για το τεστ κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.  Πρόκειται για το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα για τον φονικό ιό.

Ads

Το ΕΚΕΑ με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή, που απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης, ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». 

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ. Σύμφωνα με τους Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλία Σιώρα Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα. «Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Κοντοζαμάνης: Από 8 Σεπτέμβρη ξανά τεστ στο ΕΚΕΑ – Σε άλλα εργαστήρια τα δείγματα

Ads

Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα από το ethnos.gr ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι το ΕΚΕΑ πράγματι εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου». Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9».

Συνεπώς προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, ενώ όπως υποστηρίζει ο  Βασίλης Κοντοζαμάνης: «το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Εδώ και καιρό γνωστό το πρόβλημα

Σύμφωνα με το ethnos.gr, φαίνεται πως δεν είναι σημερινό το φαινόμενο το ΕΚΕΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ήταν σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων μόνο της Αθήνας, κάτι που όπως υπογράμμιζαν υψηλόβαθμα στελέχη, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο φόρτο εργασίας..

image
Συνέπεια είναι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ,  ενώ για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.

Συμβάσεις σε αναμονή

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σήμερα το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και μπορεί να φθάσει και τα 50 με 60 ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, σε όλη τη χώρα γίνονται πλέον 17.000 με 18.000 τεστ για τον κοροναϊό.