Χωρίς «πυξίδα» δείχνει να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΔΥ ενώπιον του δεύτερου κύματος πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, καθώς καθημερινα πλέον καταγράφεται η πλήρης απουσία προετοιμασίας για τον ουσιαστικό εντοπισμό της διασποράς των κρουσμάτων. Παράλληλα, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις, επιβαρύνοντας τους εργαζόμενους της Υγείας προς όφελος των ιδιωτών. Μαλιστα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει επιβάλει πλαφόν στο μοριακό τεστ.
Χωρίς… σύστημα
Ενδεικτική του χάους που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγεία είναι η καταγγελία εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ στην Κέρκυρα πως τους ζητάται να λειτουργήσουν ως κλιμάκιο ελέγχου για κοροναϊό στο λιμάνι του νησιού, αντί να μεταβαίνουν εκεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ Κέρκυρας απέστειλε εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας, τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγρού – Αγ. Αθανασίου.
Η εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, καθώς επίσης τον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής αλλά και βουλευτές του νησιού. Στο εξώδικο οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν ότι στις 10 Αυγούστου έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγρού – Αγ. Αθανασίου στο οποίο γινόταν λόγος για «υποχρεωτική παρουσία στο λιμένα Κέρκυρας κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ». Όπως αναφέρουν οι γιατροί το μήνυμα αυτό εστάλη μία εβδομάδα μετά την καταγγελία γιατρών και νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας σύμφωνα με την οποία από τις 3 Ιουλίου γιατροί και νοσηλευτές απασχολούνται ως κλιμάκια ελέγχου για τον κορονοϊό στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Ωστόσο, όπως τονίζουν γιατροί και νοσηλευτές, όλα αυτά γίνονται σε έναν «ακατάλληλο υγιειονομικό χώρο χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση». Μάλιστα όπως καταγγέλλουν, πρόκειται για «βεβιασμένες εμβαλωματικές κινήσεις χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς καμία εκπαίδευση προσωπικού που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των γιατρών και κατ’ επέκταση τη δημόσια Υγεία στο νησί», ενώ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρέμβει και να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Το εξώδικο ανήρτησε στο twitter ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.
Στην Κέρκυρα αδειάζουν τα ΚΥ από γιατρούς γιατί τους αναγκάζουν να πηγαίνουν απλήρωτοι με το ζόρι στο λιμάνι να κάνουν την δουλειά του άφαντου ΕΟΔΥ.
Ναι, αυτή είναι η “θωράκιση” που σας σερβίρουν για να βγαίνουν μετά να σας παραμυθιάζουν με fake news ο Χαρδαλιάς κι ο Κοντοζαμάνης pic.twitter.com/nMklj2d2N0— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) August 21, 2020
Ενδεικτικό είναι επίσης και το έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, με το οποίο τους ζητούσε αντί για τεστ να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα εκτεθούν στον ιό.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι καλούνταν να υπογράψουν την εξής υπεύθυνη δήλωση: «Δηλώνω πως κατά την ολιγήμερη άδεια / ρεπό μου που θα λάβω από … έως … δεν θα αναπτυξω πέραν των σύνηθων καθημερινές δραστηριότητες και δη συμμετοχή μου σε χώρους με έντονο συνωστισμό. Ως εκ τουτου δηλώνω ότι δεν θα εκτεθώ κατά το διαστημα αυτό σε αυξημένο κίνδυνο έναντι του ιού SARS-Cov-2».
Δυσβάσταχτο κόστος των τεστ για τους εργαζόμενους προς όφελος των ιδιωτών – Κανένα πλαφόν στην τιμή
Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον φονικό ιό, μεταφέροντας στον ιδιωτικό τομέα σημαντικά ποσά που επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αυτές τις μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι, που επιστρέφουν από τις άδειές τους, θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να υποβληθούν στο υποχρεωτικό τεστ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Παξών που υποχρεούται να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό προκειμένου να επιστρέψει στην εργασία της πρέπει να πληρώσει 60 ευρώ μεταφορικά για να πάει στην Κέρκυρα για την εξέταση στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα που με έγγραφό του ο συντονιστής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παξών αποκρούει το αίτημά της για κάλυψη των οδοιπορικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Παξοί, παρότι τουριστικός προορισμός, δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή.
Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στη Χαλκιδική, όπου εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο για να κάνουν το τεστ, πάλι με δικά τους έξοδα, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.
Παράλληλα, έρχονται καταγγελίες εκ μέρους του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννακού, σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενος σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα, με μισθό 400 ευρώ, υποχρεώθηκε από τον εργοδότη του να πληρώσει από την τσέπη του 120 ευρώ για το τεστ κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα, αφού «το Δημόσιο δεν τον δέχτηκε για να επιστρέψει στην εργασία του».
Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου δεν έχει μπει πλαφόν στην χρέωση για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού. Πριν από λίγες μέρες και η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, με την ανώτατη τιμή να καθορίζεται στα 75 ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >