Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο. Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θα δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια σε διμερές ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Μέρκελ απάντησε αρνητικά.

Ads

«Θέλουμε την σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε και εμείς γι’ αυτό γιατί είναι δικό μας θέμα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, επικροτώντας τις ελληνικές πρωτοβουλίες για δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και το «κουράγιο» το οποίο επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

«Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι’ αυτό», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΕ και θα μείνει όπως και μέλος της Ευρωζώνης. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» πρόσθεσε.

Οι Ελληνες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, πρέπει να κάνουν υπομονή, όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρόμοια προβλήματα, όπως ανέφερε.

Ads

«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μέρκελ για την απόφασή της να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου.

«Υπάρχουν πιο ευφάνταστες ιδέες από την πώληση των ελληνικών νησιών για τη μείωση του ελλείμματος. Η πώλησή τους είναι εκτός συζήτησης» πρόσθεσε απαντώντας σε Γερμανό δημοσιογράφο.

«Χρειαζόμαστε ηθική και πολιτική στήριξη και αυτή πήραμε» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δε μεταθέτει αλλού τις ευθύνες που της αναλογούν. Αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης έκανε λόγο για ένα δύσκολο πρόγραμμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και υπογράμμισε ότι τα βάρη και οι θυσίες θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται σε πολλούς τομείς όπως στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της έρευνας, της μετανάστευσης, της πολιτικής προστασίας κα. Τέλος, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη συνεργασία των δύο χωρών.

Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση δήλωσε ότι «θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια» ενώ αναφορικά με την έκδοση του 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «αυτή αποτέλεσε μια θετική ένδειξη και δημιουργεί αισιοδοξία για τα επικείμενα μέτρα».

Επόμενος σταθμός το Παρίσι, όπου την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί.

Γιούνκερ: Πρέπει να μείνει εντός ευρωζώνης το ελληνικό πρόβλημα
Μετά την πρόταση για διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης στην Ευρωβουλή, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ χθες εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι υπόθεση της ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα είναι θέμα που αφορά στην Ευρωζώνη και δεν χρειάζεται η ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «η παροχή τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ είναι αποδεκτή» αλλά επέμεινε ότι «ως πρόεδρος του Eurogroup θα ήθελα να αποκλείσω το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάμειξής του». «Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί».

Πριν από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό, χωρίς όμως και να το αποκλείσει.

Παπανδρέου: «Ούτε μία δεκάρα δεν ζητά η Ελλάδα από τη Γερμανία»

«Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους», δήλωσε, o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια. Επισήμανε δε, ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο DPA, μια μέρα μόλις πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι «το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης – όχι μόνον για την Ελλάδα». Επισήμανε την ανάγκη «να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τόνισε «η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη – αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία – απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα οφείλει να επιλύσει η ίδια τα δημοσιονομικά της προβλήματα»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε επανέλαβε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να επιλύσει η ίδια τα δημοσιονομικά της προβλήματα και σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα το πει αυτό «πολύ καθαρά» στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε, ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι μια απλή επίσκεψη, η οποία γίνεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Οκτώβριο, και προσέθεσε ότι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αφιερωμένη σε μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η ίδια η καγκελάριος δήλωσε εξάλλου ότι η επίσκεψη αυτή δεν αφορά «γερμανικές βοήθειες, αλλά τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Eπιτυχημένη η δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου

Επιτυχημένη κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η έκδοση δεκαετών ομολόγων, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρω, με μέσο επιτόκιο 6,3%. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής προήλθε από τη Βρετανία κατά 20% και τη Γερμανία κατά 14%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δεκαετές ομόλογο θα διατεθεί μέσω των ελληνικών τραπεζών και σε ιδιώτες επενδυτές.

Αντιδράσεις

«Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου, αποτελούν πρόσθετη επιβεβαίωση για τον χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, ότι είναι βάρβαρα για τον λαό και ευεργετικά για το κεφάλαιο. Ακόμα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν συνέχεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο. Ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά. Ξεσηκωμός, για να αποκρουστούν αυτά και τα χειρότερα, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση», προσθέτει.