Την πρόταση του προέδρου των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ για διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης στην Ευρωβουλή, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, υιοθέτησε σήμερα η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνεται ότι αυτή η δημόσια ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν υπό την αιγίδα του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, της Ευρωβουλού Σάρον Μπόουλς (Βρετανίδα Φιλελεύθερη), και θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γιουροστάτ, της ελληνικής κυβέρνησης, της Goldman Sachs και όλων των άλλων φορέων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γκι Φερχόφστατ αναφέρει ότι «στόχος αυτής της ακρόασης δεν είναι να γίνει η Goldman Sachs εύκολο εξιλαστήριο θύμα», αν και όπως αναφέρει, οι πρακτικές, που ακολούθησε, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στις εικασίες, που διατυπώνονται για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Όπως διευκρινίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, «στόχος είναι να διερευνηθεί πώς όλη η πολιτική και διοικητική αλυσίδα, από την Αθήνα στις Βρυξέλλες περνώντας από τη Φρανκφούρτη, αγνόησε την παραποίηση των στοιχείων των ελληνικών δημοσίων λογαριασμών».

Ads

Κομισιόν: «Αναπόφευκτη μείωση και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα»

Συνέπειες στη μείωση και των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα έχει η αντίστοιχη μείωσή τους στον ελληνικό δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Olli Rehn, Αμαντέου Αλφατάζ.

«Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλφατάζ, τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τις έμμεσες επιπτώσεις των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό», δήλωσε ο Αμ. Αλφατάζ και πρόσθεσε πως «τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

Σχετικά, τέλος, με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο….». Ο Αμ. Αλφατάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ως σήμερα, οικονομική βοήθεια.

Κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

Αντίθετος στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «παράλογη υπόθεση» μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας για μία χώρα – μέλος του ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Τρισέ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ σκοπεύει, από το 2011, να κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια των τίτλων που αγοράζει, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση είναι τα ενδεδειγμένα. Ειδικότερα, για τα μέτρα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα, ώστε το ελληνικό κράτος να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

ΔΝΤ: Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ενός «ισχυρού πακέτου», χαιρέτισε για άλλη μια φορά η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολιν Ατκινσον, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό βήμα εμπρός». «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να βοηθήσει, αλλά αναμένουμε πως η Ευρώπη θα είναι σε θέση να χειρισθεί το θέμα», σημείωσε.

Το ΔΝΤ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση «να αναπτύξει και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δράσουν «συμπληρωματικά σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο με την ΕΕ και εμείς προσφέραμε τεχνική υποστήριξη, αλλά οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους Ευρωπαίους, ανέφερε η κα Ακτινσον η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή ή άλλα στελέχη του ΔΝΤ κατά τη διήμερη παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η Ατκινσον τόνισε επίσης ότι «δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και οποιοδήποτε στέλεχος του Ταμείου», απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα γίνει δεκτός στις 9 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο

Σε έκτακτο δανεισμό προχώρησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο, μετά τη θετική αντιμετώπιση που έτυχε από τις ευρωπαϊκές αγορές η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς έφθασε τα 16 δισ. ευρώ, την στιγμή που στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, που ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ για το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου.

Διαχειριστές ήταν οι Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του ομολόγου το spread διαμορφώθηκε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και ότι η διάθεση του ομολόγου θα πραγματοποιηθεί κυρίως σε καλής ποιότητας επενδυτές (real money accounts).

Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του ομολόγου το spread διαμορφώθηκε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τη Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,6% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,1% και στους «27» κατά 2,3%.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων κυβερνητικών μέτρων από την κυβέρνηση. Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει πτώση κατά 3,7 μονάδες και διαμορφώνεται στις 72,4 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη όπως φαίνεται σταθεροποίησή του τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενο στα νέα μέτρα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, μετά από 10 μήνες απρόσκοπτης βελτίωσης, και διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις 95,9 μονάδες στην Ευρωζώνη, σε επίπεδα πολύ κοντά στους μακροχρόνιους μέσους όρους. η στην Ευρωζώνη.

Moody’s: «Θέλουμε να ξέρουμε τι θα συμβεί από το 2011 και μετά»

Τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης της χώρας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τέλεια τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας επισήμανε σήμερα στο Reuters το στέλεχος της Οίκου αξιολόγησης, Σάρα Κάρλσον.

Όπως σημείωσε, η Μoody’s έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Α2, αλλά με αρνητική προοπτική. Ένας τρόπος αξιολόγησης είναι η διαπίστωση για το εάν η χώρα μπορεί να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πιστή εφαρμογή των μέτρων. Το σχέδιο λιτότητας προσφέρει βεβαιότητα για το 2010. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι τι θα συμβεί από το 2011 και μετά».

Χρονικά όρια στη διενέργεια ελέγχων για την επιστροφή του ΦΠΑ ζητά το ΒΕΑ

Αυστηρά χρονικά όρια διενέργειας των τακτικών ελέγχων (π.χ. 30 ημέρες + 10) ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας να ισχύσουν παράλληλα με την εντολή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου μετά από τακτικούς ή προσωρινούς ελέγχους να αποδίδονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους πραγματικούς δικαιούχους μέχρι 31 Μαΐου 2010.

Κι αυτό για να μην καταστούν οι επιχειρήσεις δέσμιες αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών και των εξ’ αυτών καθυστερήσεων, όπως σημειώνει το ΒΕΑ και προσθέτει ότι «εάν μετά την αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ, παρέλθει ανενεργό το πιο πάνω χρονικό διάστημα, να υποχρεούται η ΔΟΥ προς επιστροφή του 80% του αιτούμενου ποσού, το οποίο θα συμψηφιστεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελικού ελέγχου».

ΕΕΕ: Τα μέτρα είναι μεν βαριά είναι όμως και αναγκαία

«Να αναστείλουν κάθε διεκδικητική κινητοποίηση που θα υπονόμευε την υπέρτατη εθνική προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουν τις βασικές τους αρχές και τις επιδιώξεις» καλεί τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης στη δήλωσή του σχετικά με το σχέδιο νόμου το υπουργείου Οικονομικών, «Προστασία της εθνικής οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».

Τα έκτακτα μέτρα πού ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, όπως τόνισε ο κ. Γραμματίδης, είναι μεν βαριά, «είναι όμως και αναγκαία. Υπακούουν στη λογική της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η χώρα».

Δείτε επίσης: Τσουνάμι αντιδράσεων στο εσωτερικό, αλλά έξω… πάμε καλά
Εμπειρογνώμονες: Αυτά τα μέτρα «δεν θα λύσουν το πρόβλημα»
Με κινητοποιήσεις απαντούν στα μέτρα οι εργαζόμενοι
Το κόστος των μέτρων στην καθημερινότητα
Περικοπές σε δώρα και επιδόματα και αύξηση του ΦΠΑ
Πρόσκληση Τσίπρα προς ΚΚΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για κοινό αγώνα κατά των νέων μέτρων