Η επιλογή του χρόνου που έρχεται στην επιφάνεια η υποκλοπή της συνομιλίας που φέρεται να πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια μεταξύ του πραγματογνώμονα της τραγωδίας στο Μάτι, Δημήτριο Λιότσιου, με τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, στην επέτειο της τραγωδίας χωρίς καμία άλλη σχετική δικαστική ή πολιτική εξέλιξη, προδίδει πολιτική σκοπιμότητα.
Η μελέτη όμως της συνομιλίας και των επιμέρους στοιχείων δείχνει ότι το σενάριο της πολιτικής εμπλοκής είναι ασθενές με βάση το υλικό. Αντιθέτως αποκαλύπτεται η ύπαρξη ανήθικων διαδεδομένων πρακτικών, ενδεχομένως και κυκλωμάτων, στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής. Αν μάλιστα, κάποιος επιχειρήσει να προσδώσει πολιτική χροιά στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν στην προηγούμενη κυβέρνηση τόσο γιατί φέρεται να δρουν διαχρονικά εδώ και δεκαετίες όσο και γιατί κάποιοι είναι επίσημα συνδεδεμένοι με τη Νέα Δημοκρατία. Στην προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί ίσως κάποιος να αποδώσει την πολιτική ευθύνη ότι δεν αντιλήφθηκε την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των κυκλωμάτων, συχνά ακόμη και σε βάρος της.
Μια προσεκτική ανάγνωση στα δεδομένα των συνομιλιών, και εφόσον είναι πραγματικές, δείχνει απόπειρα του εμπλεκόμενου Πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου να αποτρέψει τον πραγματογνώμονα αξιωματικό της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο από την απόδοση ευθυνών, λαθών και παραλείψεων στον ίδιο και στα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη και την ηγεσία της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι. Όπως αποδείχτηκε στην πορεία αυτή η απόπειρα, αν όντως υπήρξε, έπεσε στο κενό καθώς τρεις μέρες αργότερα ο πραγματογνώμονας παρέδωσε στον Εισαγγελέα Η. Ζαγοραίο το πόρισμά του, κατά δήλωσή του, με όλα τα στοιχεία και χωρίς καμία παρέμβαση.
Ο τρεις επίμαχες αναφορές Ματθαιόπουλου στη συνομιλία
Επιπρόσθετα γίνονται τρεις αναφορές σε περιστατικά του παρελθόντος από τον Β. Ματθαιόπουλο που ξεσήκωσαν μεγάλη συζήτηση:
- Η πρώτη αφορά το 2017 όταν, σύμφωνα με το Ματθαιόπουλο, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος, άφησε χωρίς εναέρια μέσα, και επέτρεψε εσκεμμένα την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα, προκειμένου να «καθαρίσει» τον τότε Υπαρχηγό Βασίλη Ιωαννίδη, που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη. Ο Καπέλιος, που σήμερα είναι Αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορείται δηλαδή ότι άφησε να καούν δύο περιοχές για λόγους προσωπικού «ξεκαθαρίσματος»
- Η δεύτερη αφορά τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, επί κυβέρνησης ΝΔ, όπου ισχυρίζεται ότι υπήρξαν αντίστοιχες πρακτικές και συσκότιση ενώ για να ενισχύσει την εκδοχή του υποστηρίζει ότι «φαγώθηκαν τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος», αναφερόμενος στη διαχείριση του Ταμείου Μολυβιάτη. Κάτι που δεν ευσταθεί αφού η διαχείριση του Ταμείου, συνάντησε γραφειοκρατικές δυσχέρειες αλλά ήταν διαφανής.
- Η τρίτη αναφορά είναι στο 2000 και στη συσκότιση της διερεύνησης ενός κυκλώματος με 42 αξιωματικούς και σοβαρές ατασθαλίες σε υποθέσεις αλλαγών πορισμάτων για τα αίτια πυρκαγιών. Ο τότε αξιωματικός επικεφαλής της Ανεξάρτητης Διωκτικής Υπηρεσίας Α. Γκουρμπάτσης, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τότε είχε καταθέσει στη δικαιοσύνη σημαντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος και δεν πτοήθηκε από τις προτροπές να μην το κάνει. Πλην όμως η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο.
Κάποιες αναφορές από την τηλεφωνική συνομιλία Ματθαιόπουλου – Λιότσιου είναι αυταπόδεικτα λανθασμένες και κάποιες άλλες ελεγχόμενες, δείγμα ότι δεν πρόκειται για αξιόπιστο υλικό, ώστε να χρησιμοποιείται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Το ύφος όμως και επιμέρους αναφορές μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να δείξουν την κυνικότητα αλλά και την ύπαρξη στελεχών με αρκετά «σκοτεινές» μεθόδους και δραστηριότητες μέσα στην Πυροσβεστική που δρουν με κύριο γνώμονα την προσωπική ανέλιξη και όχι την αποστολή της Υπηρεσίας. Αυτό άλλωστε επεσήμανε σε δηλώσεις της και η πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη – η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την τραγωδία στο Μάτι – λέγοντας ότι «συγκλονίζει το παιχνίδι της καρέκλας με τίμημα ανθρώπινες ζωές» και επισημαίνοντας ως σοκαριστικό «αξιωματικοί να μιλάνε για περίπτωση φωτιάς όπου θα εγκαταλειφθούν άνθρωποι προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους»
Σε δηλώσεις της η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν εγκαλεί την εφημερίδα Καθημερινή για τη δημοσίευση των συνομιλιών αλλά για το γεγονός ότι τις υιοθέτησε χωρίς να ερωτηθεί η ίδια. Παράλληλα η πρώην Υπουργός τόνισε ότι αυτή η συνομιλία φέρεται να καταγράφεται το μήνα Σεπτέμβριο όταν η ίδια δεν είχε ακόμη γνωρίσει την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, γεγονός που καθιστά προβληματικό να την επικαλείται ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Σημείωσε δε πως το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ένα παρακράτος.
Η δικαστική διερεύνηση και η κατάθεση της Όλγας Γεροβασίλη
Η πρώην Υπουργός έχει καταθέσει το Μάρτιο στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης που είναι σε εξέλιξη για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Τη στιγμή της κατάθεσής της όμως δεν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των συνομιλιών ή ο,τιδήποτε σχετικό. Άλλωστε, όπως σημειώνει, το θέμα της δικαστικής διερεύνησης χειρίστηκαν αυτόνομα και με αυξημένες αρμοδιότητες ο Εισαγγελέας Η. Ζαγοραίος και ο ειδικός πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος, ανεξάρτητα από την πολιτική ή τη φυσική ηγεσία.
Η υποκλοπή της συνομιλίας των Ματαθαιόπουλου και Λιότσιου έχει παραδοθεί από τον Λιότσιο στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτόν έχει καταθέσει δύο φορές και όπως υποστηρίζει, έχει αναφέρει πρόσωπα από την Πυροσβεστική ή ανεξάρτητες αρχές που υποστηρίζει ότι τον εμπόδισαν από τη διερεύνηση.
Την ίδια περίοδο, ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Αθανάσιος Μαρνέρης ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε πρόσωπα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για το αδίκημα της έκθεσης, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές μόνον κατηγορίες. Αίτημα όμως που δεν έγινε αποδεκτό στη συνέχεια από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, κάτι που ενδεχομένως, οδηγεί σε συμπεράσματα για την αξιοποίηση ή μη του υλικού και των καταθέσεων του Λιότσιου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >