Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η εξέγερση στις ΗΠΑ συνεχίστηκε χθες Τρίτη, αγνοώντας επιδεικτικά τις απαγορεύσεις καθώς και τις προειδοποιήσεις Τραμπ για επέμβαση του στρατού. Νεκροί και χιλιάδες συλλήψεις, σημαντικές πόλεις με απαγόρευση κυκλοφορίας όπως η Νέα Υόρκη, όπου διαδηλωτές λεηλάτησαν εμβληματικά καταστήματα πολυτελείας στην 5η Λεωφόρο, επέκταση των εστιών διαμαρτυρίας και των συγκρούσεων , όπως φαίνεται στο χάρτη επάνω (κόκκινες κουκίδες) παρά την επέμβαση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς (κίτρινες περιοχές).
Όλα ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, με την ανάρτηση του βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Θα είχε άραγε ξεκινήσει, θα είχε τέτοια διάρκεια και εξάπλωση η αυθόρμητη εξέγερση, αν δεν υπήρχε το βίντεο αυτό καθώς αυτά τα χιλιάδες οπτικά-ντοκουμέντα που επακολούθησαν, τραβηγμένα με τα κινητά τηλέφωνα;
Ερασιτεχνικά βίντεο χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις, από την «επανάσταση του youtube» στην αραβική άνοιξη του 2011, μέχρι το κίνημα occupy wall street την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ. Αλλά αυτή τη φορά είχαμε μια πραγματική εικονική καταιγίδα, που πλημμύρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα με τους δημοσιογράφους που είναι αδύνατον να είναι παντού, τα βίντεο αυτή τη φορά δεν απαθανάτισαν μόνο την αστυνομική βία ή τις διαδηλώσεις, όπως στις προηγούμενες εξεγέρσεις: είδαμε σκηνές βίας αλλά και συμφιλίωσης, διαλόγους ανάμεσα σε διαδηλωτές που τσακώνονται πριν αγκαλιαστούν. Ένας διαγωνισμός ερασιτεχνικών ταινιών μικρού μήκους.
Ήταν τέτοια η δύναμη τους, ώστε δίχασε και τους «ταχυδρόμους» που τα μεταφέρουν. Για πρώτη φορά το twitter αποφάσισε να επισημάνει αναρτήσεις Αμερικανού προέδρου ως παραπλανητικές και να κατεβάσει μία, επειδή παρακινούσε σε βία: «όταν αρχίζει η λεηλασία, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί». Της απόφασης προηγήθηκε, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, έντονη συζήτηση μέσα στην εταιρεία, με τους διαφωνούντες να επισημάνουν ότι οι απόψεις πολιτικών, ότι και να λένε, έχουν ενημερωτική αξία.
Αλλά εκεί όπου σημειώθηκε εξέγερση ήταν στο πιο συντηρητικό Facebook. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν ικανοποιήθηκαν από τους ελιγμούς του ιδρυτή της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο δωρεά 10 εκατ. δολαρίων σε αντιρατσιστικές οργανώσεις, λες και όλα σε αυτή τη χώρα μπορούν να διευθετούνται με δολάρια. Κατέβηκαν σε ένα είδος απεργίας( οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι λόγω πανδημίας) σταματώντας να δουλεύουν σε ένδειξη συμπαράστασης στους εξεγερμένους και διαμαρτυρόμενοι συγχρόνως για την «ουδετερότητα» που η ηγεσία θέλει να κρατήσει.
«Δεν δικαιολογείται η ρητορική μίσους που υποστηρίζει τη βία εναντίον Μαύρων διαδηλωτών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε ένας υπάλληλος του Facebook σε έναν εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψαν οι New York Times. «Μαζί με τους Μαύρους υπαλλήλους της εταιρείας και όλα τα άτομα με ηθική συνείδηση, ζητώ από τον Μαρκ να κατεβάσει αμέσως την ανάρτηση του Προέδρου, που υποστηρίζει τη βία, τη δολοφονία και τις απειλές εναντίον των Μαύρων».
«Η έλλειψη ραχοκοκαλιάς αυτής της αδύναμης ηγεσίας, θα κριθεί από την ιστορία», έγραψε ένας άλλος υπάλληλος, ενώ συνάδελφοι του κατέφυγαν στο ..twitter! Πoστάροντας τσιτάτα του περίφημου κληρικού και αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου που επισημαίνουν ότι όταν σε μια αδικία κρατάς ουδέτερη θέση, βοηθάς τον ισχυρό καταπιεστή. Και πράγματι έχουν δίκιο, γιατί το facebook, με τους εκατοντάδες υπαλλήλους και τους αλγόριθμους που ελέγχουν τις αναρτήσεις, ποιες να κόψουν και ποιες να προωθήσουν, προσποιείται αλλά δεν είναι ουδέτερο.
Υπάρχουν όμως στιγμές στην ιστορία που ότι και να κάνουν οι ασπόνδυλοι Ζούκερμπεργκ, δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της. Το ίδιο ισχύει και για το ρόλο των εκατοντάδων βίντεο από τα smartphones. Οι εικόνες από τη στυγνή δολοφονία του Φλόυντ είναι σοκαριστικές, αλλά όπως εύστοχα θύμισε ο τραμπιστής Αδωνις Γεωργιάδης και εμείς «Τα χαμε ζήσει κι εδώ τον Δεκέμβρη του 2008», όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, χωρίς live καταγραφή του εγκλήματος.
Φυσικά υπήρξε τότε ένα βίντεο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο καταρρίπτοντας την απόπειρα της αστυνομίας για τη συγκάλυψη του , αλλά έτσι κι αλλιώς η εξέγερση είχε ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα μετά το φονικό. Γιατί το δολοφονικό περίστροφο του Κορκονέα ήταν η σπίθα σε έναν κοινωνικό κάμπο έτοιμο, από τα σκάνδαλα της τότε κυβέρνησης μέχρι το θυμό της πρωτοεμφανιζόμενης «γενιάς των 700 ευρώ», να πάρει φωτιά.
Αυτό δηλαδή που δεν μπορεί να καταλάβει ο Τραμπ και οι οπαδοί του, είναι ότι πίσω από τη γενικευμένη διαμαρτυρία κρύβονται βαθύτεροι λόγοι. Εδώ είναι ακριβώς η αξία των βίντεο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων: σε πολλά οι Λευκοί είναι περισσότεροι και πρωταγωνιστούν. «Παρατηρητές και άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις », έγραφαν οι New York Times, «λένε ότι δεν είχαν δει ποτέ τέτοια θλίψη και τόσο θυμό». Με ή χωρίς smartphone, στις 40 και πλέον «κόκκινες» πόλεις σιγοβράζει η οργή για τα 40 εκατομμύρια των ανέργων, για τη βαθιά κρίση, κοινωνική, πολιτική και αξιών που περνάει η αμερικανική κοινωνία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >