Οι Αλγερινοί βουλευτές κατέθεσαν πριν λίγες μέρες πρόταση νόμου με στόχο την ”ποινικοποίηση” της γαλλικής αποικιοκρατίας προσβλέποντας στη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εκδίκαση των αποικιοκρατικών εγκλημάτων ή αλλιώς την μεταφορά τους σε διεθνή δικαστήρια. Ο ιστορικός Benjamin Stora σε συνέντευξή του στη Le Monde συμπεραίνει ότι εχθρικές μνήμες αναθερμάνθηκαν για τις δύο χώρες.
Μοιάζει με ειρωνική ηχώ. Πριν πέντε χρόνια Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν έναν νόμο για το ”θετικό” ρόλο, που έπαιξε η γαλλική αποικιοκρατία κυρίως στην Βόρεια Αφρική, μία διάταξη, που απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Κάποιοι από τους Αλγερινούς ομολόγους τους ανακαλούν την αποικιοκρατική περίοδο.
Φυσικά τα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης δεν δέχθηκαν με χαρά την κίνηση αυτή. Η βουλευτής του UMP Thierry Mariani, ζήτησε την επικύρωση μίας γαλλοαλγερινής συμφωνίας πρόταση, που υιοθετήθηκε μέσα στο τεταμένο κλίμα της Τρίτης. Ο πρόεδρος των βουλευτών του Nouveau centre, François Sauvadet, ζήτησε την διασαφήνιση της πρωτοβουλίας αυτής από την αλγερινή κυβέρνηση.
Τέλος, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Bernard Kouchner καταπράυνε την ατμόσφαιρα υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Αλγερίας δεν έχει πάρει θέση πάνω στην πρόταση οπότε η εγγραφή της στην ημερήσια διάταξη είναι σίγουρη.
Ο ιστορικός Benjamin Stora, καθηγητής στο Paris 13 και συγγραφέας του βιβλίου «Το μυστήριο του De Gaulle. Η απόφασή του για την Αλγερία», σε συνέντευξη του στην Le Monde, υποστηρίζει ότι από το 2005 και το επεισόδιο για τον «θετικό ρόλο» της αποικιοκρατίας, προέκυψε η ιδέα της αντίδρασης στην Αλγερία μέσω ενός αντίστοιχου νόμου. Σήμερα η ιδέα αυτή κάνει ξανά την εμφάνισή της λίγο πριν την το σημαντική ημερομηνία του επόμενου συνεδρίου του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) τον Μάρτιο. Ο Benjamin Stora πιστεύει ότι η μορφή και το περιεχόμενο του υπό συζήτηση αλγερινού νόμου είναι πολύ γενικά και ασαφή ακόμη.
Όσον αφορά τις σχέσεις Αλγερίας –Γαλλίας, ο Benjamin Stora τις χαρακτηρίζει πολύ καλές μετά την απελευθέρωση ειδικά στο οικονομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι οι αναμοχλεύονται μνήμες έριδας λόγω της μη επαρκούς κριτικής εξέτασης της αποικιοκρατικής περιόδου στο σύνολό της. Το συμβολικό όριο στην εξέταση της ιστορίας συνεχίζει να τίθεται στον πόλεμο της περιόδου 1954-1962.
Σχολιάζοντας τη ομιλία του Nicolas Sarkozy στην Κωνσταντίνη τον Οκτώβριο του 2007, λέει ότι ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την αποικιοκρατία με την ευρεία έννοια, και έτσι οι Αλγερινοί θεώρησαν αντιφατική την ομιλία αυτή σε σχέση με τον λόγο του Φεβρουαρίου του 2007, που επικαλείται την εκπολιτιστική αποστολή της Γαλλίας. Θεωρεί ότι η Αλγερία επιδιώκει την αναγνώριση της φύσης του αποικιοκρατικού συστήματος, των σφαγών και του πολέμου και κυρίως των σφαγών της Κωνσταντίνης το 1955, της μάχης του Αλγερίου το 1957, της χρήσης βομβών ναπάλμ ή των συνεπειών των ατομικών πειραμάτων στην Σαχάρα στους ντόπιους πληθυσμούς.
Ο Benjamin Stora θεωρεί ότι η διαμάχη, που γεννιέται έχει αρχίσει να αγγίζει την ευαίσθητη αλγερινή κοινωνία. «Μπορεί να το ξεχνάμε στη Γαλλία αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κατά τον Πόλεμο της Αλγερίας. Από τη μία, ο πολιτικός εθνικισμός παραμένει ζωντανός ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η αίσθηση στην αλγερινή κοινωνία ότι οι εθνικιστικές κινήσεις ενορχηστρώνονται για πολιτικούς σκοπούς.», λέει. Αναλύοντας τις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτικών τις συνδέει με τον πόλεμο της Αλγερίας. Λέει ότι υπάρχει ακόμη μία παράδοση άρνησης του πολέμου και των βασανιστηρίων στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ότι δεν έχει προκύψει μία κοινή αντίληψη πάνω στην αποικιοκρατία και την ανεξαρτησία της Αλγερίας.
Πηγή: Le Monde
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >