Νομοσχέδιο που καλεί τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας υπερψήφισε η  ρωσική Κρατική Δούμα την Τρίτη.

Ads

Η ολομέλεια κλήθηκε να ψηφίσει ανάμεσα σε δύο παρόμοιες προτάσεις:

  1. Του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αναγνώριση, από τη Ρωσία, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ – που τελικά υπερψηφίστηκε – η οποία στέλνει την πρόταση της Δούμας προς τελική κρίση στον πρόεδρο.
  2. Του κόμματος του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», που πρότεινε να αποσταλεί στον πρόεδρο η πρόταση αναγνώρισης, αφού προηγηθεί συννενόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο Πούτιν απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το τι θα κάνει με την πρόταση της Δούμας. Μιλώντας σχετικά κατά τη συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε γενικά ότι η «έκκληση» της Κρατικής Δούμας για αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ υποδηλώνει ότι «οι βουλευτές είναι ευαίσθητοι στην κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ότι στη Ρωσία «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συμπάσχει με τους κατοίκους του Ντονμπάς, τους υποστηρίζει και ελπίζει ότι η κατάσταση εκεί θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο για αυτούς».

Ads

Καταδικάζει η ΕΕ

Αντίθετα, η ΕΕ βγάζει «καπνούς». Ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ».

Προσθέτει ότι «η υποστήριξη και η δέσμευση της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της παραμένει ακλόνητη».

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δεσμευτεί με καλή πίστη στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής».