Την αντίδραση των δικηγόρων προκάλεσε η αγόρευση και ειδικότερα οι αναφορές στους συνηγόρους υπεράσπισης της εισαγγελέα, Αριστοτελίας Δόγκα, στη δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ads

Η συγκλονιστική, όπως χαρακτηρίστηκε, εισαγγελική αγόρευση της Α. Δόγκα, δέχθηκε θερμή αποδοχή από πολλούς, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, η αμφισβήτηση του ρόλου του συνηγόρου υπεράσπισης ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και η αναφορά της πως πήγαν να συσκοτίσουν την υπόθεση προσβάλλουν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα. 

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Σκέρτσου κατά εισαγγελέα στη δίκη Τοπαλούδη: «Τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή»

Ο Δ. Βερβεσός με δήλωση – καταγγελία του ζητάει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εισαγγελέως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά της εισαγγελικής λειτουργού, ζητώντας παράλληλα από την πρόεδρο του δικαστηρίου να την επαναφέρει στη δικονομική τάξη και να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές προς τους δικηγόρους αναφορές της.

Ads

Ένταση στο δικαστήριο

Μάλιστα η δήλωση του προέδρου των δικηγορικών συλλόγων παρουσιάστηκε και στο δικαστήριο, προκαλώντας ένταση και αντιδράσεις, τόσο από την εισαγγελέα και την έδρα, όσο και από τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη. Συγκεκριμένα, εντός του δικαστηρίου παρουσιάστηκε ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε από την έδρα τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση. Η παρέμβασή του έγινε τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης. 

Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους». Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος». «Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως», απάντησε ο Γιώργος Κλεφτοδήμος με την εισαγγελέα να παίρνει τον λόγο και να αναφέρει πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής, ενώ ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία του συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Ακολούθησε ένταση και η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν, ανακοινώνοντας προσωρινή διακοπή της δίκης.  

Λίγη ώρα αργότερα, το δικαστήριο επανήλθε στην έδρα, με την πρόεδρο να ζητά από τους δικηγόρους να παραμείνουν με τις τοποθετήσεις τους μόνο στα ζητήματα της δίκης. Παράλληλα η εισαγγελέας Αρ. Δόγκα ενημέρωσε πως επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της για να του δηλώσει την πρόθεσή της να απέχει, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. Η εντολή που δόθηκε από τον προϊστάμενό της ήταν να παραμείνει στη θέση της.

Στην επίμαχη επιστολή του, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ο Δημήτρης Βερβεσός αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν τη συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

“Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση, αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί”.

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό. 

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου».

Τι είπε η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα στην αγόρευσή της

Στην πολύωρη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα έθεσε την φρικιαστική δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στο ευρύτερο κοινωνικό, πατριαρχικό πλαίσιο, αναδεικνύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ουσία του εν λόγω εγκλήματος ως γυναικοκτονία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στους γονείς του θύματος: «Θα κλείσω με το ίδιο τρόπο, ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή. Ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Ένα κορίτσι με όνειρα, με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής τους (σσ: δείχνοντας προς τους κατηγορούμενους). Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία».

Λες και «απαντούσε» «προφητικά» στις αιχμές εναντίον της, που θα ακολουθούσαν, μεταξύ άλλων και για τον «προσωπικό τόνο» της αγόρευσής της, η Εισαγγελέας σημείωσε: «Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Και σε άλλο σημείο: «Αυτή την υπόθεση της Ελένης – Ελένη θα την λέω εγώ – την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε. Αυτή η υπόθεση με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από τη αρχή εκτενώς. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Έμαθα ότι ήμουν εγώ η εισαγγελέας και έκτοτε έγινε η δική μου υπόθεση. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

Αποδομώντας την στάση των κατηγορουμένων, σημείο επί του οποίου «πιάστηκε» ο Δ. Βερβεσός για να ζητήσει την πειθαρχική δίωξή της, η Εισαγγελέας ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι εξαρχής με δικονομικά τερτίπια ήθελαν να συσκοτιστεί η υπόθεση. (…) Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλλείματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα όταν δεν είναι συνεννοημένοι ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι (…) Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. “Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς” και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί. Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν και δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι. Ευχαριστώ τους ενόρκους αυτής της δίκης για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την υπόθεση».

Και συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενη και στην απόδοση Δικαιοσύνης: «Η πρώτη απολογία του Αλέξανδρου (21χρονου) είναι η μόνη που είναι πιο κοντά στα γεγονότα. … Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους των κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας».

Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο, σχετικά: «Δικάσαμε υπό συνθήκες πρωτόγνωρες. Διανοήθηκε ποτέ κανείς ότι θα φοβηθεί το κοροναίο να δικάσει αυτή την υπόθεση; Ο δικαστής δεν είναι Δημόσιος υπάλληλος. Θα δικάζανε ακόμη και αν γίνονταν πόλεμος, θα είχαμε τα έκτακτα στρατοδικεία. Αυτό πρέπει να κάνουν οι δικαστές …».

Απευθυνόμενη και πάλι στους γονείς της Ελένης, η Εισαγγελέας πρόσθεσε ακόμη μερικές σκέψεις της σε ό,τι αφορά στην απόδοση της Δικαιοσύνης, οι οποίες επίσης, εκ των υστέρων, λειτουργούν και ως «απάντηση» στις αντιδράσεις: «Υποκλίνομαι στο ήθος, σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχε αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς όσο και να μην επιτρέπεται έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Για τον τρόπο που διεξήχθη η δίκη, ειδικά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των κατηγορουμένων, η Εισαγγελέας τόνισε: «Φυσικά και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα, έχουν περισσότερα μάλιστα από όσα έχει η πολιτική αγωγή και το θύμα. Και αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Το πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι κατηγορούμενοι δεν εξαρτάται από το δικαστήριο. Άκουσα τους συνηγόρους να λένε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (ο Ροδίτης) είχε πυρετό και δεν εισακούσθηκε. Διακόψαμε συνέχεια, εδώ για να πιεί το καφεδάκι του, το νερό του …μόνο αέρα δεν του κάναμε. Εσείς ποτέ δεν μας είπατε ότι έχει πυρετό. Ζήτησα ακόμη και μπουφάν να του φέρουν. …Καλώς τον πήγαν στο Θριάσιο, έχει δικαίωμα, τον περιθάλψανε έτσι έπρεπε να γίνει. Κανένα δικαίωμα δεν παραβιάστηκε μόνο ξενοδοχείο δεν το κάναμε εδώ ..τα καφεδάκια του τα πάντα όλα».

Ενώ, απευθυνόμενη εκ νέου στους γονείς της Ελένης τους κάλεσε να μην δεχθούν υποκριτική «συγγνώμη»: «Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής. Η αδελφή του δεύτερου κατηγορουμένου διέσυρε τη μνήμη της τεθνεώσας. Μας είπε ότι ο αδελφός της είχε σχέση με την Ελένη. Όλα είναι ψέματα για τη σχέση. Μου έκανε εντύπωση που η αδελφή του β κατηγορούμενου (του Λούτση) είπε πως αφού είχε πάει ο αδελφός της με την Ελένη γιατί να την βιάσει; Ακούστε απόψεις! Είναι και εκπαιδευτικός. Δεν ξέρει ότι και σχέση να έχεις και γάμο η γυναίκα μπορεί να αρνηθεί; Ο κατηγορούμενος όταν εγώ τον εξέταζα άδειασε ακόμη και την αδελφή του. Είναι αδίστακτος, μόνο το δικό του σαρκίο. Είχαν στοχεύσει το παιδί σας, έχουν συλλάβει το σχέδιο».

Τεκμηριώνοντας την παραπάνω διαπίστωσή της σημείωσε: «Είχαν ραντεβού με άλλες αλλά δεν «τους έκατσε» όπως είπαν… Ήταν αποφασισμένοι. Το είχαν κάνει ήδη αυτά με άλλη κοπέλα. Την επόμενη ημέρα ο β κατηγορούμενος πήγε σε εκδιδόμενη. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη συνάντηση με τα άλλα δυο κορίτσια που περιέγραψε ο β κατηγορούμενος στην απολογία τους. Είχαν συλλάβει στο μυαλό τους ότι τις πάνε στο εξοχικό στους Πέυκους, βάζουν τις κοπέλες να δουν πορνό και τις βιάζουν.Δεν υπήρχε περίπτωση οι δυο αυτοί χαρακτήρες, κατά τον τοξικό τρόπο που λειτουργούν, να τους ξέφευγε η Ελένη μετά τα αποτυχημένα ραντεβού που είχαν πριν με άλλες κοπέλες. Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή.».

Η Εισαγγελέας δεν άφησε εκτός της αγόρευσής της και «γκρίζα» σημεία της υπόθεσης, μέχρι να φτάσει στην εκδίκαση: «Η αλήθεια περιγράφεται επακριβώς στο βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Ρόδου και στην πρόταση της εισαγγελέως Εφετών προς το συμβούλιο. Υπάρχουν παραλείψεις από την ανάκριση στην Ρόδο. Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο κ. Μπούκουρας (σσ: ο πατέρας του Ροδίτη) έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του…Του πήραν και τη δεύτερη υπόθεση με το φερόμενο βιασμό ΑΜΕΑ που φέρεται να διέπραξε ο κ. Λούτση, …Είναι τύχη που ενεπλάκη ο κ. Ζόβας, αν δεν είχε εμπλακεί δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη».

Και πρόσθεσε: «Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα ….Ευτυχώς που κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ. Η τύχη βοήθησε να φυσάει νοτιάς και το σώμα αντί να πάει μέσα όπως ήθελαν η να πάει στο βυθό ή στην Αίγυπτο, έμεινε κοντά στην ακτή. Δεν είναι νοήμονες να καταλάβουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν πιθανόν να μην τους βγει. Δεν έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή τους, έτσι τους έχουν μεγαλώσει. Βοήθησε το τατουάζ αυτό το όμορφο τριαντάφυλλο, το κ. Ζόβα να ταχτοποιήσει το σώμα.».

Μάλιστα, αναφερόμενη στον πατέρα του Ροδίτη η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι γνώριζε: «Γι’ αυτό έκρυβαν το γιο τους όταν πηγαίνει ο Ζιόβας και τον ψάχνει. Τον έχουν προετοιμάσει, τι θα πει όταν εμφανίζεται στις αρχές. Η γιαγιά έχει ακούσει, δεν μπορώ να πω ότι εκείνη τη στιγμή ότι πίστευε ότι πάνω σκοτώνουν. Αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Θέλω να ερευνηθεί. Πιθανόν μπορεί να νόμιζε ότι συνέβαιναν τα συνήθη όργια που είχε συνηθίσει το αυτάκι της. Να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας και να σταλούν στις εισαγγελικές αρχές για ευθύνες του πατέρα του Ροδίτη, όσον αφορά την εξαφάνιση του στρώματος, εκεί όπου μαρτύρησε η Ελένη».

Ακόμη, η εισαγγελέας είπε ότι ο πατέρας θα πρέπει να ερευνηθεί και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, διότι όπως είπε, πίεσε συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο «για να βγάλει το γιο του ψυχωτικό» και να αλλάξει εκ των υστέρων στιγμιογράφηση ώστε να είναι ακαταλόγιστος. «ΤΟ ΚΕΘΕΑ πάντως δεν έχει διαγνώσει τίποτα ψυχωσικό στον κατηγορούμενο, ο οποίος τα έχει τετρακόσια και έδινε και θεατρικές παραστάσεις εδώ ….».