Μια εβδομάδα συνεδριάσεων συμπληρώνει η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ενώ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Εξεταστική για το Βατοπέδι εξέλεξε ως πρόεδρό της τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη. Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Θεσμων της Βουλής αναγνώσθηκε κεκλεισμένων των θυρών το πόρισμα της ΕΥΠ για τις υποκλοπές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής και γι’ αυτή την υπόθεση.
Να αποσταλεί ολόκληρη η δικογραφία της υπόθεσης Siemens στη Βουλή ζητά με ομόφωνη ανακοίνωσή της η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση. Με επιστολή της, η επιτροπή ενημερώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης πως «μικρό μόνο μέρος της δικογραφίας που έχει αποσταλεί», προσθέτοντας ότι αν καθυστερήσει κι άλλο η δικογραφία, θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Παράλληλα, η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, όπως αναφέρει ο Σκάι, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens πως εκτός από το ένα εκατομμύριο μάρκα που δόθηκαν στο Θεόδωρο Τσουκάτο υπήρχε και ένα εκατομμύριο ευρώ σε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία που ήταν για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσιογράφος περιέγραψε επίσης το υπόγειο δίκτυο που συνέδεε τα ταμεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη Siemens.
Η γερμανική εταιρεία γνώριζε για το νόμο του Γ. Αλογοσκούφη, περί «επαναπατρισμού» κεφαλαίων πριν κατατεθεί και έσπευσε να καταθέσει 20,9 εκατ. ευρώ στη Societe Generale, στην Κηφισιά, μόλις ψηφίστηκε, ανέφερε, υποστηρίζοντας τα λεγόμενά σε καταθέσεις στελεχών της μητρικής εταιρείας, ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης. Από την απολογία του Μιχάλη Χριστοφοράκου προέκυψε ότι είχαν ανοιχθεί δύο λογαριασμοί ύψους 600.000 και 400.000 ευρώ αντίστοιχα σε τράπεζα της Ελβετίας, όπου μέλη του ΠΑΣΟΚ – μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος – όπως εκτίμησε η κ. Μπουγάτσου του διαμήνυσαν να παραμείνουν τα ποσά.
Επιπλεόν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η δημοσιογράφος δήλωσε ότι η Siemens διέθετε χρήματα και σε εκπροσώπους του Τύπου, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Αλληλλεγγύη και η «Action Aid» της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής, μέσω χορηγιών.
Έκανε λόγο για διαχρονική σχέση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με τη Siemens, αναφέροντας ότι ο νόμος περί προγραμματικών συμβάσεων για τις προμήθειες που ψηφίστηκε το 1996 από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, είχε ως αποτέλεσμα να βάλει η Siemens στα ταμεία της 885 εκατ. ευρώ έως το 2004, αλλά και η Intrakom 1,2 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενη στον ΟΣΕ, η δημοσιογράφος σημείωσε ότι «έκλεισε δουλειές ύψους 700 εκατ. ευρώ και περιελάμβαναν ακόμη και την προμήθεια βαγονιών που δεν ήταν συμβατά με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Για τη σχέση ΟΣΕ – Siemens, είχε ενημερωθεί ο Κ. Καραμανλής, από υπηρεσιακούς παράγοντες που, όμως, “έφαγε το μαύρο χώμα”».
Την Τρίτη, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να αποστείλουν έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη καθυστέρηση στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.
Η κοινή πρόθεση όλων των βουλευτών – μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens για διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης, κατά πολλούς υποκρύπτει και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης, με την κλήση δεκάδων μαρτύρων των οποίων η παρουσία δεν ήταν απαραίτητη, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα του Έθνους.
Παρά το αρχικά συναινετικό κλίμα κατά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής για την Siemens, σύντομα σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των βουλευτών και το κλίμα μετατράπηκε σε πολεμικό. Όταν ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Ιωσήφ Βαλυράκης τόνισε πως «αποδεικνύεται με τρόπο εξόφθαλμο ότι εκτός από την πολιτική συγκάλυψη που επιχειρήθηκε με την απόρριψη δύο φορές του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Siemens (επί κυβέρνησης ΝΔ) και στη Δικαιοσύνη επιχειρήθηκε εγκληματική συγκάλυψη από τον αρμόδιο ανακριτή», προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και μέλους της επιτροπής Κώστα Τζαβάρα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει τις πομπές του από τη μαρτυρία Τσουκάτου», ενώ τόνισε ότι «ο κ. Βαλυράκης δεν πρέπει να εκφράζει τέτοιου είδους κρίσεις όταν υποχρεούται εκ της θέσεώς του να διατηρεί αυστηρή πολιτική ουδετερότητα».
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων σημειώθηκε, όταν μετά το πέρας της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γιάννη Παπανικολάου, ο Κώστας Τζαβάρας επιτέθηκε κατά του Β. Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «υποβάλλει κατευθυνόμενες ερωτήσεις στον μάρτυρα».
Εν τω μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη απέστειλαν χθες τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία κάνουν λόγο για «μεθοδευμένη καθυστέρηση» στην αποστολή του συνόλου της δικογραφίας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο Εξεταστικής για τις υποκλοπές
Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναγνώσθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, το πόρισμα της ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς ωστόσο να μοιραστεί αντίγραφο του 12σέλιδου κειμένου στα μέλη της, ούτως ώστε να τηρηθεί το απόρρητο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, το πόρισμα «εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ» και αποκαλύπτει τις «προθέσεις να συγκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο», ενώ αναφέρουν ως παράδειγμα τον ισχυρισμό που διατυπώνεται, ότι το «παρείσακτο λογισμικό» μέσω του οποίου έγινε εφικτή η παρακολούθηση τηλεφώνων έκλεισε στις 15 Μαρτίου 2005, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα από τον χρόνο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει γνώση των υποκλοπών στις 8 Μαρτίου 2005, όταν ο πρόεδρος της εταιρείας Vodafone Γ.Κορωνιάς, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την επομένη του θανάτου του στελέχους της εταιρείας Κώστα Τσαλικίδη.
Η εφημερίδα Καθημερινή υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισήμανανότι το κείμενο της ΕΥΠ παρουσιάσει σημαντικά κενά και ελλείψεις, όπως το σημείο όπου «απαλλάσσονται των ευθυνών» τους τόσο η Vodafone όσο και η κατασκευάστρια του παράνομου λογισμικού Εricsson. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «τρίγωνο» της πλατείας Μαβίλη, αλλά και σε «τηλέφωνα-σκιές» στις ΗΠΑ και στην Αλβανία, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη για «το ποιος εν τέλει ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις».
Μετά την ανάγνωση του πορίσματος, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθούν όλοι οι φάκελοι και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η ΕΥΠ για την εκθεσή της, ενώ θα ζητηθεί και από τη Δικαιοσύνη η δικογραφία που είχε τεθεί στο Αρχείο. Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να ζητήσει να μετατραπεί σε Εξεταστική.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >