Το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη, εξέλεξε ως πρόεδρό της η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ παράλληλα προχώρησε σε αντικατάσταση των Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, έπειτα από κατόπιν αμφισβητήσεων του δικαιώματος συμμετοχής τους από τη ΝΔ.

Ads

Οι 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λόγω «υπονοιών μεροληψίας», όπως γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, έπειτα από σχετικές ενστάσεις, αντικαταστάθηκαν από τους Ντίνο Ρόβλια και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δικαιώνεται, υπό προϋποθέσεις, και η ένσταση του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Δένδια – ένσταση στην οποία, ωστόσο, δεν επέμεινε η πλειοψηφία.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής δικρίνει προθέσεις αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου, σχολιάζοντας την αυτοεξαίρεση δύο βουλευτών του κόμματός του.

Ads

«Η ΝΔ παρερμηνεύει σκόπιμα το θεσμικό ρόλο του Βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, επιμένει στην εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή του Βατοπεδίου με το επιχείρημα ότι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή. Πρόκειται καταφανώς για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τακτική που αποκαλύπτει τις πραγματικές και διαχρονικές προθέσεις της ΝΔ να εμποδίσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας», αναφέρει ο κ. Παπουτσής στη δήλωσή του.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα οι εργασίες της να διεξαχθούν αμισθί για τους βουλευτές. Η Επιτροπή ζήτησε το υπόλοιπο της ποινικής δικογραφίας της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και την ποινική δικογραφία της πρώην προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη.

Σύμφωνα με απόφασή της, η επιτροπή θα κινηθεί προς τις κατευθύνσεις της πορείας του χρήματος που διακινήθηκε προς και από την Μονή, καθώς και της αναζήτησης των ευθυνών, για τη μη επιστροφή στο Δημόσιο, του συνόλου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή αντί της λίμνης Βιστωνίδας.