Με την κατάθεση επτά μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17 Νοεμβρίου του 2020.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν πολλές καταγγελίες για όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα την απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω της πανδημίας, ενώ η σύλληψη του φοιτητή του ΕΜΠ, Ορέστη Καττή, έγινε στην πιλοτή του σπιτιού του. Μαζί του στο εδώλιο κάθονται η αδερφή του, φοιτήτρια Νοσηλευτικής Λυδία Καττή, ο φοιτητής Πληροφορικής Νικόλας Καβακλής και ο εργαζόμενος Μάκης Λιβάνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι μάρτυρες κατηγορίας είναι όλοι αστυνομικοί και συνεχίζουν να έρχονται στο δικαστήριο παρόλο που έχουν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους και δεν χρειάζεται να περιμένουν στον αύλειο χώρο της Ευελπίδων από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Και τη Δευτέρα η διμοιρία της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ντυμένη με πολιτικά, αποχώρησε από τα δικαστήρια μόνο αφότου έφυγαν όλοι όσοι ήταν εκεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στην κατάθεσή της η Παναγιώτα Μπόμπου, μητέρα του Ορέστη και της Λυδίας Καττή, ανέφερε πως ήταν μαζί με τα παιδιά της «στα πενήντα μέτρα από το σπίτι μας, όταν εμφανίστηκαν μηχανάκια με αστυνομικούς. Τα παιδιά φοβήθηκαν και έτρεξαν στην πιλοτή του σπιτιού μας. Τέσσερις αστυνομικοί εγκλώβισαν τον Ορέστη σε ένα αυτοκίνητο, είχε τέσσερα κλομπ πάνω του. Φώναζα “αφήστε τον, είναι το παιδί μου” και μου απαντούσαν: “Εχουν οι πουτάνες γιο; Εδώ θα γίνει ο τάφος σου”. Με έσπρωξαν και έπεσα κάτω» είπε.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας της οικογένειας, Δημήτρης Καττής, ο οποίος έφτασε λίγο αργότερα στο σημεία. «Ο επικεφαλής αστυνομικός με διαβεβαίωσε ότι πρόκειται περί παρεξήγησης και μου είπε να πάμε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, όπου θα αφεθεί ελεύθερος ο Ορέστης. Ομως εκεί μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν πού είναι. Ξαφνικά έρχονται καταπάνω μας μηχανάκια με αστυνομικούς. Με περικυκλώνουν, μου βάζουν χειροπέδες, δεχόμουν χτυπήματα στο κορμί μου και στο στέρνο. Ζαλίστηκα, έπεσα κάτω, ένιωθα έναν δυνατό πόνο στο στήθος» σημείωσε.

Ads

Τελικά, ο Δ. Καττής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό», «όπου με συνόδευαν δύο αστυνομικοί παντού, οι γιατροί τούς έλεγαν να φύγουν αλλά δεν με άφηναν λεπτό. Τελικά έμεινα τρεις μέρες στον “Ευαγγελισμό” με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Υστερα από τρεις μήνες νοσηλεύτηκα με Covid, διασωληνώθηκα. Οι γιατροί βρήκαν υγρό στο μεσοθωράκιο και μου είπαν ότι προέρχεται από χτύπημα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Καττής κατέθετε με εμφανή δυσκολία στην αναπνοή και οι δικηγόροι των συλληφθέντων (Αντωνία Λεγάκη, Παναγιώτης Σκαρογιάννης, Παλαιολόγος Παλαιολόγος) δεν του έκαναν ερωτήσεις για να μην επιβαρύνουν την κατάστασή του.
​​
​​Από τη δική της μεριά, η δασκάλα –και δημοτική σύμβουλος Αθήνας– Κωνσταντίνα Ρέππα, μητέρα του κατηγορούμενου Νικόλα Καβακλή επεσήμανε στην κατάθεσή της: «Είναι ακατανόητο ό,τι έγινε. Η πορεία είχε τελειώσει και εμείς ήμασταν εκεί επειδή εκεί μένουμε, είναι η γειτονιά μας […] Οταν φτάσαμε στο Α.Τ. για να πάρουμε τον Ορέστη, βγαίνει ένας αστυνομικός και λέει “θα σας γαμήσω”. Ξαφνικά γέμισε ο τόπος αστυνομικούς. Ακούω να λένε ότι κάποιον συλλάβανε και βλέπω το παιδί μου μπρούμυτα, με χειροπέδες, τα πόδια και τα χέρια σηκωμένα. Αν κάποιος από αυτούς με τις αρβύλες πισωπατούσε, θα του έλιωνε το κεφάλι».

Επιπλέον, η Αθανασία Ζάρα, σύζυγος του κατηγορούμενου Μάκη Λιβάνη και οικογενειακή φίλη της οικογένειας Καττή τόνισε ενώπιον του δικαστηρίου: «Μέσα σε πέντε λεπτά εμφανίστηκαν στο Α.Τ. αμέτρητοι αστυνομικοί, άρχισαν να μας χτυπάνε. Ο Δ. Καττής έπεσε αναίσθητος, κάλεσα το ασθενοφόρο, ήρθε πολύ γρήγορα αλλά έφυγε πολύ αργά επειδή δεν το επέτρεπαν οι αστυνομικοί. Ελεγαν ότι κάνει θέατρο και ζητούσαν την ταυτότητά του. Είδα αστυνομικούς να λένε σε ένα νέο κορίτσι, φίλη των παιδιών: “Φύγε μωρή από δω, βρομάει το μουνί σου”. Ρωτούσα πού είναι ο άντρας μου και δύο αστυνομικοί με τα χέρια σταυρωτά μού απαντούσαν “Αίμα… τιμή, Αίμα… τιμή”».

Ο Κώστας Τουλγαρίδης, όπως είπε  θα ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες αλλά «με άφησαν επειδή φώναξα “θα πιάσετε και εμένα που είμαι περιφερειακός σύμβουλος;” […] Οι αστυνομικοί στοχοποίησαν ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και έπεφταν με λύσσα πάνω τους. Ημουν μπροστά στη σύλληψη της Λυδίας, φώναζε σε έναν αστυνομικό να αφήσει τη φίλη της, την Αννα, και αυτός την άφησε και έπιασε τη Λυδία από τα μαλλιά, την έσυρε δέκα μέτρα μέχρι το Τμήμα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Ηρώ Ζιόζια, η δικηγόρος που τράβηξε το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει τη βία που υπέστησαν η μητέρα και η αδερφή του Ορέστη. Όπως σημείωσε, ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε όλα τα περιστατικά και στην κατάθεσή της ανέφερε πως ήταν μια αιφνιδιαστική και απρόκλητη επίθεση αστυνομικών «με έναν δολοφονικό τρόπο που δεν έχω καταφέρει να ξεχάσω μέχρι σήμερα», όπως είπε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, περιέγραψε στο δικαστήριο «το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής που εφαρμόστηκε εκείνη τη μέρα. Ηταν μια πολιτική απόφαση, την οποία η κυβέρνηση αναθεώρησε και γι’ αυτό δεν εφαρμόστηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2021. Κατηγορούμενοι σε αυτή τη δίκη έπρεπε να είναι όσοι εφάρμοσαν αστυνομική βία και όχι αυτοί που την υπέστησαν» επεσήμανε.