Ο Άλεξ Χοκ ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της υπόθεσης Τζόκοβιτς. H οικογένεια του κατάγεται από τον Χορτιάτη και ο παππούς του πολεμούσε με τον ΕΛΑΣ στην κατοχή.
Ο Χοκ είναι εκείνος που αποφάσισε να παραβλέψει την απόφαση του δικαστηρίου και να ακυρώσει την βιζα παραμονής του αθλητή του τέννις Νόβακ Τζόκοβιτς, επειδή είναι ανεμβολίαστος. Πλέον αναμένεται η απόφαση από την εκδίκαση της υπόθεσης, μετά την έφεση που έκαναν οι δικηγόροι του αθλητή.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Τζόκοβιτς είχε ενημερωθεί πως πληροί τις προϋποθέσεις για άφιξη στην Αυστραλία, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε υπό κράτηση για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων. Ο αθλητής προσέφυγε στη Δικαιοσύνη της Αυστραλίας και δικαιώθηκε, όμως ο υπ. Μετανάστευσης αποφάσισε να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του.
Ποιος είναι ο έλληνας ομογενής Αλεξ Χοκ και ποιες είναι οι πολιτικές του θέσεις;
Οι πολιτικές του θέσεις
Από την στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης οι κανόνες έγιναν πιο αυστηροί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απορριφθεί ή αναιρεθεί χιλιάδες αιτήσεις για βιζα παραμονής.
Πολλές φορές στο παρελθόν είχε επικρίνει προηγούμενες κυβερνήσεις για την τακτική τους στο θέμα. Τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε ενθουσιασμένος με την τακτική του υποστηρίζοντας πως η Αυστραλία γλίτωσε με αυτόν τον τρόπο από «επικίνδυνους και βίαιους παραβάτες», που θα απειλούσαν την τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, δημόσια έχει εκφράσει την άποψη του ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι δια νόμου, πως το κράτος της πρόνοιας πρέπει να έχει ένα όριο και πως πρέπει να τιμωρείται ό,τι απειλεί το θεσμό της οικογένειας.
Το μότο του είναι πως η οικογένεια είναι το θεμέλιο της κοινωνίας -με το γάμο ομόφυλων να το υπονομεύει. Παλαιότερα, είχε υποστηρίξει και νόμο που θα επέτρεπε σε θρησκευτικά σχολεία να αποβάλλουν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους μαθητές και απείχε από τη ψηφοφορία που ενέκρινε δια νόμου τους γάμους ανθρώπων ίδιου φύλου.
Επίσης, σε δηλώσεις που είχε κάνει μετά την προεπιλογή το 2007 στο Κοινοβούλιο είχε δηλώσει ότι «είμαι Φιλελεύθερος που ενδιαφέρεται περισσότερο για όσα υποστηρίζει, από όσα αντιτίθεται. Δεν θέλω απλά να αντισταθώ σε ό,τι είναι επιζήμιο, αλλά να υποστηρίξω όσα είναι θετικά. Δεν αντλώ καμία ικανοποίηση από την αντίθεση μου, στην ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας που χορηγείται από το κράτος, εάν δεν μπορώ να ανάψω τη σπίθα της οικογένειας, της επιχειρηματικότητας, της αυτοδυναμίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Την ίδια περίοδο δήλωνε στην Sydney Morning Herald ότι «oι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις, για το καλό της ανθρώπινης ιστορίας, είναι ο καπιταλισμός και ο Χριστιανισμός. Όταν αναμειγνύονται, προκύπτει κάτι πολύ δυνατό».
Λόγω των αρκετά συντηρητικών του θέσεων κατηγορήθηκε έντονα από πολλούς και από την οικογένεια του Νόβακ Τζόκοβιτς ότι η ακύρωση της βίζα παραμονής του αθλητή και η αντιμετώπιση του αυτή από τον υπουργό Μετανάστευσης γίνεται λόγω της Σέρβικης καταγωγής του. Μερίδα των υποστηρικτών αυτής της θέσης δεν παραλείπει να αναφέρει με νόημα και την Κροατική καταγωγή της γυναίκας του Αλεξ Χοκ.
Η καταγωγή του από το Χορτιάτη Θεσσαλονίκης
Ο Άλεξ Χοκ κατάγεται από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με συνεντεύξεις του, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο παππούς του (πατέρας της μητέρας του) ήταν ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, πολεμώντας με τον ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το επώνυμό του δεν παραπέμπει φυσικά στην ελληνική καταγωγή του, αλλά ο Άλεξ Χοκ έχει μιλήσει για τη αντάρτικη δράση του παππού του και τη διαφυγή της οικογένειας λίγο πριν από τη Σφαγή του Χορτιάτη.
Όπως είχε διηγηθεί στην ιστοσελίδα neoskosmos «Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί σ’ αυτό το μικρό χωριό που λέγεται Χορτιάτης» αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες της σωτήριας απόδρασης από το χωριό, προτού στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 οι Ναζί και οι συνεργάτες τους (Τάγματα Ασφαλείας) εκτελέσουν 147 κατοίκους και κάψουν τις περιουσίες τους.
Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι «πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα κατανοούν την ιστορία, τη φρίκη και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και συνεχίζοντας την εξιστόρηση της οικογένειας του αναφέρθηκε στον παππού του, που πήρε την οικογένειά του και ξενιτεύτηκε μετά το ’50 και δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει για να έχει ζωντανές αναμνήσεις από αυτόν. Εχει μια φωτογραφία από το Anna Salen, το πλοίο με το οποίο ο παππούς, η γιαγιά του και η μητέρα έφτασαν μετά τον πόλεμο στην Αυστραλία.
Το 2001 έγινε αντιπρόεδρος των Young Liberals της νεολαίας του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος και το 2005 εκλέχθηκε ομοσπονδιακός πρόεδρος της. Στις 24 Νοεμβρίου του 2007 έγινε για πρώτη φορά βουλευτής στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο. Επανεκλέχθηκε το 2010 και το Σεπτέμβριο του 2015 έγινε υφυπουργός Οικονομικών, πριν μετατεθεί στην ίδια θέση του υπουργείου Μετανάστευσης και της Προστασίας των Συνόρων.
Κατά τη θητεία του εκεί, βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων και αντιδράσεων επειδήαρνήθηκε να παρέμβει στην περίπτωση μιας γυναίκας με διανοητική αναπηρία που είχε κάνει αίτηση για μόνιμη διαμονή στην Αυστραλία, όπου τη φρόντιζε η οικογένεια της. Η απόρριψη θα σήμαινε την επιστροφή της στη χώρα καταγωγής της, όπου δεν είχε οικογένεια και πιθανότατα θα έμπαινε σε ίδρυμα.
Το 2018 κατά την εσωκομματική διαμάχη στους Φιλελεύθερους στήριξε τον ήδη στενό συνεργάτη του Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είναι και ο σημερινός αρχηγός το Φιλελεύθερου Κόμματος και πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Το Μάιο του 2019 έγινε Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού και βοηθός υπουργού Αμύνης και το Δεκέμβριο του 2020 ανέλαβε το υπουργείο μετανάστευσης, ιθαγένειας και πολυπολιτισμικών υποθέσεων, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Η πολιτική πτυχή της υπόθεσης Τζόκοβιτς
Η υπόθεση του Τζόκοβιτς έχει αναδειχθεί σε πολιτικό ζήτημα καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει θέση ως κεντρική βάση της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το κλείσιμο των συνόρων, ενώ δεν επιτρέπει την είσοδο στους ανεμβολίαστους. Το ζήτημα της εξαίρεσης ή μη του κορυφαίου αθλητή του τένις για να συμμετάσχει στο τουρνουά της Αυστραλίας ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες η προσοχή της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστεί από τη γενικότερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς διερωτήθηκε «Εάν θέλατε να αποτρέψετε τον Νόβακ να κατακτήσει το τρόπαιο για 10η φορά γιατί δεν τον απορρίψατε αμέσως, γιατί δεν του είπατε ότι δεν μπορεί να πάρει βίζα; Γιατί τον βασανίζετε;».
Στην συνέχεια, εξέφρασε με απορία το ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν σέβεται τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας λέγοντας «συχνά μας κάνουν μαθήματα για το κράτος δικαίου. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν αν ένας υπουργός στη Σερβία ακύρωνε αποφάσεις δικαστών, δηλαδή έγκυρων δικαστικών οργάνων; Μας έδειξαν πώς εννοούν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη αλλά κυρίως πώς είναι μια ασήμαντη δικαιοσύνη, επειδή όλη η δύναμη βρίσκεται στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρινσον δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Άλεξ Χοκ ότι «μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός Μετανάστευσης έλαβε μέτρα για την ακύρωση της βίζας του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και τάξης, με βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί».
Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέιν Ραντ, ανέφερε: «Τι έκπληξη! Η κυβέρνηση του Μόρισον ακυρώνει τη βίζα του Τζόκοβιτς για να κερδίσει τον κύκλο των μέσων ενημέρωσης του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο καλό εξέδωσαν τη βίζα εξαρχής; Ένας μεγάλος πολιτικός περισπασμός από τα άδεια ράφια και την εθνική έλλειψη τεστ αντιγόνων».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, Άντονι Νόρμαν Αλμπανέζε, δήλωσε ότι: «Ο Σκοτ Μόρισον έχει χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση Τζόκοβιτς ως απόσπαση της προσοχής από τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ μας, τις ελλείψεις εργαζομένων, την αβεβαιότητα που είχαν οι άνθρωποι σχετικά με τα παιδιά και την επιστροφή στο σχολείο και όλα τα υπόλοιπα. Είναι αυτό που έχουμε από μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει αποφάσεις, όπου έχουν περάσει σχεδόν 60 ημέρες από τη χορήγηση της βίζας του».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >