Το σύστημα υγείας, αντέχει προσωρινά γιατί είναι επιταγμένο όλο το προσωπικό, αλλά αν συνεχίσουν να κλείνουν οι πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία η μία μετά την άλλη, θα έχουμε πρόβλημα πολύ σύντομα. Αυτό υποστηρίζουν νοσοκομειακοί γιατροί στο Tvxs.gr, οι οποίοι έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και θεσμικά. Οι γιατροί υπογραμμίζουν τις ελλείψεις σε υγεινονομικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, την αυξανόμενη τάση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στους υγειονομικούς, την έλλειψη τεστ, το σοβαρό ζήτημα της πρώτης διαλογής των περιστατικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία, ώστε να οδηγηθούν στους κατάλληλους κατά περίπτωση χώρους, όπως επίσης και η ανησυχητική αύξηση των νοσούντων από τον κορωναϊό που έχουν ανάγκη διασωλήνωσης.
Ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ
Σε σχέση με την επικίνδυνα περιορισμένη δυνατότητα να γίνονται τεστ, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία στο Τvxs.gr, για ασθενή που πήγε σε νοσοκομείο της Ξάνθης και ζήτησε να υποβληθεί σε εξέταση, καθώς είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο και το νοσοκομείο δήλωσε αδυναμία να εξετάσει τον ασθενή, ο οποίος αποχώρισε τελικά, χωρίς να υποβληθεί σε εξέταση. Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Tvxs.gr και για νοσοκομεία της Αθήνας.
Γιατροί καταγγέλλουν επίσης στο Τvxs.gr, ότι στο νοσοκομείο Νάξου που καλύπτει 20 χιλιάδες άτομα έχουν στείλει μόνο δώδεκα διαγνωστικά τεστ. Αυτό εξηγούν οι γιατροί, είναι διπλό πρόβλημα. Εκτός από τον άμεσο κίνδυνο διάδοσης του ιού από ανθρώπους που νοσούν και δεν το γνωρίζουν, υπάρχουν κρούσματα ανάμεσά μας που δεν μπορούν να καταγραφούν αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να ελεγχθούν.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις ένα μοντέλο δειγματοληπτικών τεστ στον πληθυσμό, εάν δεν σου αρκούν τα τεστ και τα υλικά εξέτασης», εξηγεί στο Τvxs.gr ο Π. Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών και Διευθυντής νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. «Τα αντιδραστήρια είναι οι χημικές ουσίες που χρειάζεται το Παστέρ και τα άλλα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια για να βγάλουν αποτελέσματα. Το πρόβλημα έχει προκύψει από πολλές μέρες πριν, όπως έχει προκύψει και με τους αναπνευστήρες, όπως έχει προκύψει και με τα μέσα προστασίας. Διότι ενώ κανείς δεν άκουγε αυτό που φωνάζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες, τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή. Αλλά τώρα που δίνουν λεφτά δεν τους πουλάει κανένας γιατί τα χρειάζονται για τις χώρες τους».
«Αργήσαμε πάρα πολύ να ξυπνήσουμε ως κράτος» συνεχίζει ο Π. Παπανικολάου. «Ας ελπίσουμε ότι θα προλάβουμε. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για απλά πράγματα. Για τα μέσα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Το υγειονομικό προσωπικό με κοροναϊό βγαίνει εκτός μάχης. Είμαστε σίγουροι ότι ένα μέρος των υγειονομικών θα αρρωστήσει, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σε όσο το δυνατόν λιγότερους. Γι’ αυτό φωνάζουμε για τα μέσα και τα μέτρα προστασίας και δεύτερον, οι ευπαθείς ομάδες των υγειονομικών να απομακρυνθούν από την πρώτη γραμμή».
Διαβάστε επίσης:
- Δεν δίνονται μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό, καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές
- Οι νoσοκομειακοί γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό
- Αρνήθηκαν να δεχτούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο υπουργείο Υγείας
- ΕΟΔΥ: Αντί εξασφάλισης υλικών… οδηγίες για νοσηλεία δίχως μάσκες
- Εισαγγελική παρέμβαση για τις συνθήκες εργασίας στο ΕΚΑΒ
- Κραυγή από τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Γεννηματά
Γιατροί σε καραντίνα, κλειστές πτέρυγες στα νοσοκομεία
Ήδη, εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων, σε καραντίνα μπαίνουν καθημερινά δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής αλλά και σε εργαστήρια, διευρύνοντας τις ήδη μεγάλες ελλείψεις και εντείνοντας την ανησυχία από την πολιτική προσλήψεων της κυβέρνηση. Μετά το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Αγία Όλγα και Αλεξάνδρα, ενδεικτικό είναι και το πρόσφατο κλείσιμο της πτέρυγας μαστογράφου στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας λόγω καραντίνας, αφού βρέθηκαν θετικοί στον ιό δύο γιατροί, ένας τεχνολόγος και μία γραμματέας.
«Έκλεισε το τμήμα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να το λειτουργήσει. Μετά από τα κρούσματα αυτά εξετάζεται κι άλλη εργαζόμενη, η οποία φαίνεται επίσης να είναι θετική στον ιό» λέει στο Τvxs.gr ο Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων. Λίγο πριν τη συνομιλία μας, το σωματείο εργαζομένων στον Άγιο Σάββα με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τη μη τήρηση των προσωπικών μέσων προστασίας, τη μη επαρκή ιχνηλάτηση και την αποφυγή σύστασης απομάκρυνσης του προσωπικού όπως θα έπρεπε να είχε γίνει για να αποφευχθεί η διασπορά στους υπόλοιπους. «Συνάδελφος τεχνολόγος έκανε ακτινογραφία σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, φορώντας μία απλή χειρουργική μάσκα και όχι την κατάλληλη για την προστασία του, ενώ ο υπεύθυνος λοιμώξεων διατυμπάνιζε πως έχει έρθει σε επαφή με τους νοσούντες με τα ρουχαλάκια του κι ακόμα δεν έχει πάθει τίποτα» λέει ο Κ. Καταραχιάς, τονίζοντας, πως το αντικαρκινικό νοσοκομείο έχει ιδιαίτερες ανάγκες, καθώς νοσηλεύονται εκεί ασθενείς ανοσοκαταστελμένοι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και κινδυνεύουν άμεσα.
«Κινδυνεύουν και οι καρκινοπαθείς κι εμείς οι γιατροί»
Ο Κ. Καταραχιάς, επαναλαμβάνει τα αιτήματα όλης της κοινότητας των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών. Να κάνουν το τεστ όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, να προμηθευτούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία εξοπλισμό και μαζικές προσλήψεις ιατρικού προσωπικού άμεσα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε χωρίς μάσκες, χωρίς προστασία, όπως έκανα σήμερα στο νοσοκομείο και θέλουμε προσλήψεις άμεσα. Είμαστε είδη μείον 35 χιλιάδες. Δεν θα αντέξουμε για πολύ». Ο Κ. Καταραχιάς σχολιάζει επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις μέρες της καραντίνας από 14 σε 7. «Τι σημαίνει αυτό; Το κάνουν μόνο και μόνο γιατί δεν μας παίρνει να λείπει ιατρικό προσωπικό. Είναι απολύτως ανεύθυνο. Για να μην προσλάβουν γιατρούς, θέτουν εμάς σε κίνδυνο. Μας θεωρούν αναλώσιμους.»
Που θα πάει ο ασθενής; Ανοργανωσιά στο θέμα της διαλογής
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διαλογής, είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και καρδιολόγου, Ηλία Σιώρα, ότι υπάρχει μίξη των ύποπτων κρουσμάτων με τους υπόλοιπους ασθενείς και ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία. Υποστήριξε, δε ότι ο πρώτος έλεγχος θα έπρεπε να γίνεται στις πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας, στις ΤΟΜΥ. Ο Π. Παπανικολάου, επέρριψε ευθύνες στον ΕΟΔΥ ως προς αυτό το ζήτημα, αφού, όπως σημειώνει, «οι οδηγίες από τον ΕΟΥΔΥ ήταν μέχρι τώρα ιδιαιτέρως αντιφατικές».
Έτσι, σε ό,τι αφορά στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο Π. Παπανικολάου τονίζει, ότι ελλείψει πρωτοκόλλου από τις αρμόδιες αρχές, «το πρωτόκολλο αυτό είχε φτιαχτεί από υπεύθυνους γιατρούς του νοσοκομείου που είχαν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους εδώ και εβδομάδες και δεν περίμεναν άνωθεν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Υπάρχει όσο το δυνατόν ξεχωριστό ιατρείο εξέτασης γριπωδών συνδρομών, έτσι ώστε τα ύποπτα κρούσματα όσο το δυνατόν να απομονώνονται. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ νοσηλεύονται σε άλλη πτέρυγα νοσηλείας από τους υπόλοιπους».
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, ο γγ της ΟΕΝΓΕ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι είναι υπεροπολλαπλάσια των επισήμων. «Το έχει πει ο κ. Τσιόρδας από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν 200, ότι υπολογίζει πως τα πραγμαιτκά κρούσματα είναι 100 φορές περισσότερα. Έχει διαδοθεί στην κοινότητα ο ιός. Τέλος». «Δεν θέλουμε χειροκροτήματα από την κυβέρνηση. Θέλουμε να μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας» κατέληξε ο Π. Παπανικολάου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >