Την ώρα που ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας ανακοινώνει πως το υπουργείο μαζί με τα καταστήματα «Everest» προσφέρουν δωρεάν καφέ ή χυμό για όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ή το ΕΚΑΒ, οι υγειονομικοί του ΕΣΥ κάνουν δραματικές εκκλήσεις και απαιτούν ατομικά μέσα προστασίας, ώστε να μην αρρωσταίνουν και βγαίνουν εκτός μάχης.

Ads

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών για έλλειψη μασκών και μη κάλυψη στοιχειωδών μέτρων ατομικής προστασίας του προσωπικού, αφήνοντάς τους έτσι εκτεθειμένους κι απροστάτευτους στην πανδημία.

Ενδεικτικά..

«Εν όψει 24ωρης εφημερίας Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Γεννηματά χρεωθήκαμε ονομαστικά 2 (δύο) μάσκες απλές χειρουργικές ο καθένας. Όταν ο ΕΟΔΥ λέει κάθε 3 ώρες να αλλάζει η μάσκα».

«Στο “Σωτηρία” (όπου νοσηλεύονται τα 2/3 των διασωληνωμένων από #Covid_19 ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ) δεν υπάρχει σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ μάσκα ffp3 και ΟΥΤΕ ΜΙΑ μάσκα ffp2 για το υγειονομικό προσωπικό».

Ads

«Στο Ασκληπιείο το υγειονομικό προσωπικό νοσηλευτές, γιατροί, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμες καθαρίστριες μένουν απροστάτευτοι χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση! Οι καθαρίστριες καθαρίζουν 3 και 4 τμήματα με την ίδια στολή για μέρες και χωρίς τη βασική εκπαίδευση για να προστατευθούν οι ίδιες και να μη διασπείρουν τον ιο. Ακόμη και οι συνάδελφοι/ες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ούτε και αυτοί έχουν τα κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας! Χρησιμοποιούν στολές του χειρουργείου που αφήνουν εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Δηλαδή μας στέλνουν στον πόλεμο απροστάτευτους!».


 

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δηλώνει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Παναγιώτης Παπανικολάου: «Είναι πολύ σοβαρό θέμα το αν νοσούν ή όχι οι υγειονομικοί. Αυτήν την ώρα νοσούν επισήμως 50 σ’ όλη τη χώρα. Εχουν τεθεί εκτός μάχης. Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει; Δεν δίνονται μέσα προστασίας στο προσωπικό, αυτό είναι γεγονός. Στο Σεισμανόγλειο και στον Αγιο Σάββα δόθηκαν μάσκες σχεδόν ψεύτικες, σαν αποκριάτικες. Πολλοί διοικητές νοσοκομείων κοροϊδεύουν τον κόσμο, να το πω απλά. Πρέπει να αγοραστούν μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό. Δύο αριθμοί παίζουν ουσιαστικό ρόλο αυτήν περίοδο. Αυτός των διασωληνωμένων και αυτός των υγειονομικών που νοσούν και τίθενται εκτός μάχης. Η προσεχής Δευτέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί αναμένεται να εξελιχθούν τα συμπτώματα στα τελευταία κρούσματα που προέκυψαν πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα».