Στις 405 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην ιστορία του ευρώ. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσαν δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde περί δημιουργία οργανισμού «χρηματοπιστωτικής υποστήριξης» της Ελλάδας, σε συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά όργανα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο παροχής βοήθειας προς τη χώρα.

Ads

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, έκανε λόγο για φήμες και σενάρια, σχολιάζοντας το δημοσίευμα. «Η Επιτροπή δε σχολιάζει φανταστικά δημοσιεύματα και φήμες κερδοσκοπικού χαρακτήρα», σημείωσε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε δημοσίευμά της, αναφέρει ότι η Γαλλία και η Γερμανία προσανατολίζονται προς τη δημιουργία οργανισμού «χρηματοπιστωτικής υποστήριξης» της Ελλάδας προσανατολίζονται η Γαλλία και η Ρωσία, σε συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά όργανα. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι λόγος των διαβουλεύσεων αυτών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διέρχεται τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση της των τριάντα τελευταίων ετών.

Σε αντάλλαγμα για την οικονομική τους αρωγή, οι χώρες αυτές ζητούν πάντως η ελληνική κυβέρνηση «να δεσμευθεί στην ενίσχυση του προγράμματός για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», γράφει η Le Monde.

Ads

Μολονότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν θεωρητικά κάθε δυνατότητα χρηματοπιστωτικής διάσωσης μιας χώρας της ζώνης του ευρώ, «διμερή δάνεια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χορηγηθούν από τα κράτη εθελοντές», ενώ «η καταβολή διαρθρωτικών κεφαλαίων που θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα ως το 2013 μπορεί να γίνει προκαταβολικά», διευκρινίζει η εφημερίδα.

Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν ως την επόμενη άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Γελοίες» οι φήμες για εξαγορά του ελληνικού χρέους από την Κίνα

«H Ελλάδα θα αναζητήσει δανειστές και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Ωστόσο, η Ευρώπη θα αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή ρευστού για την ελληνική οικονομία», τόνισε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός χαρακτήρισε «γελοίες» τις φήμες για την εξαγορά του ελληνικού χρέους από την Κίνα. «Κάποια στιγμή θα ταξιδέψω στην Κίνα, όμως, δεν υπάρχει καμία συμφωνία και καμία απαίτηση από την πλευρά των κινεζικών αρχών. Μία χώρα με δανειακές ανάγκες που φτάνουν στα 54 δισ. ευρώ είναι υποχρεωμένη να εξετάσει όλες τις πιθανές οδούς. Η διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού είναι απολύτως λογική», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έκανε λόγο για κερδοσκοπικούς κύκλους που επιδιώκουν να πλήξουν το ευρώ, στο στόχαστρο των οποίων έχει μπει η Ελλάδα.

Μπαρόζο: «Πρέπει να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε σήμερα, την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ, λέγοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι θα πρέπει να προσεγγίζουμε με ενιαίο τρόπο το ζήτημα των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, και ειδικότερα των κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Είναι προφανές ότι οι οικονομικές πολιτικές δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση, αλλά και ευρωπαϊκή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι η ίδια η χώρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια». Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρες δεσμεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και ετοιμάζουμε την απόφασή μας για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου».

Αισιοδοξία Ράπανου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2010

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, σε σύντομο χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της ΕΕΤ.

Ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα αλλά καλύτερη από το 2009, επισημαίνοντας ότι το στοίχημα για καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κερδηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο και θα προσφέρουν ακόμα περισσότερα στα επόμενα χρόνια.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Χ. Αλμούνια

Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον επίτροπο, αρμόδιο για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια είχε σήμερα το βράδυ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συζήτηση αφορούσε στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας ενόψει και της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον του κ. Αλμούνια εστιάστηκε στο πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα κι αν υπάρχουν εμπόδια ή καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλμούνια έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το πρόγραμμα σταθερότητας δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.